Locuitori da, cetateni nu!

Democratia „originala damboviteana” nu functioneaza ca o democratie autentica.

Cum trebuie evaluata functionalitatea democratiei?
Dupa intensitatea legaturii intre societate si clasa politica, adica dupa cat de conectata/receptiva este clasa politica la problemele societatii.

Cand clasa politica se rupe de cetateni si stabileste prioritatile societatii in dispretul cetatenilor, suntem in situatia de societate manipulata, prima faza in evolutia spre o societate condusa autoritar.

In Romania clasa politica spune cetatenilor ca electoratul vrea sistem electoral uninominal, ca cetatenii vor parlament unicameral sau o noua Constitutie, fara sa-i consulte, sau ii consulta dupa ce face promovarea ideilor, fara sa organizeze in prealabil dezbateri.
Nu sunt consultati nici membrii partidelor politice de catre conducerea acestora.

Gradul de participare la decizie masoara nivelul democratiei din interiorul clasei politice si din societate.

Democratia din Romania respectiv legatura intre cetatean si partide nu functioneaza, clasa politica este fara strategie pentru ca nu are printre preocupari binele public, singura preocupare este acapararea de cat mai multa putere.
Nu functioneaza nici institutile statului, pentru ca politicinii au interesul sa-si subordoneze institutile in scopul dobandirii de cat mai multa influenta, si functionarea lor le-ar submina intentile.

Romanii isi aleg reprezentantii propusi de partide dupa criterii obscure, acesti reprezentanti nu au solutii, reprezinta interesele celor care le-au finanatat campania electorala, si din cauza luptelor pentru putere din interiorul clasei politice si a intereselor mercantile viata societatii se degradeaza.

A fi cetatean presupune implicare in viata cetatii, o implicare pe care partidele nu o incurajeaza sau chiar o evita.
Romanii nu au statut de cetateni cu sensul de participanti, suntem locuitori ai Romaniei cu drept de vot, dar fara posibilitatea de a spune opinia intr-un cadru organizat de partidele politice.
Care partide au discutat in interiorul lor sistemul electoral, modificarile constitutionale, reformele parlamentare, reforma invatamantului sau a sanatatii?
Nici un partid.

Constitutia actuala garanteaza DREPTUL la democratie, dar democratia nu este si garantata/obligatorie.
Daca legislatia ar avea prevederea ca un partid care nu dezbate nici o tema majora este un partid nedemocrat, si Constitutia ar extinde restrictia de la partide extremiste si la partide cu functionare nedemocratica, atunci democratia ar fi garantata prin Constitutie.

Ar fi o masura de modificare a Constitutie pe care as sustine-o.

Avem nevoie de partide care sa ne accepte ca cetateni si de ONG-uri care sa se bata pentru asta, pentru ca liderii partidelor politice au dovedit ca nu sunt dispusi sa conduca democratic nici partidele nici societatea, si nu ne accepta ca parteneri de dialog, ne considera si ne trateaza ca locutori obligati sa le suporte decizile.

Cine nu-i de acord cu afirmatiile, sa dea un exemplu de masura adoptata de partidele politice in urma dezbaterilor interne, sau sa indice un partid politic care are un program de dezbateri.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

2 Responses to Locuitori da, cetateni nu!

 1. mirko says:

  curat murdar marite deceneu!care partide, ce doctrine doar indoctrinare si de asta am mai avut parte.
  ps-am revenit dupa cum promisei! week-end cu bucurii, si mai da-i in aia a mamii lor!

  • Deceneu says:

   Eu nu am atins subiectul doctrine de partid, pentru ca m-am „impotmolit” la functionarea democratiei in partidele politice. 🙂
   Daca partidele nu au masuri si solutii, atunci nu putem vorbi de doctrine, putem vorbi de etichete.

   Week-end placut si tie.

%d blogeri au apreciat asta: