Basescu salveaza „sistemul ticalosit” !

De ce ia Romania bani de la FMI?

Stolojan a explicat ca este nevoie de fonduri externe pentru sustinerea cursului de schimb pentru ca firmele sa isi poata achita importurile.„Cei din sectorul privat trebuie sa aiba acces la valuta mai ieftina. Daca nu exista valuta pe piata interna, vor trebui sa o cumpere mai scump, cu 5 sau 6 lei in loc de 4. Iar companiile private au nevoie de valuta pentru a-si plati importurile. Asta este problema. Este vorba de un deficit mare in sectorul privat, daca nu ai valuta care sa intre in Romania”.

Cu alte cuvinte un curs mic avantajeaza pe importatori, dar dezavantajeaza exportul si productia interna, mentinand România in starea de piata de consum. Ca sa importam si sa platim creditele va trebui sa mai defrisam niste paduri, sa mai vindem ceva, gazul si eventual centrala atomo-electrica de la Cernavoda.
Daca ar fi crescut cursul de schimb, pretul produselor agricole din import ar fi crescut si ar fi stimulat producatorii autohtoni sa cultive terenurile si sa creasca animale.

Cifele confirma cele spuse de Stolojan
Romania are o datorie de
50 miliarde de euro, datorie externa , din care:
10,7 miliarde de euro, datoria publica si public garantata (1,6 miliarde de euro datorie publica)
39,3 miliarde de euro, datorie privata
„In functie de decizia Guvernului si bugetul aprobat de Parlament, de deficitul bugetar, nu numai cel tintit, necesitatea de finantare poate ajunge la doua-trei, chiar patru miliarde euro in acest an”, a spus, recent, Isarescu

Datoria externa pe termen scurt este:
22,5 miliarde de euro datorie externa pe termen scurt, din care:
10,6 miliarde de euro (47%) datoria sectorului bancar, iar
11,9 miliarde de euro (53%) cea aferenta sectorului nebancar
, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a României

Prin urmare avem nevoie de un împrumut de la Fondul Monetar International si de la Comisia Europeana de circa 20 de miliarde de euro pentru a sustine, în mare parte, datoriile sectorului bancar din tara noastra? Datele asa ne arata. Practic, jumatate din împrumutul extern pe care tara noastra l-ar putea accesa, ar urma sa fie utilizat pentru acoperirea datoriilor sectorului bancar. În tara noastra exista aproximativ 40 de banci dintre care doar patru au capital majoritar autohton (Banca Transilvania, CEC Bank, EximBank si Banca Comerciala Carpatica), restul fiind subsidiare ale bancilor din alte tari. Deci banci straine. Capitalul strain are o pondere de aproximativ 95% în sistemul bancar.

In Occident statul a intervenit prin capitalizarea bancilor, devenind partener cu actionariatul sau chiar proprietar.
Care-i strategia guvenului in legatura cu imprumutul? E mister total.
Are dreptate Marko Bela sa pretinda ca guvenul sa spuna pentru ce ia imprumuturi si pe ce criterii se distribuie ele, pentru ca se prefigureaza o repartizare ca la legea bugetului recent aprobata.

Din ’90 si pana in prezent baronii locali nu au fost capabili sa puna pe picioare afaceri competitive pe piata internationala. Ei si-au conceput afacerile pe „tunuri”, pe „capusarea” bugetelor locale si a celui central, pe comisioanele tranzactilor comerciale, si au creeat o „economie de carton”, o economie fara productie, o economie bazata pe afaceri speculative, pe care o bate „vantul crizei”. Daca sumele miscate prin bugetul central si bugetele locale sunt mici si veniturile baronilor „intra la apa”. Geoana nu prea poate sa se opuna imprumutului ca ii sar in cap baronetii.
Majoritatea romanilor vor platii creditele de care vor profita actualii guvernanti, asa cum au platit creditele neperformante ale bancilor falimentate constient.
Imprumuturile externe sunt mita electorala de proportii, pe care Basescu o da baronilor din ambele partide de la guvernare, ca sa fie sustinut pentru inca un mandat.

Ponderea comertului exterior in PIB este de 30% spre deosebire de alte tari la care ponderea ajunge la 80%.
In situatia asta efctele crizei in Romania ar fi mai mici decat in alte tari.

Criza e utilizata ca pretext, asa cum Ceausescu utiliza catastrofele naturale, cutremur, inundatii etc.. , semn ca Basescu are consilieri cu aceeasi gandire ca ai lui Ceausescu.

Basescu vrea sa “rostogoleasca” efectele crizei pana trec alegerile prezidentiale.
De ce credeti ca doreste cu ardoare credit de 20 mld Euro de la FMI, BERD si UE?
Dupa alegerile prezidentiale cand o sa-si vada sacii in caruta, se pot plati si costurile imprumutului extern in scop electoral personal.
Cu aceasta miscare isi apropie si baronii si baronetii din ambele partide, pentru ca le ofera fonduri pentru a-si majora averile in perioada de criza.
Basescu mai si spune ca nu trebuie sa privim masurile ca fiind influentate de campania electorala prezidentiala.
A repetat de mai multe ori ca ar pefera ca datoriile sa beneficieze de o perioada de gratie de cinci ani, adica pana se termina al doilea mandat pe care-l considera ca si castigat, deci datoria lui Basescu sa o plateasca succesorii la putere.
Asa a facut si PSD-ul in ‘96 cand a devalizat bancile si a adus la putere CDR-ul ca sa se compromita.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

2 Responses to Basescu salveaza „sistemul ticalosit” !

 1. Lulutza says:

  „De ce credeti ca doreste cu ardoare credit de 20 mld Euro de la FMI, BERD si UE?”

  Poate isi imagineaza ca va capata un comision gras la suma asta… Nu-i Base individul sa… presteze gratis!

 2. Gheorghe says:

  Bine ai venit ! Esti pe locul doi, dar e un loc merituos situat imediat dupa Lilick.

  Miza e mai mult decat comisionul.
  Pe Basescu il intereseaza puterea mai mult decat afacerile.
  Urmareste aceleasi intentii ca Iliescu.

%d blogeri au apreciat asta: