Coruptia „un sport national”

Studiu al Comisiei Europene: Cum nimeni la varf nu este pedepsit, spaga si mita au devenit „un sport national” in Romania

Toata lumea stie ca in Romania coruptia a devenit endemica.
De unde se trage, unde ne duce si cum poate fi diminuata.

Exista o mostenire culturala orientala adusa din Turcia, amplificata de o societate comunista in care proprietatea era a tuturor si a nimanui.
Erau pedepsiti cei care furau de la stat si nu aveau relatii, in general gainarii.
Cei care luau cu incuvintarea autoritatilor nu se numeau hoti.
Cei care imparteau sau umpleau portbagajul masinilor activistilor isi asigurau protectia.
In comunism s-au format relatii intre oficiali, relatii care au continuat in procesul de privatizare, cu concursul mass-media care a denigrat opozitia formata din partidele istorice.

Mostenirea culturala nu justifica amploarea fenomenului, un efect mai important l-a avut „mostenirea oamenilor politici”.
In tarile in care fostii comunisti au fost inlaturati de la putere societatea s-a dezvoltat mult mai natural.
In Cehia si Polonoa exista o societate mult mai bine structurata, si asta se vede si in faptul ca Polonia, e singura tara din UE ocolita de criza

Securitatea lui Ceausescu despre care se spunea ca este cea mai puternica, a confirmat si si-a utilizat puterea pentru a acapara economia.
Relatile au functionat dupa ’90 in procesul de privatizare.
S-a pregatit legea privatizarii de asa natura incat „crema” sa fie luata de oamenii puterii, privatizarea s-a facut netransparent, pe cupoane au fost distribuite 30% din patrimoniul fiecarei societati, pentru ca societatile sa fie mentinute sub controlul statului prin pachetul majoritar.
Normal ar fi fost ca sa se privatizeze integral sectoarele concurentiale, iar cele cu statut de monopol sa fie privatizate catre investitori strategici, sau sa fie mentinute ca firme de stat. Normal ar fi fost ca privatizarea sa se faca prin bursa, ca sa nu se poata aranja contractele de privatizare.
De ce sa fie normal cand poate fi „original”?

De ce sa ne dea lectii cei care nu au „mancat salam cu soia”, care „nu cunosc realitatile romanesti”?
Cei din diaspora stiau cum se fac afacerile, cum sa evite fraudele, si cum se negociaza contractele ca sa nu fie cu vicii sau defavorizante, ori tocmai asta s-a evitat.

Guvernul Roman prin naivitatea tinerilor specialisti a incercat o reforma prea rapida pentru intentile greilor din umba, ceea ce a dus la debarcarea lor prin mineriada.
Probabil ca li s-a explicat povestea cu tanarul avocat, care a venit acasa fericit ca a castigat primul lui proces, la care tatal lui i-a replicat „eu din procesul asta te-am tinut pe tine la facultate”. „Lupii tineri” au inteles si s-au incolonat disciplinati in formatiunile „politice castigatoare”. Au renuntat la idealuri pentru bunastare si pozitii sociale.

E clar ca ne indreptam spre o societate latino-americana daca UE nu intervine decisiv.
Cauzele “originale” ale crizei au radacinile in „originalitatea” privatizarii adapatata la „specificul national”.

Initiativa mea ramasa fara ecouri demonstreaza cat de (in)constienti suntem cei care pretindem ca suntem informati si educati.
Ce pretentii sa avem de la cei care „muncesc si nu gandesc”?
De ce sa-i blamam daca nu suntem cu nimic mai buni?

Daca nu se iau masurile minimale prezentate succint in initiativa atunci ajungem la Singura solutie inca o “revolutie”

Ironia sortii, este ca in domeniul coruptiei rezultatele sunt zero, ale „marelui luptator cu sistemul ticalosit”, care a promis sa fie un „Tepes”, si care, a avut un DNA obedient un Procuror General la care niciodata nu i-a reprosat nimic, timp de doi ani a avut la ministerul justitie si la adminstratie si interne oameni devotati, a numit sefii servicilor secrete oameni de incredere. Cu toate parghile in mana Presedintelui, coruptia a prosperat.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

9 Responses to Coruptia „un sport national”

 1. Chrysthyan says:

  Felicitari pentru articol!
  Pacat ca ai fost nevoit sa il scrii.

 2. Chat Noir says:

  Bună postare … eu aş lua-o mai încet (nu fiindcă n-aş vrea o nouă revoluţie) … primul pas … să ne prezentăm la vot … apoi mai vedem … mai sper (până atunci ascult Bryan Adams).

 3. marius says:

  „un sport national”. „Al altei natii si impus noua cu forta” de catre cei care ar trebui sa-i limiteze nivelul, as adauga eu. Parghiile nu sunt altceva decat o extensie a executivului, dar, in acelasi timp sunt urmasele unui sistem in curs de condamnare. Reala, nu formala.
  In legatura cu Initiativa, cred ca este necesara si de bun-simt, numai ca, la ora actuala, lipsirea indelungata a oricaror repere produce consecinte… Ar trebui discutat cu oameni liberi si in cunostinta de cauza, ori nedreptatea, ca politica de stat, ROBESTE. Oamenii robiti in acest fel nu se vor putea comporta niciodata ca oamenii liberi, neputandu-se ajuta nici pe ei si nici Romania.

  • Deceneu says:

   Un sport in care facem efort si reusim sa fim campioni. Cei care ni-l impun pot sa o faca pentru ca nu ne implicam, toleram si aceptam.

 4. zunais says:

  Cred că un sociolog ar putea explica firescul evoluţiei societăţii româneşti în ultimii 20 de ani, pornind de la starea sa de atunci. Într-adevăr, oligarhia ce formează clasa politică de astăzi îşi are rădăcinile în eşalonul doi din vremea comunismului, cel care era în umbră, dar care reuşise să acumuleze până în 1990 un important capital monetar, al relaţiilor şi al informaţiei. În continuare nu au făcut decât să îşi dezvolte acel capital, fără intenţii altruiste serioase. Poate că privatizarea intreprinderilor către cei ce lucrau în ele ar fi condus la rezultate economice mai bune decât cele actuale. Asta în condiţiile în care statul le-ar fi dat o mână de ajutor privind desfacerea produselor, de care până în 90 se ocupase el. Este însă doar o supoziţie şi mai important e să vedem ce se poate face de-acum încolo, soluţii pe care elita politică să şi vrea să le pună bine în practică. Dar cum una din marile probleme sunt cheltuielile bugetare exagerate, iar 90% din votanţi o reprezintă membrii de partid, bugetarii şi pensionarii, cine riscă într-un an electoral să supere cetăţenii plătiţi de către stat?

  • Deceneu says:

   Daca nu se rezolva problema coruptiei, orice masura bine intentionata va fi deturnata in folosul profitorilor.

 5. ,,,,, “Pentru ca raul sa triumfe, este suficient ca cei buni sa nu faca nimic.” (E Burke) ,,,,,

  Va invit in „Miscarea Virtuala DAC” !

%d blogeri au apreciat asta: