Când va da in „clocot” România „supraîncalzita”?

Premierul Emil Boc a facut promisiuni populiste pentru 2010-2012, in stilul celor pe care le-a facut in campania electorala din 2008, respectiv ca „va curge lapte si miere” pentru cei cu salarii mici.
Multi jurnalisti au intuit ca promisiunile lui Boc sunt imposibil de realizat fara o inflatie de doua cifre, adica salarile se pot aplatiza, dar numai prin reducerea puterii de cumparare a celor cu venituri mari.

La „principiile legii salarizarii unice” pe care le-a enuntat Premierul se puteau calcula si efectele, daca aplica metodologia urmatoare.

Daca luam ca reper salarile mari si raportul 1/15 putea calcula salariu minim la finele lui 2012.
Ca sa aduca salariu minim la cel calculat in cei trei ani, bugetul ar trebui sa prevada la capitolul cheltuieli de personal, sumele respective, sume calculate la numarul salariatilor din fonduri publice cu salarii mai mici de 2000 sau 2200 lei cat se estimeaza ca va ajunge salariu minim. Coreland evolutia veniturilor bugetare in conditii de criza in cei trei ani, cu fondurile necesare salarilor din fonduri publice, se poate estima inflatia.

Economia romaneasca se apropie de colaps, nu din cauza crizei economice, cat din cauza unei cresteri artificiale, bazate pe intrari de fluxuri de capital din privatizari, defrisari de paduri, venituri de la capsunari, credite/fonduri atrase guvernamentale si mai ales creditele imobiliare si de consum ale populatie de la bancile straine.
Merita vazuta situatia creditelor
Toate aceste intrari de capital s-au dus spre consum in loc sa fie utilizate pentru investitii noi si in retehnologizari.
Economia romaneasca nu a investit in afaceri, in economia reala, s-a investit pe o crestere extensiva, s-au cumparat firme la preturi derizorii pentru terenurile pozitionate in intravilan nu pentru a le relansa, s-au cumparat terenuri agricole pentru specula imobiliara, s-au creeat firme de consultanta care au parazitat accesarea fondurilor europene.
Numarul pensionarilor a crestut alarmant, numarul personalului bugetar a explodat in special in servicii secrete, si administratie (politie, jandarmerie), sectoarele productive, agricultura, inductrie, turism s-au restrans, forta de munca din sectoarele respective a migrat spre alte tari, si a ramas in Romania un numar mic de personal productiv care tin in spate pensionari, copii, someri, bugetari etc..
Acum cand intrarile de capital s-au redus, cand creditele trebuie rambursate, consumul nu se mai poate sustine la acelasi nivel, si o reducere a puterii de cumparare este inevitabila.
Guvernul ia imprumuturi de la FMI si UE, ca sa treaca de alegerile prezidentiale, dar dupa alegeri preturile vor exploda, inflatia se va relansa, falimentele se vor tine lant.
Ce sa exporte Romania ca sa echilibreze balanta de comert exterior?
Nu prea are ce.
Criza venea in România si daca nu exista criza mondiala, pentru ca economia româneasca s-a „supraincalzit”, si inevitabil „va da in clocot”.
In România criza va avea amploare mai mare decat in alte tari care au sectoare economice competitive, asa ca prognozele populiste ale lui Boc nu au nici o credibilitate.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

2 Responses to Când va da in „clocot” România „supraîncalzita”?

  1. Chat Noir says:

    Foarte corectă analiza ta. La mulţi ani !

  2. Deceneu says:

    Multumesc.

%d blogeri au apreciat asta: