Cine profita de schimbarea din PNL?

Dupa schimbarea din PNL pot fi puse in evidenta urmatoarele variante de castigatori:
A) Profita PD-L-ul daca noua conducere a PNL, accepta sa colaboreze si sa se subordoneze lui T Basescu.
B) Profita PSD-ul si PD-L-ul
C) Profita PSD-ul si PN-L-ul daca au facut o intelegere pentru a-l debarca pe Basescu si sa guverneze impreuna dupa alegerile prezidentiale.

Toate variante sunt posibile, dar daca PNL-isii nu ar avea nimic de castigat, nu ar fi acceptat sa participe la scenariu B, deci a doua varianta se exclude, desi ea este oricand posibila, pentru ca PNL ul nu are garantii nici pentru varianta A nici pentru varianta C si poate ajunge la varianta B pe mana lor.

Ce situatie ar fi fost avantajoasa pentru PNL?
1. Cu un Presedinte al Romaniei de la PNL era aproape sigura o coalitie la guvernare PSD-PNL UDMR, dupa prezidentiale, varianta cea mai buna pentru PNL, o varianta cu garantii.
2. Cu un presedinte PSD sunt doua posibilitati:
a)- poate continua actuala coalitie cu Geoana Presedinte si Basescu premier si PNL-ul sa ajunga in postura PNTCD, sau
b)- se poate forma coalitia de la punctul 1 in care PSD-ul are ambele functii de Presedinte si de Premier.

Varianta 2.b cea mai buna pentru PSD, pentru ca are posibilitatea sa aleaga partenerii la guvernare.

In variantele, fara Basescu Presedinte si PD-L-ul scos de la guvernare, PD-L-ul se dezintegreaza, si PNL-ul poate deveni al doilea partid mare din Romania, iar PD-L-ul ar ajunge la sub 10% cu un Basescu infrant si demonizat.
Posibil ca varianta 2.b. sa fi fost scenariu si oferta PSD-ului pentru Patriciu, ca sa renunte la pretentia PNL de a ocupa functia de Presedinte al Romaniei, si sa accepte un candidat „iepuras”, sau sa participe la o coalitie antibasescu fara candidat propriu.

Pentru PNL prima varianta era cea mai sigura daca ar fi castigat alegerile prezidentiale, dar Patriciu probabil a preferat a treia varianta, fie ca nu au avut incredere in capacitatea PNL de a castiga, fie ca este santajabil de catre PSD-isti.

Se poate spune ca liberalii si-au jucat partidul la bursa in vremuri de criza.
Castigul pentru PNL poate fi mare, dar si riscul e pe masura, pentru ca depind de bunavointa si loialitatea PSD-ului.
Liberalii au tradat propria filozifie „prin noi insine”, au ajuns sa depinda de jocurile facute de PSD si PD-L.

T Musatescu avea dreptate cand a spus „Tu insuti” nu ajungi-niciodata-prin altii.

Mai multe despre subiectul Scenarii si aranjamente politice dambovitene

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

11 Responses to Cine profita de schimbarea din PNL?

 1. Poclid Ionut says:

  E ca la predictiile de pariuri ceea ce ai scris tu aici, mai lipsesc si cotele:))). E greu de spus. Parerea mea e ca va profita Basescu si vor profita si baronii PNL care din cite ai observat au mizat pe Antonescu-Orban..

 2. Ionut, eu cred ca daca profita Basescu, baronii din PNL vor profita cum au „beneficiat” de functii in actualul guvern, oamenii lui Stoica.

 3. Poclid Ionut says:

  Neeeeeeeeee. Ai vazut tu sa nu-si dea mina cind e vorba de banu`? Fii serios de data asta isi vor negocia bine.

 4. Dceceneu says:

  Basescu nu-i un partener loial, joaca la cacialma.
  Din cauza asta PD-L ul are dificultati sa faca aliante, pentru ca nu sunt parteneri credibili cu Basescu comandant.

 5. Poclid Ionut says:

  Dar cine ar fi loial fata de cine? Basescu nu-i loial ok, deacord, perfecta dreptate. Si nu va fi niciodata, in termeni marinaresti e pirat. Ar fi loial Geoana sau Nastase fata de cineva. Cei de la UDMR au fost loiali cuiva? Scheanuna acum ca e prima data in 20 de ani cind nu sint la putere si nu-i mare lucru sa se scindeze si ei. PNL-ul e un partener loial? In fostul CDR pe care sigur il tii minete –si banui ca si tu ca si mine ai fost printre fraierii care s-au imbatat de bucurie ca au cistigat alegerile, a fost ca un al doilea revelion–au existat parteneri loiali? N-au stiut cum sa se pacaleasca unul pe altul. Chiar in PSD cit a fost singur la putere, Nastase i-a fost loial lui Iliescu? Nu l-a barbierit dupa aceea din functie? Cind s-a nascut expresia „politica de cumetrie”?. Sa nu vorbim de loialitate. Pina la urma n-au decit sa se f..ta in fund unii pe altii cit vor dar sa fie loiali fata de cei care le-au dat sansa sa fie acolo, amaritilor care i-au votat (sau nu).

 6. Dceceneu says:

  Totu-i relativ.
  UDMR-istii in CDR au sustinut guvernul, chiar si atunci cand PD-istii au provocat criza. Primii care au batut in retragere si nu au mai sustinut guvernul Ciorbea, au fost liberalii.
  In comparatie cu PD-L-ul sunt UDMR-istii sunt parolisti, si in PSD exista cativa care tin la demnitate.
  E adevarat ca nu avem politicieni cu moralitatea din occident. Ce-i mai grav ca moralitatea in politica romaneasca e in scadere.
  Eu nu am fost imbatat de victoria CDR pentru ca am cunoscut realitatea prin contact direct, stiam ca nu vor face cat s-a promis, si in consecinta nu am fost atat de deceptionat ca altii.
  Au facut in patru ani sufiecient tinand seama ca aveau opozitie si in PDSR si PD-ul in guvern.
  Adevarul e ca dezamagirea nu a fost atat de mare cat a fost blamarea CRD si promovarea dezamagirii sa stare de spirit.

 7. Poclid Ionut says:

  Ce-i mai grav ca moralitatea in politica romaneasca e in scadere. Aici trebuie umblat, dar personal nu vad solutii…Aia cu singe proaspat nu tine ca tot flaminzi vin.
  La urma urmei isoric dovedit poporul roman nu este cunoscut ca un popor de cinstinti, demni sau curajosi. 90% din sefii de stat (regi, domnitori, imparati, presedinti, cum vrei sa le spui) au sfirsit prin tradari. Neamul a acceptat slugarnicia in fata oricui i-a dat mai tare cu ciocanul in cap, am fost niste capete plecate. Am fost condusi de dictaturi 90% din toata existenta.
  De fapt ne meritam conducatorii ca noi i-am ales. Acu` vorbim ca sa ne aflam in treaba de fapt.

 8. Dceceneu says:

  Eu sunt mai optimist.
  Moralitatea nu-i genetica, e o probeleme de educatie si de legislatie.
  Daca legislatia e bine gandita si functionarii stimulati sa o aplice, sistemul obliga pe cetateni sa adopte o anumita conduita si in timp conduita devine o normalitate, s eformeaza deprinderi.
  Chiar mi-am propus sa fac ceva in directia asta.
  Daca observi imi schimb nik-ul si la pagina de vorbe intelepte am adunat niste valori fundamentale.

 9. Poclid Ionut says:

  Ba e genetica. Am facut-o sa devina asa. E ca si chestia cu Pavlov si ciinele (dupa o perioada lunga dintr-o camera in care au fost tinuti izolati un om si un ciine nu va iesi cinele vorbind ci omul latrind). Conform teoriei evolutiei, aia pe care am invata-o la scoala ca omul se trage din amiba-pesti-sopirle-maimute (chiar nu stiu lantul trofic si nu ma mai obosesc sa-l caut pe net) noi sintem speciali. Involuam. Incepem sa latram. Tre` sa dezvolt chestia asta, dar acu` n-am chef, mi-e somn.

  As vrea sa pot sa fiu Merlin.

 10. Poclid Ionut says:

  Scuze, nu cumva Deceneu l-a sfatuit pe Burebista sa arda viile? Merlin n-ar fi facut asta, din contra, a inventat Lagavuline.:))))))))))))))))

 11. Dceceneu says:

  Da Deceneu a exercitat o influenta mare, si a cerut sa se arda viile. A fost sustinut de preoti. Este o pagina de sinteza despre Decenu si un link de unde am luat informatia.

  Alea cu Pavlov sunt reactii dobandite, nu sunt genetice.
  Noapte buna, si eu am fost ametit azi.

%d blogeri au apreciat asta: