Intitativa

Ce ar fi sa formam un grup de intiativa, sa solicitam UE sa ceara imperativ ca Romania sa adopte un set minim de reforme in justitie, in transparenta alegerilor, in legea functionarilor publici in special a celor cu functii de conducere, si in domeniul servicilor secrete pentru asigurarea independentei lor, in domeniul libertatii de exprimare pentru spargerea monopolului mass-media controlat financiar de catre politicieni.

Cateva masuri de stimulare a celor care lupta din interior la deconspirarea actelor de coruptie, introducerea unui sistem de salarizare dependent de performante, functile de conducere sa fie ocupate pe durata mandatelor in urma concursurilor periodice, examinarea candidatilor sa se faca pe calculator in sistemul examinarilor de la circulatie.
Mandatul functionarilor cu functii de conducere sa poata fi intrerupt inainte de termene in conditii stabilite de lege, daca performantele nu se ridica la o anumita valoare minimala.

Cred ca Boc si ceilalti politicieni ar accepta, daca statutul de membru UE ar fi suspendat si parlamentarii europeni ar fi trimisi in tara pana la solutionarea problemelor.
Romania nu se poate integra economic in UE daca nu-si rezolva problema coruptiei.

Recunoastem ca societate civila romaneasca nu este suficient de matura pentru a impune politicienilor sa adopte masurile respective si avem nevoie de sprijinul UE.

Daca aveti idei despre masuri va rog sa le adaugati mai jos.

UPDATE
Mi-am permis sa preiau un text postat de Bibliotecaru pe un alt forum

„Să nu uităm că prin Tratatul de la Lisabona se introduce sistemul iniţiativei cetăţeneşti europene (European Citizens Initiative – ECI). Iniţiativa cetăţenească nu este acelaşi lucru cu o petiţie. Iniţiativa trebuie să conţină cel puţin un milion de semnături ale cetăţenilor Uniunii Europene, resortisanţi (resortisant – persoană fizică sau juridică aparţinând unui stat, unui teritoriu aflat sub administraţia altui stat) ai unui număr semnificativ de state membre. Prin acest gest, Comisia Europeană poate fi invitată să prezinte, în limitele atribuţiilor sale, o propunere în domeniile în care cetăţeni consideră că este necesar un act juridic al Uniunii. (art. 11 alin4, Tratatul UE)”

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

18 Responses to Intitativa

 1. snake says:

  ok. semnez. dar se impune totusi o intalnire pt a stabili forma finala a propunerilor.

 2. Deceneu says:

  Sa vedem intai propunerile.

 3. Cepeca says:

  He, he, he. O instanta europeana ar analiza admisibilitatea cererii. Avand in vedere Tratatul de aderare si, mai ales, Tratatul Comunitatii Europene, cel care sta la baza organizarii si functionarii UE, asa ceva nu are sorti sa depaseasca aprecierea de „cerere admisibila”.

  UE nu poate face asa ceva pentru ca nu are instrumentele necesare. Este o treaba interna. Daca populatia a ales niste politicieni sa o conduca, inseamna ca populatia este de acord cu modul in care politicienii isi indeplinesc mandatul. Daca nu ii place, la urmatoarele alegeri voteaza pe altii. UE nu este afectata de abrambureala din administratia noastra. Abia cand comisiile UE vor constata ca in anumite domenii nu ne mai incadram in programul comunitar abia atunci ne vor arata cartonasele: galbene, rosii sau daca suntem cuminti, cele verzi.

  Draga prietene, vad ca esti tare suparat pe guvernanti. Ce doresti tu exista, din punct de vedere legislativ. Nu exista atitudinea civica a populatiei care sa traga la raspundere publica politicienii aflati la guvernare. Iar presa, saraca de ea, este manjita toata si corupta. Singura sansa este sa dam votul, atunci cand ni se cere, astfel incat sa nu mai ajunga la guvernare papagalii actuali. Asta este solutia la disperarea ta pe care eu o vad.

  O seara buna !

 4. Deceneu says:

  Cepeca – drama e ca indiferent pe cine ce alegem rezultatul e acelasi, pentru ca s-au oragnizat pe principiul „la zile noi tot noi”, deci alegerile nu-i afecteaza. Mass-media promoveaza nulitati din tabara puterii, si discrediteaza orice individ care le-ar pune in pericol stabilitatea. Alegerile nu sunt transparente si pot fi fraudate grosolan, nu doar cu fraude nesemnificative cum se vehiculeaza.
  Din cauza asta au devenit aroganti.

  Pe mine ma intereseaza sa obligam politicienii sa adopte masuri benefice pentru democratie, masuri care nu afecteaza functionalitatea tarilor veste-europene unde democratia functioneaza, dar pe noi ne poate ajuta.
  Daca nu sunt instrumente ele pot fi adoptate.

  • Cepeca says:

   Da, pot fi adoptate de politicieni care vor altceva decat vor astia de azi. Pentru asta insa trebuie sa avem acei politicieni. Azi nu ii avem. Poate maine.

   daca te uiti mai atent, vei observa ca foarte multe modificari in actele normative produse de Guvernul Boc schimba regulile in diferite domenii ale vietii sociale pentru a satisface interse locale sau profesionale limitate. Eu am inceput o treaba adunand initiativele Guvernului Boc si cautand scopul pentru care le-au elaborat. Unele sunt „mici magarii”, dar sunt foarte costisitoare. Altele modifica pe fond niste reglementari puse de acord, cu ani in urma, cu legislatiile cele mai evoluate din statele membre ale UE.

   Tu vorbesti de UE ca o formatiune politica. UE nu este inca o formatiune politica chiar daca are unele caracteristici. UE este in principal o piata comuna. Tratatul Uniunii Europene (TUE) este subtire rau de tot si este doar o intentie. S-a dorit inlocuirea lui cu Tratatul Constitutional care are o soarta vitrega, nici acum nu este adoptat, se tot incearca lamurirea unor state sa il adopte. Pana si polonezii fac nazuri acum. Dorinta ta ar fi fost de indeplinit daca ar fi existat un Tratat Constitutional si o Comisie a UE care sa monitorizeze statele cu privire la respectarea unui pachet de valori – cum ar fi cele ale bunei guvernari.

   Iti inteleg dorinta insa ce vrei tu este doar o treaba interna. Daca merge bine comertul european, daca produsele indeplinesc standardele europene, daca productia alimentara este in limitele europene etc. sunt dupa calapodul UE, restul nu mai prezinta un interes atat de mare pentru Comisia Europeana. Iar Parlamentul European poate da numai recomandari ! La Consiliul European sunt sefii de stat si premierii si ii vezi tu pe cei doi de la noi fiind de acord cu acest set de reforme ? Acum cand isi pot face de cap cum vor ei ?

   • Deceneu says:

    Eu m-am referit la instrumente ale UE. Oficialii din UE se pronunta pentru excluderea Romaniei si Bulgariei din uniune. Sigur sunt afirmatii politice nu o vor face, dar sanctiuni vor acorda.
    Daca tot vor sa faca un lucru ca lumea sa nu se limiteze la sanctiuni financiare, la monitorizare si la cartonase galbene, sa sustina adoptarea de masuri in scopul impulsionarii democratizarii.

    „Lupta anticorupţie, independenţa justiţiei şi buna guvernare în România stagnează, iar societatea civilă pierde teren, se arată în raportul Freedom House “Naţiuni în tranziţie” pe 2008.”

 5. snake says:

  @ Cepeca

  de ce te bagi intr-o discutie care te depaseste chiar si informal? tu ai inteles ceva din ce-ai citit? ce treaba are o instanta europeana, tratele internationale si „admisibilitatea cererii”?

  inteleg ca deceneu vorbeste o limba romana complet straina pt tine si culmea, nimeni nici nu-ti cere s-o intelegi! tu insa vii si dai cu clopotu’ pe-aici necunoscand exact problemele despre care vorbesti.

  • Cepeca says:

   Ma scuzi snake, nu inteleg ce spui.

  • Deceneu says:

   @Snake
   Stie si Cepeca ce spune, si pesimismul il face sa fie mai domobilizant.
   Cepeca vorbeste prin prisma a ce-i posibil in legislatia curenta a UE, dar UE este o uniune in transformare, deci putem spera sa adopte prevederi noi daca ele sunt bine argumentate.

 6. snake says:

  Scuze, de data asta nu inteleg eu. Credeam ca discutam despre o petitie, ori voi vorbiti despre … admisibilitatea unei cereri? UE nu este o instanta, cu atributii de admitere sau neadmitere a unei cereri.

  cred ca vorbim despre 2 lucruri diferite, iar varianta voastra mi se pare de-a dreptul … inadmisibila.:)))

 7. Deceneu says:

  Vorbim de o petitie care sa produca efecte administrative nu juridice.

  Momentan implicarea UE in politica interna este slaba. UE se implica mai mult in zona economica prin finantari.
  Problema noastra e una de functionare a puteri, o problema politica, in care UE evita sa se implice.
  UE se limiteaza sa monitorizeze si „sa arate cu degetul” sa ameninte cu sanctiuni.

  Frattinii spune ca
  „Dacă mecanimsul de cooperare şi verificare este interpretat corect, ca un mecanism care ajută România în procesul reformei atunci este bine. Altfel, dacă va fi transformat într-un mecanism de arătat cu degetul, atunci oprirea lui este cea mai bună variantă”, a declarat ministrul.

  Ideea este ca UE sa adopte masuri de sprijin, finantarea democratizarii, a ONG-urilor, a mediatizarii masurilor democratice, si eventual sanctiuni supotate de politicieni nu sanctiuni economice pe care le suporta cetatenii. In ideea asta sanctiunile prin intermediul fondurilor alocate, nu mi se par potrivite, si pentru impulsionarea politicienilor sa adopte masuri democratice si transparente, masurile aplicate direct politiciienilor sunt mai corecte.
  E la fel cu sanctionarea institutiei, respectiv a conducerii institutiei.
  Suspendarea unei tari din UE nu cred ca este prevazuta in statutul UE, dar ar putea fi adopatat de majoritatea tarilor in situatii precise de sfidare si incalcare a democratiei.
  UE ar trebui sa preintampine derapajele de la democratie.
  O tara a carei conducere se indreapta spre un regim autoritar validat prin vot popular, ar trebui sa se astepte la excluderea din UE.

 8. Mi se pare ca asteptati prea multe de la UE. Poate nu ar fi rau sa le-o luam inainte si … sa iesim noi, pentru a ne „incheia socotelile”. Personal nu cred ca UE are autoritatea morala pe care o sperati, ba din contra! Romania nu a avut si nici nu o sa aiba de la UE, o contrapartida pe masura efortului sustinut. Istoria se repeta pentru acest popor si trebuie cautate alte „cai”.

 9. Deceneu says:

  Adica sa aplicam principiul „daca vrei sa fi ajutat ajuta-te singur”.

 10. Occidentul ne intoarce din nou spatele (poate eu vad mai bine de aici !), ca in toata Istoria noastra.

  • Deceneu says:

   Daca nu eram in uniune isi puteau permite sa ne ignore, dar asa au intersul sa nu-i contaminam de coruptie.

 11. Eu traiesc in Italia de 20 de ani si imi vine sa rad de fiecare data cand suntem acuzati ca suntem prea corupti. Coruptia = Mafia institutionalizata si nu am inventat-o noi. Aici moare un om pe zi (in medie) de mana Mafiei si nu am auzit de nici o condamnare a Italiei din partea UE. Acesta este numai UN exemplu de cat de rau suntem tratati de UE. Ne „spala” permanent creierul cu aceasta caterinca, ca am ajuns sa credem si noi. O societate avand la baza profitul, nu poate fi decat ASA ! Nu mai vreti coruptia, solutia este : schimbati Sistemul (pacific!), punand la „baza” altceva decat PROFITUL ! Nu noi ii contaminam pe ei, ci ei ne-au contaminat pe noi !

  • Deceneu says:

   Contaminarea noastra e trage de la est nu din Italia.
   E adevarat ca mafia italienilor e mai veche decta a noastra, dar a noastra domina puterea in masura mai mare decat cea italiana. Doar statele din fostul spatiu ex-sovietic au o coruptie mai puternica decat noi.

 12. ,,,,, E adevarat ca mafia italienilor e mai veche decat a noastra, dar a noastra domina puterea in masura mai mare decat cea italiana. ,,,,,

  Cum, cand incepand cu Andreotti si terminand cu Berlusconi, „se pupa in public” unii cu altii (politici si mafioti) !?!?
  Eu traiesc aici de 20 de ani si va pot garanta ca „ai nostrii” sunt mici copii, in comparatie „cu ai lor”.
  Vedeti ca v-au „spalat creierele” cei de AICI (IT-UE)?
  Politica ce o fac cu noi romanii din Italia (a tapului ispasitor), o aplica si ACOLO (RO) si pe unde mai au prilejul (UE).
  Coruptie = Lupta „cu orice mijloace” pentru Profit !

%d blogeri au apreciat asta: