Profetie sau anticipare

Am dat intamplator peste urmatorul articol.

Profetie pentru o Romanie moderna text preluat din ZIUA

In septembrie 1949, cu putina vreme inainte sa intre in ghearele Securitatii coordonate de consilierii sovietici, sociologul Anton Golopentia asternea pe hartie viziunea sa asupra Romaniei viitoare. Golopentia prevedea caderea comunismului in Romania in jurul anului 2000 si „distrugerile si pradaciunile de dimensiuni exceptionale in momentul viitoarei prabusiri”.
Ideile lui Anton Golopentia publicate de Sanda Golopentia in volumul „Ultima carte” s-au dovedit pana la urma cat se poate de exacte – iar profetiile sale din care reproducem fragmentele cele mai importante in randurile ce urmeaza au fost aruncate intr-un dosar mucegait, tinut multa vreme sub cheie.

..

„Pacea americana va avea cerinte pe care statele mici vor trebui sa le accepte de voie sau de nevoie. Guvernele care le vor prevedea si-si vor acomoda din vreme programele la ele vor obtine avantagii pentru popoarele lor si vor evita crize interne. Cerintele respective pot fi desigur mai bine desprinse de cei ce se gasesc in Occident decat de cei de acasa. Notam trasaturile mari care se pot percepe de aici: 1) cale libera investitiunilor americano-europene; 2) stabilitate interna prin punerea vietii interne pe temelia unei democratii efective; 3) simplificarea hartii daca nu politice cel putin economice, realizarea de federatii cu tarile vecine, dupa o prealabila normalizare a relatiilor. (…)

Subzista riscul ca distrugerile si pradaciunile sa ia dimensiuni exceptionale in momentul viitoarei prabusiri. De data aceasta nu vor lipsi nici justificarile. De vreme ce mai totul a ajuns sa apartina Statului, a distruge si a prada industria, transporturile, serviciile publice, agricultura, se va pretinde si va apare ca <<rabufnirea poporului>>, <<razbunarea umilintelor>> etc. Spre a preintampina evolutia in aceasta directie a psihologiei maselor poate fi utila difuzarea din vreme si cu insistenta a unor indicatii de comportare fata de bunurile publice in momentul prabusirii. Se poate cere formarea de echipe care sa pazeasca bunurile Statului pana la constituirea noilor autoritati. Distrugerile si pradaciunile, dimpotriva, cele ordonate nu mai putin decat cele spontane, vor trebui pedepsite. In justificare este de insistat asupra faptului ca astfel se va evita prelungirea crizei postbelice. De vazut formularile care sa se preteze la interpretarea ca averile se pazesc pentru ca sa poata fi restituite cat mai intacte fostilor proprietari.

Referitor la raspunderea coministilor

„Experienta denazificarii din Germania poate furniza desigur multe indicatii utile. Notam cu titlu de sugestie procedeul urmator. Distinctie intre sefi si simpli inscrisi. Obligativitatea depunerii in primele zile a unei declaratii asupra activitatii politice in cadrul institutiilor, intre­prinderilor, corporatiilor. In cazul sefilor arestare, judecare si executarea pedepsei. In cazul simplilor membri, completarea unei declaratii indata dupa constituirea autoritatilor, condam­nare in bloc la cateva tipuri de pedepse (dupa data inscrierii, functii detinute) a caror executare ar fi socotita suspendata, pana la o prima infractiune politica. Chiar neexecutata, condamnarea ar pune oarecare frau oportunistilor tinandu-i departe in primii ani. Va putea fi evitat si valul interventiilor care ar fi mare, in caz ca s-ar recurge la procedura judiciara. Astfel s-ar putea trece la ordinea zilei dupa putine saptamani si s-ar evita provizoratul care a durat ani in Germania”.

Cum comentati?

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: