Atac la partidele politice

Partidele politice si Parlamentul sunt atacate de jurnalisti mercenari, in scopul slabirii autoritatii lor si intarirea autoritatii Institutiei Prezidentiale.
Este o campanie dusa de mai mult timp, asa ca oa sa fac trimitere la articole vechi, care poate au trecut neobservate.

Democratie fara partide
Nici nu propun desfiintarea partidelor politice, actuale sau viitoare. Într-o tara libera, e dreptul oamenilor sa se uneas-ca în asociatii.
Ale filatelistilor, ale cultivatorilor de telina sau ale amatorilor de muzica de Bach. Sau ale simpatizantilor unor ideologii sau personaje politice. Asa fiind, partidele au un rol important în ordinea democratiei înteleasa ca sistem social.

Eu ma refer însa la „democratie” în sensul strict, ca forma de regim. Altfel spus, ca principiu de organizare a autoritatii publice. Iar din acest punct de vedere, o spun explicit, partidele ar trebui eliminate complet ca institutii ale puterii.

Cum functioneaza o democratie non-partinica? Iata cazul statului Nebraska, un loc unde Legislativul este, oficial, „non-partinic”.
Partidele nu sunt neaparat un lucru bun pentru democratie.

Ce concluzie putem trage din filozofia „politcii non-partinice” a doctorului în filosofie C.Avramescu.
Pluripartidismul trebuie sa fie doar de fatada, partidele pot fi asa ca ONG-urile, pentru sistemul social, nu pentru gestionarea puterii.
Puterea trebuie gestionata de popor prin referendum.
Modelul cel mai performant de democratie este in Nebraska.
Lumea occidentala s-a degradat cand a trecut de la un sistem uninominal la unul partinic.
Eu ma gandeam ca sistemul politic al puterii a evoluat de la reprezentarea individuala, la reprezentarea de catre partidele politice, o forma superioara de reprezentare sub aspectul democratiei si al eficientei.

Ideea e reluata de Alina Mungiu-Pippidi sub o alta formulare.

Partidul prezidential si problemele lui
A doua mare problema va fi disciplina.
Diversi comentatori incearca sa acrediteze ideea la noi ca un partid trebuie sa fie democratic. Asta e pur si simplu o prostie care le arata ignoranta. In democratii vechi precum Anglia statutele partidelor nu sunt democratice. Un partid eficient este ierarhic si disciplinat, nu ca PNL, unde Orban si ceata lui fac ce vor ei, nu ce vrea Tariceanu. Democratia functioneaza doar ca si control pe verticala, la alegeri o data la cativa ani. In rest, mesaj unitar, iar partidul hotaraste cine iese in public cu el: asta e reteta succesului.

Si eu sunt adept al disciplinei de partid, insa o disciplina guvernata de regulamentul de functionare si de proceduri, nu una de tip militar in care seful ierarhic dispune si subordonatii executa.
Disciplina de tip militar este subiectiva, arbitrara si abuziva ea incurajeaza despotismul si este incompatibila cu democratia.
Disciplina democratica, de tip legislativ, cu proceduri detaliate care trebuie respectate, este o disciplina obiectiva si democratica, ea limiteaza puterea liderilor tentati sa abuzeze de functie.
Prin proceduri liderii pot fi obligati sa consulte membrii de partid in problemele importante, respectiv democratia sa fie impusa liderilor care nu o agreeaza.
Diferenta intre a fi supus unui lider si a te supune regulilor, este similara cu o hotarare data de un judecator, care stabileste verdictul functie de proprile opinii sau functie de prevederile legii.

Sa nu-l regreti pe Iliescu cu modelul sudez, cand alternativa este un model non-partinic din Nebraska, cu o organizare ierahica de tip militar?

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

4 Responses to Atac la partidele politice

 1. Karina says:

  A.M.P. – „Avem de ales intre un populism democrat si moderat si unul extremist si radical.” Chiar asa? Adica sa alegem „raul cel mic” populismul de tip basescian”

 2. decantare says:

  @Karina Ti se pare ca populismul lui Basescu e „democrat si moderat”?
  Mie mi se pare ca-i radical, extremist si incrancenat.

 3. Karina says:

  Bineinteles ca nu mi se pare moderat. De fapt nici nu stiu ce inseamna un populism moderat si daca se poate spune asa. Basescu e isteric. Insa mi se pare amuzant cum justifica intelectualii o eventuala sustinere a lui.

 4. George says:

  PARTIDELE POLITICE DIN ROMANIA = GASTI ORGANIZATE DUPA PRINCIPII MAFIOTE CARE JEFUIESC TARA SI POPORUL
  PENTRU A SCAPA DE PARAZITII CARE LE COMPUN, SINGURUL MOD ESTE SCOATEREA PARTIDELOR POLITICE IN AFARA LEGII, la fel cum s-a procedat cu PCR in 1921. Motivul este acela ca PARTIDELE POLITICE atenteaza la SIGURANTA NATIONALA, prin furtul organizat pe care il practica din 1990 si pina acum.
  In partide intra in general numai indivizi al caror scop este de a obtine o functie in cadrul administratiei locale sau centrale, regii de stat, institutii controlate de stat. Daca nu ar fi membri de partid nu ar avea nici o sansa sa ocupe acele functii.
  Dupa cistigarea alagerilor PARTIDUL isi pune oamenii in functiile cheie, le da salarii mari, incep sa-si favorizeze propriile afaceri si ale camarilei lor. Timp de patru ani string bani – furind de la stat sub orice forma( licitatii de fatada cu dedicatie, salariati proprii incadrati cu doua ore care muncesc si sunt platiti pentru zece ore- nu stiu de unde le dau acesti bani din moment ce majoritatea comenzilor le au de la stat, oameni aflati in somaj pe care-i platesc la negru). cind vin urmatoarele alegeri cheltuiesc banii furati in sparanta ca mai prind inca patru ani de jaf la drumul mare.
  intre timp tara se imprumuta si intra in datorii de te intrebi cine o sa le plateasca.
  TOTUL VADESTE O HOTIE PE FATA FARA CEA MAI MICA URMA DE RESPONSABILITATE PENTRU TARA SI LOCUITORII EI.
  TARA NU ARE NEVOIE DE PARTIDE . TARA TREBUIE SA FIE CONDUSA DE ADMINISTRATIA DE STAT. NU AVEM NEVOIE DE MAFIOTI POLITICI.
  ADMINISTRATIA SA FIE ALEASA DE UN PROGRAM CARE SA SELECTEZE DIN BAZA DE DATE DE LA EVIDENTA PERSOANEI, PERSOANELE CORESPUNZATOARE PE BAZA CRITERIILOR DE COMPETENTA.
  ACESTIA VOR AVEA UN MANDAT LIMITAT IN TIMP IAR CORUPTIA VA FI TINUTA IN FRIU SUB SANCTIUNEA UNOR PEDEPSE DUBLE FATA DE OAMENII DE RIND.
  Daca lucrurile raman la fel tara va aluneca iarasi spre saracie lucie si de aici revolta sociala.

%d blogeri au apreciat: