Intoleranta sau iritare ?

Huiduielile romanilor la indemnul la toleranta al Madonei, a declansat o serie de reactii in medile occidentale, dar si in cele romanesti.
Se disputa nu se discuta, atitudinea majoritatii fata de tigani, se focalizeaza pe reactie, pe efect, dar nu se analizeaza cauzele.
Unii milosi din fire sustin ca trebuie sa fim toleranti, altii ca trebuie „pusi la punct, pentru ca asa nu se mai poate”.

Primii probabil ca nu au trait in compania lor, ultimii au ajuns la disperare.

Am mai spus ca daca romanii ar fi intoleranti la minoritati, ar avea conflicte cu toate minoritatile, cu: sarbii, turcii, sasii, maghiarii etc.
De ce numai cu tiganii si de ce si alte minoritati in zonele unde sunt majoritari au conflicte cu tiganii?
Daca tiganii au conflicte cu majoritatea din Romania, din Ungaria, din Slovacia, Italia sau Franta, inseamna ca problema este a etniei respective.

Cultura lor de iubitori de libertate, fara responsabilitati care sa le ocupe timpul, dispretuind munca si avutia celoralti, ii face sa adopte o conduita iritanta pentru majoritatile din Europa.
Principile morale sunt considerate o slabiciune de care trebuie sa profiti.
Cand ai ocazia sa furi „ai fi fraier sa nu o faci”, iar daca un hot e haituit se solidarizeaza toata comunitatea, femei, copii etc, pentru ca-i „de-al nostru”.

Aceeasi mentalitate „pragmatica” se regaseste si la politicienii care ne conduc, si este promovata de mass-media, asa ca analiza se impune cu atat ami mult.

Cuma sa convietuiesti in pace cu o majoritate pe care o iriti?
E imposibil.
Daca vor sa-si exerseze talentele de hoti, sau sa fie obraznici sa o faca numai cu cei din etnia lor.
Pentru a avea liniste, respect si pentru a avea sanse egale, trebuie sa respecte valorile majoritatii cu care convietuiesc, adica sa se integreze in societatile care-i inconjoara.
Sunt de acord ca un individ al etniei se loveste de bariere de mentalitate, ca e mai dificil sa se afirme dacat unui majoritar, dar liderii lor nu fac nimic pentru a rezolva problema.

Bulibasa ar putea juca un rol important in educarea lor, pentru ca se bucura de autoritate si comunitatea e disciplinata. El ar trebui sa intervina sa le gaseasca locuri de munca, sa garanteze pentru seriozitatea lor, si sa ia masuri in cadrul comunitatii daca respectivii sunt neseriosi, ii discretideaza autoritatea si pun astfel in pericol sansele celorlati sa primeasca un job.

Din pacate „baronii locali”, care au si influenta politica, s-au coalizat cu liderii tiganilor si profita de „supusii” lor.
Practic societatea romaneasca este intr-un proces de „tiganizare”.
Prospera cei fara scrupule si care se integreaza in asocieri infractionare, asocieri care cresc in influenta, pentru ca sunt „profitabile”.

Reactia fata de tigani este rezultatul iritarii majoritatii de catre actiunile minoritatii.

Daca intr-un concert o vedeta simpatizata de public ar face apel la respect si intelegere pentru „neferictii politicieni”, care sunt oropsiti de mass-media, ar avea parte de aceeasi reactie, dar asta nu inseamna ca politicienii sunt discriminati.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

4 Responses to Intoleranta sau iritare ?

 1. snake says:

  n-am fost la concert pentru ca Madonna nu este o valoare in muzica mondiala. se stie de ani de zile ca presteaza fals si playback. ea este doar o femeie usoara definindu-se chiar printr-o melodie a ei „Material Girl”. adica e un VIP cum avem si noi loco :))

  citeam comentariile americanilor vis-a-vis de acest incident – huiduilile – si m-au lasat rece. ei habar n-au de cultura (indiferent de care), nu-si cunosc nici scurta lor istorie, nu-si cunosc adevaratele lor valori dar isi permit sa ne reproseze noua atitudinea si sa ne eticheteze drept discriminatori! in primul rand sa se uite in gradina lor si sa se intrebe de ce nu-l accepta pe Obama? ca nu le convine reforma impusa ori pentru ca e … negru? :))

  nu se vorbeste nicaieri ca Madonna a cantat playback, ca a falsat la greu cand a rupt nitzel live, ca organizarea a fost inadmisibil de tampita si ca un cantaret, indiferent de unde, mai intai trebuie sa-si demonstreze calitatile vocale si apoi cele de showman!

  de asemenea, atitudinea ei extrem de rece si distanta fata de fani (n-am vazut niciodata la nimeni atata reticenta si dezgust), lipsa de respect fata de tara in care a venit sa incaseze 5 mil.dolari pentru un concert fake si de la care, pentru prima oara in istoria noastra, fanii au parasit locatia dupa primele piese! asta e madonna si cred ca de aici i se va trage sfarsitul in cariera muzicala, care oricum era „0” pentru cei care stiu si cunosc adevarata valoare!

  pt conformitate, iti dau un link sa vezi cam ce se discuta despre noi: http://buzz.yahoo.com/article/1:omg:95e2ded18dbc734ad98914514913ce72/Madonna-booed-in-Bucharest-for-defending-Gypsies

 2. Deceneu says:

  Adevarul e ca nici nu poti canta live si dansa in acelasi timp. Ori canti ori faci balet, si presa occidentala stie asta. Toate vedetele tin concerte in acest fel.

 3. snake says:

  un solist canta NU danseaza, ca de aia e cantaret. la fel si o trupa. canta, nu face spectacol de coregrafie! pt asta sunt dansatorii si efectele speciale! nimeni nu da sute de lei pe bilet sa asculte playback! toti vor sa asculte solistul/trupa live! dar asta nu pricepe madonna. mai sunt si altii care s-au facut de ras live – enrique iglesias de exemplu 🙂 abia cand auzi o trupa/solist cantand live iti dai seama de adevarata valoare, restul e tehnologie si show!

  e adevarat ca depinde foarte mult de ce cauta fiecare la un spectacol. eu una, pt playback prefer sa fac auditie in masina sau la computer. sic! :)e gratis, nu?

  • Deceneu says:

   @snake – poate ca americanii privesc altfel lucrurile.
   Pentru Madona a fost un show de dans, muzica si lumina. Poate ca nu si-a propus sa demonstreze cat de buna e in interpretare. Asta o fac cei care participa la concursuri. Ea a dorit sa faca un spectacol la care lumea sa se simta bine si ea sa-si incaseze bani pentru un produs comercial oferit.

%d blogeri au apreciat asta: