O furtuna intr-un pahar cu apa !

Desi am mai scris pe blog despre functionarea institutilor, revin la ideea reformei in institutile publice pentru a le face functionale, pentru ca discutile se poarta paralele cu realiatea.
Romania a adoptat institutii occidentale, dar ele sunt guvernate de managementul traditional socialisto-comunist.

In institutile din Romania functionarii promoveaza pe criterii clientelare, dupa loialitate si slugarnicie, sunt inzestrati cu drepturi fara responsabilitati. Activitatea lor nu este evaluata dupa criterii stabilite prin acte normative, veniturile lor sunt nemotivante, adica fixe, posturile sunt ocupate pana la pensionare daca nu cad in dizgratia superiorilor si nu restructureaza postul.
Sistemul e „osificat”, coruptibil, costisitor si ineficient, pentru ca e dominat de incompetenta, arbitrariu, de decizii abuzive si lipsit de motivare.

Se discuta mult de legea unica a salarizarii, o lege care nu rezolva probelemele de (non)functionalitate.
Legea unica a salarizari nu este abordata managerial, este abordata sub aspect contabilicesc si socialist.
Ea incearca sa reduca chetuielile bugetare la nivelul veniturilor (aspectul contabil) si sa niveleze veniturile individuale (aspectul socialist).
Legea unica de salarizare cat si legea pensilor, incearca sa reduca costurile cu hemoragia veniturilor de lux, o conditie impusa de FMI, dar nu aduce stimulare, nu schimba nimic in promovare si in responsabilizare.
Functioanarii sunt nemotivati, si salarile fixe prevazute in legea unica de salarizare mentine aceasta eroare de proportii.

Pentru ca institutile sa functioneze si ele sa fie populate cu tineri capabili, e nevoie de o alta lege a functionarilor publici, de un sistem de salarizare motivant, de venituri variabile functie de performanta si performanta sa fie evaluata dupa criterii obiective stabilite prin acte normative.
Discutia asupra legii unice a salarizarii e „o furtuna intr-un pahar cu apa”.

Nu am citit Legea salarizarii unice (varianta guvernului), dar o puteti gasii pe Gandul, inclusiv anexe.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

2 Responses to O furtuna intr-un pahar cu apa !

 1. snake says:

  stai nitzel ca legea asta nici nu stim cum arata. deocamdata magistratii au reusit sa fie privilegiatii. au fost scosi oarecum din grila (semn ca santajul si atacul la ordinea constitutionala, siguranta statului le-a reusit din plin) motiv pt care vor beneficia anual de cate o lege pentru marirea salariilor!

  s-a anuntat intre timp greva politistilor, greva personalului de la MAE si alte cine stie cate greve.

  haos total! lipsa stat de drept!

  • Deceneu says:

   Legea unica a salarizarii stabileste ierahia functilor indiferent de domeniu.
   Pana acuma o secretara dintr-o primarie avea un alt salariu decat una de la minister, iar acum spun ca vor avea salarii egale.

   Cu siguranta se pastreaza sistemul ierahiei pe clase sau grade de salarizare, si promovarea se face dupa vechime si/au examene, fara legatura cu rezultatele din luna respectiva.

%d blogeri au apreciat asta: