Cheama norocul, dar da si din maini.(Plutarh)

Majoritatea sunt de acord ca societate romaneasca este „originala”, dupa unii ca este o societate  „bolnava”, ca nu functioneaza ca o societate democrata occidentala. Majoritatea considera ca oamenii poarta responsabilitatea, in speciala cei de la varf, cei din politica, dar ei au ajuns la conducere prin votul celor de la baza. Se afirma ca electoratul alege oameni care-i reprezinta, pe care-i considera valorosi, capabili sa adminstreze societatea, si ca societatea nu se poate schimba pana nu se schimba mentalitatea maselor. Problema e ca mentaliatea actuala a maselor e cultivata in continuare de mass-media.

Intrebarea este daca suntem constienti in ce directie mergem si spre ce dorim sa ne indreptam, si daca stim cum sa o facem, pentru ca asa cum spune Seneca „Nu exista vant favorabil decat pentru cel care stie in ce directie se indreapta.”

S-a conservat un sistem de valori comuniste, un sistem care sprijina pe loialitate fata de oamenii, si care a generat o retea de complicitati. Totul se obtine prin „pile, cunostinte, relatii” (PCR). Va suna cunoscut! Fanii celor de la baza fac loby pentru persoanenele publice cu sanse, ca sa-i propulseze cat mai sus, si acestia in semn de recunostinta pentru loialitatea lor sa-i recompenseze cu posturi si cu fonduri bugetare.
Aceasta politica damboviteana a luptei pentru pozitii dominante in care clientela politica antreneaza intreaga societate, caracterizeaza toata viata politica romaneasca.

De ce pleaca romanii in occident si de ce multi care au ramas sunt „scarbiti” de situatia actuala? Ce schimbari ar fi necesare in sistem pentru ca relatile de cumetrie si clientelare sa nu mai functioneze, sa se poata promova valorile autentice?

Multi specialisti pleaca in occident pentru ca in Romania sunt obligati sa stea in trena unor submediocritati, fara sanse de afirmare, fenomen care duce spre o consolidare a valorilor si a starii actuale. Evolutia nu-si schimba trendul daca nu se schimba ceva in cauzele care o determina. Daca nu se face nimic pentru a schimba prioritatea valorilor, speranta scade, societate se va adapta la „viata reala”, oportunistii isi consolideaza pozitiile si isi impun in societate proprile valori .

 • In occident valorile fundamentale sunt principile morale, socializarea si egalitatea de sanse, care au ca efect eficienta.
 • Trebuie schimbata valoarea fundamantala a loialitatii fata de oameni, cu loialitatea fata de principii. Este ineficient sa se promoveze nulitati pentru ca-s loiali celor care-i promoveaza. Principiul loialitatii fata de superiori consolideaza si stabilizeaza puterea, dar submineaza evolutia sociala.

Se constata ca se promoveaza cateva idei care avantajeaza sistemul clientelar cu efect, consolidarea la putere.

 • Subminarea credibilitatii institutilor democratice ale puterii, partide, parlament, si ale societatii civile, printr-un un loby agresiv pentru o putere politica personalizata.
 • Ideea individualismului, cum ca fiecare e responsabil de reusita in viata, incearca sa dinamiteze socializarea celor care nu fac parte din sistemul clientelar. Promovarea oamenilor ca valori confirmate pe baza succesului in viata, desi succesul poate de multe ori a fost dobandit prin mijloace dubioase.
 • Ideea ca omul determina evolutia domeniului pe care-l guverneaza, si daca propulsam oameni de caracter acestia vor imprima valorile lor celor din subsistem. Ideea e falsa, oamenii se adapteaza la rigorile sistemului. Reformele nu vor fi initiatie de sus, pentru ca ele lovesc in puterea celor care au ajuns acolo. E ca si cum si-ar „taia craca de sub picioare”. Reformele trebuie concepute la baza si cei care ajung in varf trebuie sa stie clar ca au fost propulsati sa le implemeteze, si daca nu o fac vor fi eliminati din politica.
 • Ideea ca inteligenta este valoare de baza, care poate justifica eventuale derapaje de la legalitate. Se poate observa cand apar stiri despre hackeri care au spart diverse sit-uri, si multi spun ca ar fi bine sa fie angajati de marile firme pentru ca si-au dovetit valoarea, sau cand un mare sportiv comite o ilegaliatete majoritatea au tendinta sa-i treaca cu vederea „eroare” legala si morala, de dragul valorii profesionale.

Ce ar trebui sa faca romanii pentru a schimba actuala evolutie spre un sitem polarizat de tip latino-american, intr-o evolutie spre un sistem occidental cu o clasa medie dezvoltata?

In primul rand socializarea in jurul principilor, a valorilor ideologice autentice dupa care se conduce occidentul.   Promovarea egalitatii de sanse, prin desfintarea sistemului de promovare clientelar cu recompensa loialitatii si pe perioada nedeterminata, cu un sistem in care sa domine motivarea si recompensa rezultatelor.

Ce solutii, ce metode si ce prioritati propuneti?

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

2 Responses to Cheama norocul, dar da si din maini.(Plutarh)

 1. Lilick says:

  M-am gandit si eu la problema asta si am ajuns la concluzia ca nu exista interesul pentru a schimba drumul asta spre un sistem polarizat de tip latino-american. Din contra. Si ca noi, toti, ii ajutam mult pe cei de la putere sa isi consolideze pozitia. Ca de fiecare data cand spunem „toti sunt corupti”, „Nimic nu merge”, „institutiile sunt inutile”, „sistemul e bolnav” noi facem, asa cum spui „un loby agresiv pentru o putere politica personalizata”. Dar o sa scriu pe blog ce cred despre tema asta a ta in zilele urmatoare.

 2. Deceneu says:

  @Lilick – asta-i pericolul cel mare.
  Din ’90 se amesteca intr-un malaxor, activistii cu comunistii de rand, baronii cu oameii de afaceri onesti, gainarii cu marii mafioti, marile caractere cu lichelele s.a.m.d.
  Se lanseaza in media subiecte lipsite de importanta ca sa distraga atentia de la probelmele esentiale, ageda publica e stabilita in „laboratoarele secrete ale puterii”.

%d blogeri au apreciat asta: