Che Guevara (leapsa)

Am primit lepsa, de ce Che Guevara fascineaza, de la Cepeca si el a primit-o de la Codrin Scutaru.

Liderii providentiali fascineaza popoarele sarace si frustrate, cu atat mai mult cu cat saracia si frustrarea sunt mai mari.

Che Guevara se identifica cu luptatorul pentru intersele saracilor, iar revolutia este o lupta a maselor, a saracilor contra asupritorilor. Iliescu a castigat simpatia in ’90 pentru ca a luptat impotriva tiranului Ceausescu. E adevarat ca ulterior s-a vazut ca luptase pentru putere nu pentru saraci, dar in prima faza lumea era fascinata de riscul pe care si l-a asumat si a votat pentru el.

Este o ierarhie a prioritatilor culturale si a propagandei.
In tarile Americii Latine, in Asia si Africa nu exista cultura implicarii sociale care exista in Europa occidentala, si atunci se afirma cultul eroilor, pe fondul sentimentului de neputinta.
Si in Europa occidentala exista diferente intre Italia, cu eroi ca Spartacus sau Garibaldi, sau nordul Europei fara eroi legendari.

In nordul Europei se pune accent mai mult pe implicare si mai putin pe visare, si asta a facut ca societatile sa fie prospere, pentru ca oamenii nu asteapta sa vina o personalitate vizionara providentiala care sa-i conduca la succes.
Ideea am argumentat-o la pagina de Civism

In concluzie eroii se nasc la popoarele apatice si fataliste, care viseaza sa fie salvate de lideri providentiali, cum viseaza multi la Fat Frumos si Ileana Cosanzeana.

Mentaliatea/imaturitatea asta isi pune amprenta si pe politica romaneasca, unde oferta politica o constituie liderul daca nu „providential”, atunci cel putin un „luptator victorios”.

Basescu castiga capital electoral cu ideea ca se lupta cu „sistemul ticalosit” pentru binele poporului, si pentru ca este un invingator.
Tariceanu a castigat mai mult capital electoral pentru ca a rezistat la atacurile lui Basescu si a demonstrat ca e un luptator, si nu pentru ca a condus un guvern performant.

Transmit mai departe lepsa la Chat Noir si la Lilick (eram dator). 🙂

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

3 Responses to Che Guevara (leapsa)

 1. Donkeypapuas says:

  Este… FALS! Cum să nu fi apelat germanicii la „eroi mitologici”? Ba au apelat aşa de mult că s-a lăsat şi cu vreo câteva milioane bune de morţi! Niebelungii, Siegfried, imperiul milenar – sună cunoscut toate astea?

  • Deceneu says:

   Nu exista societate in stare pura, toate societatile au visatori, au legende, dar impactul lor este diferit asupra majoritatii.

   Sigur ca Germania l-a avut pe Hitler, dar cati dictatori au fost in tarile din nordul Europei dupa 1900, si cati in alte zone ale globului?
   Democratia din Franta si Italia, dominata de presedinti are elemente de autoritarism mult mai pronuntat decat democratiile din nord.

 2. Chat Noir says:

  Am răspuns la leapșă … cu întârziere (am fost cam bolnav). Mulțumesc pentru încredere.

%d blogeri au apreciat asta: