Tepe politice

Din ’89  romanii au luata mai multe tepe:

– Prima  a fost cu lovitura de stat, pe care nu stiu de ce nu si-o asuma complotistii, pentru ca e un merit al celor care au pus-o la cale. S-au expus la un risc, ea putea sa esueze si atunci situatia lor nu era de invidiat. Cu ocazia evenimentelor din decembrie, in vanzoleala provocata de manipulare, au murit niste oameni, si probabil ca autorii loviturii nu vor sa-si asume si victimele. Desi libertatea reclama sacrificii, de data asta unii s-au sacrificat si altii au beneficiat, „au scos castanele din foc cu mana(riscul) altora”.

Dupa ce lovitura a reusit si au acaparat puterea ,  au trecut la:

 • monopolizarea  puterii politice prin distrugerea adversarilor politici ce militau pentru democratie si dinamitarea institutilor democratice.
 • acapararea economiei

– Dupa ’90 FSN-ul ne-a mai tras mai multe tepe, fluturand pericolul mosierilor, si pericolul dezmembrarii tarii, teme cu care au reusit sa castige alegerile din duminica orbului. Nu a mai contat ca averile confiscate au fost dobandite in zeci de ani, sau prin emigrare temporara in America.

– A urmat  reforma monetara din ’91, prin care s-au anulat economiile populatiei sa nu poata participa la privatizare.

– S-a  adoptarea o metoda de privatizare, care sa nu permita actionariatului sa influenteze managementul, respectiv nu s-au privatizat integral societatile mici si mijlocii, s-a privatizat catre cetateni 30% din valoarea fiecarei societati, dand astfel FPS (Fondului Proprietatii de Stat) posibilitatea de a decide atat privatizarile urmatoare, cat si miscarea profiturilor, numirea managerilor si toate cele ce decurg dintr-o conducere obedienta.
– S-a incercat monopolizarea puterii politice prin discreditarea si dinamitarea institutilor democratiei, a Parlamentului si a partidelor politice.  Parlamentarii erau aratati dormind, si s-au facut afirmatii repetate referitor la somnul din Parlament.

– S-a facut eforturi pentru monopolizarea mass-media, cu care sa discrediteze partidele politice a caror conducere nu a putut fi preluata , sau care nu au putut fi absorbite in partidele FSN.

– S-a adoptat inamovibilitatea in justitie, facandu-i inamovibili pe cei incompetenti si corupti. Nu s-au adoptat masuri de responsabilizare pentru sistemul judecatoresc, pentru ca sistemul trebuia sa fie imun la sanctiuni si atunci nu trebuie sa-i fie evaluata eficienta activitatii si nici legalitatea actelor.

– Se incearca schimbarea sistemului electoral, pentru a nu mai permite partidelor mici sa acceada in Parlament.

 1. Prin sistemul electoral uninominal  s-a creat premizele eliminarii din competitie a candidatilor fara potenta financiara, si astfel baronii locali s-au substituit partidelor politice in desemnarea candidatilor, prin sponsorizarea lor.
 2. Prin sistemul uninominal majoritar se incearca eliminarea partidelor mici, in speta a UDMR , ca sa ramana doar doua  partide parlamentare importante si eventual un al treilea nesemnificativ ca numar de mandate.

– Se face loby pentru  schimbarea  Constituiei,  sa faca din Romania o republica semiprezidentiala cu acordarea de puteri sporite Presedintelui. Acuma stiti cum e vorba,  „nu e pentru cine se pregateste, este pentru cine se nimereste”.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

7 Responses to Tepe politice

 1. Liviu says:

  Adaug si eu la lista de ‘tepe’ povestea cu PD(L) partid de dreapta. Miscarea a prins la o serie de naivi si a permis si justificarea incercarii de spargere a PNL sub stindardul apararii ‘adevaratelor’ idei liberale.

 2. decantare says:

  @Liviu bine ai venit.
  Stoica si Stolojan nu au emis idei concrete, au emis demagogie, atacuri si invective la adresa lui Tariceanu.
  Vezi PARTIDUL LIBERAL DEMOCRAT – PROGRAM POLITIC

 3. Mihai says:

  Nu ma pronunt. Am o repulsie viscerala fata de TOTI politicienii nostrii. Si ai lor. Azi lumea a inebunit de tot. Goana dupa „ochiul dracului” a ucis „orice boare de vant”

 4. Alta teapa a fost tocmai inducerea acestei repulsii ‘viscerale” fata de politica.
  mecanismele acestei „induceri” au fost:
  -„lupta impotriva coruptiei”, justitia televizata
  -„limba de gasca”, adica prostia crasa a comentatorilor si mai ales a comentatoarelor din media, care limba prin ea insasi e in masura sa te dezguste de subiectul politica.
  -Apelul la prostime, la orgoliul imbecilului care nu accepta ceea ce nu pricepe. Denigrarea si batjocorirea institutiilor fundamentale, inclusiv justitia si parlamentul de catre defavorizatii intelectual.
  -balonul imobiliar. Utilizarea coruptiei administrative pentru controlul vietii economice si private a cetateanului, umilirea si aservirea lui.

 5. decantare says:

  @Mihai si Alex- repulsia a fost cultivata pentru ca alegerile sa fie decise de cei „mobilizati la vot”, manipulati de pomenile si „zvonurile” potentatilor locali.
  Comentatorii nu sunt prosti, sunt manipulatorii politicienilor.

 6. Karina says:

  „Am o repulsie viscerala fata de TOTI politicienii nostrii.” – spune Mihai. Vorbeste despre ei ca despre o specie aparte, o rasa. Si sunt de acord cu Alex ca unii oameni au cazut in plasa acestei manipulari prin care se incearca a se acredita ideea ca politicienii sunt „altceva”. Ca si cum nu sunt tot..romani. Tot oameni. Si chiar daca ai avea aceasta repulsie. Atunci votezi idei, votezi pincipii, votezi programe…

 7. La ora actuala se intretine o confuzie voita (sau nu)intre „fond de pensii”, care e declarat „prabusit” si bugetul asigurarilor sociale.
  Asta e o manipulare inteligenta?

%d blogeri au apreciat asta: