Cum sa inversam „valorile rasturnate”!

In postul precedent reproduceam o descriere a lui Eminescu ce se potriveste ca o manusa cu societatea contemporana, o societate pe care foarte multi o considera cu „valorile rasturnate”.
Tot in aceste zile urmaream la TV o manifestatie a sindicalistilor din Germania, impotriva masurilor pe care intentioneaza sa le ia cancelarul german Angela Merkel. Se stie ca in Germania sindicatele sunt foarte puternice si in general tarile scandinave au o politica social-democrata.
Faceam in alte postari corelatia de tip cauza-efect, intre nivelul de trai din tarile democrate si nivelul de dezvoltare a societatii civile.

Concuzia este ca in Romania, ca sa se schimbe lucrurile in bine, este nevoie sa se realizeze o succesiune de etape cauza->efect, pornind de la construirea unei societati civile suficient de dezvoltate incat sa responsabilizeze prin presiune clasa politica, si sa aiba ca efect final un nivel de trai pe masura aspiratilor.

Analiza de regula este un proces invers al realizarii etapelor, respectiv pornind de la obiective/efect la cauza, si ne conduce la urmatoarele:
– nivel de trai ridicat implica programe politice performante care sa vizeze interesul majoritatii
– politicile eficiente sunt consecinta unor partide politice responsabile si independente
.. a) – preocupate de binele majoritatii cu viata interna activa dominata de dezbateri,
.. b) – cu independenta financiara
– partidele politice sunt responsabile daca activitatea lor este monitorizata, analizata si criticata de o societate civila bine structurata.
– societatea civila activa depinde de nivelul constientizarea a cetatenilor, de implicarea lor in activitati politice prin intermediul partidelor politice, a ONG-urilor politice, sociale, profesionale, sindicale, si o mass-media independenta.

Daca cetatenii se rezuma la participarea la alegeri si specatatori la „circul” politic, democratia si nivelul de trai vor avea tendinta de involutie.
Implicarea sociala trebuie sa se faca in jurul valorilor, a principiilor, nu in jurul persoanelor sau a idolilor cum s-a facut in ultimii 60 de ani.
La ora actuala temele promovate de mass-media sunt piste false pe care ne imping politicienii, in general dezbateri orientate spre persoane.
Daca cetatenii focuseaza pe proiecte de reforme ale institutilor statului si incearca sa le realizeze, satisfactile nu vor intarzia sa apara.

Etapele evolutiei societatii „dambovitene” de la „jos ..escu” la „vrem implementarea urmatoarelor masuri”, trece prin etapele:
– stabilirea reformelor necesare societatii, activarea si coagularea societatii civile in jurul proiectelor, promovarea ideilor prin mass-media si alte forme de comunicare, exercitarea de presiuni asupra partidelor parlamentare pentru aplicarea lor.

Internetul este o oportunitate pentru comunicare, cristalizarea si dezvoltare a societatii civile, pe care inaintasii nostrii nu au avut-o. Nu vad de ce nu am profita de ea.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

11 Responses to Cum sa inversam „valorile rasturnate”!

 1. vala says:

  bun articol … subscriu !
  cele 4 etapte descrise plus folosirea internetului ca oportunitate ajutatoare mi se pare ca e o reteta foarte buna …
  desi eu sunt pesimist din fire ca acest popor chiar are vreo sansa sa se aleaga ceva de capul lui recunosc totusi ca reteta de mai sus, daca ar fi aplicata, ar putea fi o sansa…
  cu ultima doza de optimism care mi-a ramas, as vrea sa mentionez faptul ca aceasta criza ne ofera o uriasa oportunitate de a incepe procesul de constientizare a cetatenilor, chiar daca ritmul e lent spre imperceptibil … cred ca doza de sila fata de politic pe care o au oamenii acum e compensata intr-o oarecare masura de dorinta lor de a vedea ca se intampla si lucruri bune pe la noi …si de a actiona in acest sens …
  s-ar putea ca prezenta la vot din 22 nov sa ne surprinda … daca se va intampla asta va fi dovada clara ca a inceput un proces de coagulare a spiritului civic …
  pana una alta critica si ironia sunt mai la indemana …

  • Deceneu says:

   Nu cred ca in 22. Nov o sa creasca prezenta la vot.

   Criza o sa creasca tensiunea intre societate si clasa politica, dar daca nu exista o forma organizata cu solutii clare care sa canalizeze nemultumirea, aceasta nemultumire poate exploda in revolte spontane exploatate de putere, un pretext pentru masuri de intarire a autoritatii statului.

 2. … problema financiara e decisiva.

  Societate „civila” deja exista in Romania. Parvulescu sau Cernea sunt doar doua exemple de „lideri” servitori ai sponsorilor. „Mi-e”… teama si „mi-e”… „frica ca” fara independenta financiara… nema societate civila credibila. In sfarsit, si daca s-ar forma o astfel de „esceptionalitate”, intrebarea care s-ar pune la nivelul cetateanului stradal consta in: „cine stie cine-o mai fi si-n spatele astora?”, „… da-i’n ma-sa pe gheata de hoti… si ce fete au… prostii dracului!”

  • Deceneu says:

   Societaea civila din Romania este o „mostra”, de regula se reduce la lideri care se exprima in numele organizatiei.
   Din ’90-91 societatea civila a involuat, atat ca ONG-uri cat si mass-media.
   Alianta Civica avea audienta si participare mult mai mare decat APD si toate celelalte ONG-uri impreuna.

 3. mirko says:

  de abia intors din vacanta ma iei cam tare! mai vb. dupa ce ma mai dumiresc 😀

 4. gabicretu says:

  @Pot sa adaug ceva!?
  Inainte de orice,
  1. cultura politica minimala – cetateanul nu este un profesionist plin (eventual) de bune intentii; este o persoana care-si stie drepturile si e capabila sa le apere cand sunt in pericol
  2. reabilitarea politicii ca activitate respectabilă (in utilizarea actuala, are conotaţii intre derizoriu si infractiune)
  3. crearea de spatii publice de dezbatere autentica (internetul poate fi unul dintre ele; doar ca nu este atat de accesibil pe cat credem din primele doua motive…)

  • Deceneu says:

   Orice adaugare e binevenita.
   1. Cultura minimala e suficienta pentru majoritatea cetatenilor, pentru ca majoritatea se exprima la vot.
   2. Reabilitarea trebuie sa o faca intelectualii chiar cu opozitia manifestata de mass-media. Cei din Scoala Ardeleana au facut lucruri mari cu mijloace mult mai rudimentare de comunicare. Nu cantitatea aparitilor in public conteaza, cat forta ideilor, sa fie clar exprimate si sa vizeze elementele cu adevarat importante pentru cetateni.

   3. Internetul poate fi reteaua neuronala de comunicare, suportul organizarii.

 5. vala says:

  @ gabicretu

  esti colega de partid cu vanghelie … cum depasim punctul 2 in acest context ?
  sau reformulat … pentru mine, vanghelie este un sinonim pentru derizoriu si infractiune … cum sa depasesc acest aspect ?

  multumesc

 6. gabicretu says:

  @Deceneu,
  1. Să votezi e una, să alegi e alta. Cred că aleşii depind de calitatea alegerii iar aceasta de criteriile folosite. În acest sens vorbesc cultura politică minimală
  2. Absolut de acord doar că http://www.gabrielacretu.ro/unde-se-ascund-intelectualii.html
  3. Nu am negat importanţa internetului; nu m-aş fi apucat prima de bloggerit prin politică; doar că este doar reţeaua, nu mesajul
  @vala,
  suntem colegi de ţară cu toţii… Poate că ar trebui ocupate toate spaţiile publice de cei care sunt mai buni decât cei care doar le vor…

  • Deceneu says:

   Vad ca primeaza calitatile intelectuale in fata celor morale.
   Exista o opinie foarte raspandita, conform careia cu cei care au demonstrat ca au calitati sau realizari deosebite sa fim mai indulgenti cand comit erori.
   Personalitatile stintifice fascineaza pe multa lume.

   Pe altii ii fascineaza calitatile morale, caracterul.
   „Invatatura iti da lumina, dar nu te inalti decat prin caracter.” spunea Ov. Densusianu.

   In politica e valabil ce spuneau:
   H Heine„O natiune nu pote fi regenerata daca regimul ei nu dovedeste o inalta forta morala. Aceasta forta regenereaza.”
   Cicero„Caracterul fara intelepciune poate mult, dar inteligenta fara caracter nu valoreaza nimic. Nimic nu e mare daca nu e onest.”

 7. vala says:

  @ gabicretu

  ok…ok suntem colegi de tara …dar … vanghelie ramane sinonimul mentionat … cu tristete constat asta …

  vreo solutie ?

%d blogeri au apreciat asta: