Un sistem neguvernat

Magistratii isi justifica solicitarile salariale cu argumentul ca justitia este o putere in stat si trebuie tratata ca o putere.
De acord, chiar imi doresc ca justitia sa fie o putere, dar forta institutiei nu sta in puterea indivizilor, dimpotriva, cand institutia din care fac parte nu mai are control asupra membrilor, institutia devine „presh”, isi pierde puterea si credibilitatea si se dezintegreaza.

Magistratii nu inteleg ca nu poate fi tratat fiecare magistrat ca o putere in stat, trebuie tratata institutia ca putere, iar magistratii sa fie functionari ai institutiei cu drepturi, obligatii si responsabilitati.

Justitia din Romania nu este un sistem guvernat pentru ca nu poate tine coruptia sub control, si multi dintre membrii ei au devenit aparatori ai lumii interlope, fara sa se teama de consecinte.
Justitia ca institutie nu mai este o putere in stat chiar daca este prevazuta in Constitutie, pentru ca nu este un sistem functional, un sistem condus, este o casta de indivizi avizi de putere, care sunt scapati de sub control.

Teoria sistemelor mari spune ca sistemele complexe trebuie sa fie adaptabile, sa se autoorganizeze si autoreglarea presupune feedback.
Un sistem fara feedback nu este un sistem autoreglabil, este un sistem in deriva care se dezintegreaza, daca nu este condus din exterior.
Nu exista conducere obiectiva si profesionista fara: proceduri, criterii de evaluare, motivare si feedback.
Sistemele mari sunt organizate pe subsisteme componente, cu un grad de autonomie relativa, functie de intensitatea interactiunilor dintre ele.
Pentru ca un sistem uman sa fie democratic, deschis si stabil, trebuie sa fie organizat ca un grup inteligent, sa aiba proceduri interne foarte performante, care sa impiedice alunecarea spre autoritarism, dar si tendinta de dezintegrare.

Spre exemplu, care-i deosebirea intre o organizatie sindicala si o armata?
Prima are doar lideri a caror decizii sunt facultative pentru membrii, a doua are organizare ierarhica si regulamente riguroase prin care se stabilesc metodele, obligatile si drepturile conducatorilor si membrilor. Acele regulamente sau proceduri, cum le numesc occidentalii, care instituie rolurile si disciplina, dau forta institutiei.

Intre debandata sindicala si disciplina militara se situeaza institutile mai mult sau mai putin democratice.

Situatia este mai complicata in sistemele umane, pentru ca ele nu sunt organizate numai ierarhic ca armata, ele sunt organizate ca sisteme complexe, cu subsiteme relativ independente.

In democratie, in institutile functionale, fiecare membru se supune rigorilor unor proceduri care stabilesc atributile, motivatia si performanta solicitata, si prin feedback se verifica daca individul s-a achitat de sarcini si se iau masuri de inlocuire a celor care nu performeaza.

Puterea judecatoreasca este parte a sistemului de putere, si poate avea forme de reglare proprii, sau sa fie reglat/condus din exterior cand mecanismele interne de autoreglare nu dau rezultate. Independenta presupune sa aiba proprile legi si proceduri de functionare.
Procedurile dupa care functioneaza justitia ar fi putut fi elaborate de Parlament prin legi de orgaizare si functionare, in care sa prinda si criterile de evaluare si stimulare a magistratilor.
Procedurile de functionare nu sunt complicate.
Ca principiu magistratii trebuie sa fie motivati sa faca dreptate, si pentru asta veniturile lor ar fi trebuit sa fie dependente de rezultate, adica sa se introduca un feedback.

Din pacate intregul sistem de putere din Romania funtioneaza in deriva, este lipsit de mecanismele de autoadminstrare.
Ce sa le ceri partidelor politice parlamentare, cand nici ele nu sunt conduse dupa metode democratice, sunt conduse dupa metode militare.
Puterea este intr-o permanenta transformare spre o forma stabila, si cea mai stabila forma de conducere este cea autoritara, dictatura.
Cand nu ai pregatite solutii cea mai simpla solutie este cea a „pumnului in gura” si la disperare cetatenii sunt dispusi sa o aprobe.

UPDATE
Dezamagitor !!
Nu ma asteptam sa aud de la I Tiriac asemenea idei, de suprimare a democratiei si pledoarie pentru a ne intoarce la partidul unic condus de un despot. (Sursa)

Miliardarul crede ca nu exista solutii simple si unice pentru iesirea din criza, dar lucrurile depind mult de actiunile clasei politice.
Dupa parerea sa, ar trebui sa existe un singur partid, un singur lider, care sa aiba controlul total, sau sa existe o guvernare fara partide, in care sa fie alesi cei mai buni oameni de la fiecare grupare politica si din fiecare domeniu in parte.

Asa ceva a sustinut C Avramescu, dar de la el ma asteptam sa faca lobby pentru ideile lui Basescu, care se crede un Presedinte vesnic.
Sa fie I Tiriac agent electoral al lui Basescu?

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

5 Responses to Un sistem neguvernat

 1. Dan Selaru says:

  Hai sa le dam in cap cu matematica, este singurul lucru necontestabil. Bravo.

 2. Vot Alb says:

  ar trebui sa existe un singur partid, un singur lider, care sa aiba controlul total

  Ţiriac mi se parea supraevaluat până acum. Acum mi se pare halucinant. Noroc că el are treburile lui şi nu se apucă de ale noastre…

  • Deceneu says:

   Un om cu credibilitatea lui poate sustine o idee tampita si lumea sa spuna, „daca si Tiriac spune ca-i bine atunci asa e”.

 3. marius says:

  Ne aflam in anul 1919, in Gulag, si citim:
  „Toate acestea,explica Krilenko ‘deosebesc in mod avantajos sistemul nostru de teoria falsa a separarii puterilor'(p.14),teoria privind autonomia puterii judiciare.(Exact,spunea si Sverdlov:’Este bine ca la noi puterea legislativa si cea executiva nu sunt separate,ca in Occident, printr-un zid compact.Toate problemele pot fi rezolvate repede’.Mai ales la telefon.)” – nota mea,pag.261
  „La o luna dupa Revolutia din Octombrie au fost create si instantele judecatoresti………..Foarte curand insa,judecatorii au inceput sa nu mai fie alesi in mod public, ci sa fie numiti de comitetele executive ale Sovietelor,ceea ce inseamna acelasi lucru,deoarece,cum se stie, Sovietele exprima interesele maselor muncitoare.” – n.m.,pag.253

  Ce trebuie facut ? Citind, cu o pagina mai in fata(252),din Arhipelag, ma loveste intrebarea: avand in vedere starea de descurajare actuala, oare n-ar trebui infiintate „Tribunale populare” si re-infiintata „represiunea extrajudiciara-de-sine-statatoare”…? Ca’,…”organe”(vreau sa spun,dispusi sa apere „cuceririle”) avem… (nu conteaza nici faptul ca prin alte locuri „fenomenul” acesta se numeste…tradare !).
  ……………………………………………..
  Iau o alta carte, citesc(pag.308) si ma minunez : „Are loc astfel coruperea lucida si sistematica a poporului. Si astfel,timp de saizeci de ani, elementele cele mai cinstite din randul cetatenilor sunt decimate fizic. Iar coruptia este incurajata. Acelasi lucru se intampla si in libertate,in afara lagarului. Salariile sunt de mizerie si toti fura din productie tot ce se poate. Ce, credeti ca puterea nu stie ? Stie. Pentru ea este chiar mai avantajos. Cel care fura nu se mai simte indreptatit sa pretinda ceva. Si daca are curajul sa o faca,poate fi usor bagat la inchisoare pentru furt. Toti sunt vinovati.” (!!!)
  Deci, despre ce vorbim…?
  ……………………………………………..
  La „Update”: Nu trebuie sa fiti dezamagit,nici de Tiriac, nici de Avramescu. Daca tot vorbim de Sisteme, nu trebuie decat sa identificam sistemul din care fac parte. Odata identificat, actiunile lor devin foarte previzibile. Eu am inceput sa ma gandesc serios la faptul ca s-ar putea sa aiba dreptate, si daca ne luam dupa ceea ce propun domniile lor, s-ar putea sa ajungem, tot poporul roman, un popor de miliardari. Imaginati-va : o tara cu 20 de milioane de miliardari ! Pe criza asta, cumparam tot globul ! Si-l guvernam cum vrem !

%d blogeri au apreciat: