Atentie la „piranha bugetari”

Din bugetul pe 2009 transpar optiuni bizare de alocare a fondurilor.

Care ar fi pioritatea normala a alocarii fondurilor in conditii de criza, dar nu numai de criza?

Lasam la o parte cea mai eficienta pentru o perioada de criza, care este renuntarea la o parte din fonduri, prin reducerea impozitelor, si astfel fondurile se orienteaza natural spre ceea ce-i eficient si solicitat pe piata.

Dupa numarul ciclurilor de productie alocarile bugetare pot fi (in ordine descrescatoare a eficientei) spre:
– productie pentru amorsarea de afaceri cu cicluri de productie multianuale
– infrastructura si constructii, care creeaza locuri de munca pe durata investitiie.
– sanatate si invatamant au efect pe termen lung, dificil de cuantificat. Crearea de locuri de munca in sanatate si invatamant necesita alocari ulterioare pentru a le mentine in functiune.
– consum de servicii, sunt investitii sezoniere, sau pentru un ciclu de productie (tichete de vacanta, subventii, festivaluri).
– consum neproductiv al statului: armata, biserici, servicii secrete, ordine publica.
Ele sunt ca tratamentul pentru combaterea bolilor si daunatorilor, sau ca asigurarile. Sunt necesare daca riscul e mare.

Dupa efectele colaterale sau in „cascada” pot fi:
– investitii in sectoare care propaga efectele in alte sectoare (in cascada).
Exemplu inchiderea complexelor de cresterea a animalelor, a dus la restrangerea culturilor agricole fara piata de desfacere, sau fluctuatile industriei auto au influenta in mai multe societati furnizoare.
– investitii in sectoare care atrag fonduri conditionate de investitii proprii
Spre exemplu se absorb fondurile europene nerambursabile daca exista investitii autohtone.
Daca cetatenii nu au bani sa investeasca nu pot beneficia nici de fonduri nerambursabile si atunci nu au cum sa fie absorbite fondurile europene.
– investitii izolate, care nu produc efecte in alte zone sunt mai putin eficiente.

Guvernul ar fi putut investi in agricultura, pentru a creea centre de prelucrare a produselor agricole, daca atragerea de fonduri nerambursabile era o prioritate si daca dorea sa relanseze agricultura. Ar fi putut incuraja astfel stabilizarea populatiei in Romania si in mediu rural, cu atat mai mult cu cat 40% din populatie traieste in mediu rural, deci avea forta de munca ieftina.
Guvernul putea investi in reabilitarea hotelurilor pe care le mai are in proprietate si in paragina, cum ar fi Belona de la Eforie, sau hotel Teleferic in Poiana Brasov si ar fi avut o sursa de profit, si active la care ar fi marit valoarea.

Guvernul investeste in tichete de vacanta, un consum de masa, care nu duce neaparat la retehnologizarea capacitatilor turistice autohtone.
Efectul este la fel ca la firma Dali, care a desenat parcarile si a incasat taxele, fara sa construiasca alte parcari.
Guvernul investeste in biserici, camine culturale, si scoli.
Investitile in biserici le fac cetatenii, sau construit destul de multe biserici dupa ’90 fara alocari de la buget.
Nu ar fi cazul sa se aloce fonduri, care nu fac decat sa exacerbeze populismul baronilor locali atei.

Astfel, comisia de buget finanţe a aprobat în jur de 1500 de amendamente la bugetul de stat, care este foarte probabil să fie adoptate de plen.
Acestea aprobă alocarea de fonduri pentru construirea a 806 biserici, 242 şcoli generale, licee şi grădiniţe, 36 de spitale şi 37 de cămine culturale.
..
Mai bine de 10%, mai exact 83 de biserici vor fi construite în judeţul Olt, urmat de Suceava (58 de biserici), Cluj şi Timiş (câte 51), Sălaj (37), Maramureş (36), Bacău şi Bihor (câte 33). În Bucureşti 34 de biserici au primit bani.
Pentru această investiţie de criză, se vor aloca între 10. 000 şi 400.000 de biserică, pentru un total de 55 de milioane lei noi.
Pentru cele 242 de şcoli s-a aprobat suma de 33 de milioane lei noi, cele 36 de spitale au alocate 6.730 mii lei noi, iar cele 37 cămine culturale vor obţine 4.6 milioane de lei noi.
Scrie Antena3
http://www.antena3.ro/stiri/romania/buget-de-criza-parlamentarii-vor-sa-construiasca-806-biserici_65141.html

Cu asemenea alocari bugetare criza va fi amplificata.
Intebarea este cu ce scop?
Se doreste iritarea si provocarea populatiei pentru a justifica necesitatea unui regim de mana forte?
Nu-i exclus ca masurile sa fie adoptate pentru a pregati populatia pentru un referendum constitutional care sa aprobe un regim prezidential.

Toate argumentele de care m-am lovit cand criticam sistemul uninominal se sprijineau pe afirmatia „nu vezi unde a dus sistemul proportional? vrei sa continue cu coruptia actuala?”
Nimeni nu a dovedit o relatie de cauzalitate intre sistemul electoral si coruptie, dar a fost utilizata coruptia ca o marota.

Acuma se vede ca alesii uninominal isi atrag fonduri in teritoriu, pentru firmele lor de constructii si pentru asfaltari de strazi slab circulate, in detrimentul celor suprasolicitate. Nu se atrag fonduri pentru afaceri in capacitati de prelucrare, la nivel local.

Se va incerca valorificarea „oportunitatii” pentru introducerea unui regim prezidential,
Basescu va spune ca nu se poate guverna tara cu rechinii de tip „piranha bugetari”, cu atatia „baroni locali infometati” de fonduri bugetare, si e mai eficient pentru Romania sa ia puterea de la acesti baroni, sa o dea la un „ales legitim al poporului”, care sa-i puna la punct si sa raspunda numai in fata poporului.

Atentie la pericol ca nu-i de gluma !!!
Si pentru caderea lui Ceausecu populatia a fost „pregatita psihologic” cu mult timp inainite.
Frigul din case, ratia de alimente, anularea sambetei libere, chemari la lucru duminica desi nu era de lucru etc.. , toate au fost pentru amplificarea nemultumirilor populatiei ca sa iasa in strada.

Basescu si guvernul vor sa amplifice criza, ca sa schime forma de guvernamant/regim ?
Poate ca „nu e pentru cine se pregateste, e pentru cine se nimereste”, dar nu trebuie mizat pe asta.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

2 Responses to Atentie la „piranha bugetari”

 1. Karina says:

  „Basescu si guvernul vor sa amplifice criza, ca sa schime forma de regim ?”
  Ce fel de regim?

 2. Gheorghe says:

  M-am referit la regimul politic, mai sus am scris despre „regim prezidential”.
  „Regimul politic este ansamblul instituţiilor şi raporturilor politice prin care clasa politică îşi înfăptuieşte programul politic. Instituţiile care înfăptuiesc, în viaţa politică, economică, socială şi culturală a ţării, programul clasei politice sunt: monarhia, parlamentul, guvernul, partidele politice, armata, justiţia, şcoala, biserica.(Wikipedia)”
  Merci. Am modificat sa fie mai explicit.

%d blogeri au apreciat asta: