Parlamentul ca orchestra!

Suntem in campanie de manipulare cu propaganda pe teme artificiale.

Temele ca modificarea Constitutie, a sistemului electoral si a structurii Parlamentului, revin in discutie cu ocazia alegerilor, pentru a deturna atentia de la adevaratele carente ale nonfunctionarii „democratiei dambovitene”.

Parlament uni sau bicameral au multe tari din Europa. In UE exista 15 state cu sistem unicameral si 12 cu sistem bicameral si ambele sunt functionale, in consecinta nu s-au gandit sa-l schimbe.
Sisteme electorale uninominale sunt putine, majoritatea sunt pe lista cu repartizare proportionala si functioneaza in majoritatea tarilor, numai in Romania se face lobby pentru un sistem uninominal majoritar, desi specialistii nu-l recomanda.

a. Romania ar fi prima tara din lume si nu doar din Europa (postcomunista) care trece de la un sistem proportional la un sistem majoritar pur in ultimii 25 de ani.

Constitutii cu regimuri parlamentare sunt majoritare si functioneaza, dar politicienii din Romania acuza parlamentul prea greoi, cu prea multi parlamentari, parlamentarismul si pe parlamentari de sursa a coruptiei si a lipsei de strategii.
Dupa unii ar fi bun un sistem prezidential fara partide politice, ca in Nebraska.

Toate temele de mai sus sunt tinte false pe care le furnizeaza politicienii, ca sa nu se discute de adevaratele cauze ale coruptiei si ale ineficientei puterii, care fac din Romania„o putere bananiera”.
Tema coruptiei s-a fâsâit, occidentalii s-au lamurit, romanii si-au dat seama ca toti politicienii sunt la fel si s-au „desumflat”, urmeaza sa se „incarce” cu fiere si sa „explodeze”.
De ce nu functioneaza democratia in Romania am scris: pentru ca suntem condusi de oameni cu mentalitate de militari, dupa metode militare, in care omul e in centru atentiei, loialitatea ca valoare suprema „bate” competenta si moralitatea, ca legea este pentru „fraieri”. Scopul politicienilor este sa se mentina la putere prin orice mijloace si sa profite de ea. Se vede foarte bine in modul total netransparent in care se organizeaza alegerile, dar despre asta o sa revin cu alta tema.

Singura tema importanta, (non)functionarea partidelor politice ca „incubatoare” de politici si „pepiniera” de politicieni, este evitata sistematic.

Parlamentul populat de reprezentantii partidelor fara programe politice, este ca o orchestra fara partitura.

Daca orchestra ar fi populata cu solisti laureati ai concursurilor internationale, si cand sa tina un concert fiecare ar interpreta partitura lui preferata, ar mai iesii ceva inteligibil?

Nici dintr-un Parlament populat cu personalitati orgolioase, reprezentanti ai partidelor fara politici, nu poate sa iasa o legislatie si o guvernare coerenta si consecventa.

Avem nevoie de un Parlament mai eficient, dar ca sa avem un Parlament eficient trebuie sa avem partide responsabile, care sa preia problemele sociale, sa caute solutii, sa le transmita parlamentarilor pentru legiferare si apoi guvernului pentru implementaree.
Acesta-i fluxul normal parcurs de decizii politice democratice (sau nu), adoptate in partidele politice.
In Romania procesul decizional este redus si ciclic, de la executiv la legislativ, daca nu le reglementeaza chiar executivul prin Ordonante de Urgenta si HG.

Decizia democratica presupune ca partidele sa aiba contacte cu cetatenii si dezbateri interne prin care sa se gaseasca solutii.
Procesul democratic are (sau nu) loc in interiorul partidelor politice.
Nu exista democratie cu partide care fac figuratie, sau cu partide la care intreaga activitate se reduce la participarea la alegeri parlamentare si locale.

Fractura, lipsa de comunicare este intre partide si cetateni.
Partidele actuale nu exprima interesele electoratului, ele exprima interesele finantatorilor, si finantatorii sunt baronii locali.
Reforma de fond ar trebui sa aiba loc in interiorul partidelor politice, sa transforme partidele in „incubatoare” de programe in interesul societatii.

UPDATE
O critica a unicameralului.
Nebraska, moliile si referendumul

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

4 Responses to Parlamentul ca orchestra!

 1. marius says:

  „Modul total netransparent in care se organizeaza alegerile” a generat, nu un Parlament, ci, o alta Adunare Nationala,si,in plus,a facut posibila jefuirea sistematica a Romaniei.Acest „mod” este este purtator de Ilegitimitate.
  In legatura cu „politicienii”(cu scop), acestia nu sunt politicieni in adevaratul inteles al cuvantului, ci niste oameni tributari vechilor strucruri militarizate care au „cladit” Romania comunista, servind altor interese decat acelea ale cetatenilor si tarii lor.
  „Lipsa de comunicare este intre Partide(eu as numi partidele actuale la singular) si cetateni” se datoreaza faptului ca inca nu s-a facut reconcilierea de dupa teroarea comunista infaptuita de Partid si Bratul sau de Fier-pretutindeni-urmaritor-si-generator-de-nedreptate-sociala, si Popor, care a inceput sa constientizeze CINE sunt,de fapt,”Partidele-ciclice” si CARE le este Scopul Final. Asa ca,inevitabil,a urmat Fractura.

  • Deceneu says:

   Care-i solutia?
   Crezi ca e posibila reforma actualelor partide, sau ele trebuie inlocuite cu altele, care sa functioneze pe principii democrate?

   • marius says:

    Cred ca singura solutie este Interesul Romaniei, ca Stat Legitim. Acest Interes nu mai poate fi mimat prea multa vreme si nu se poate infaptui decat pe cale democratica,prin alegeri nefalsificate si care sa reprezinte in mod real vointa cetatenilor. Aici, as vrea sa adaug ca „vointa cetatenilor” nu trebuie sa fie cea care li se spune ca este, ci trebuie sa fie cea care chiar este(in deplina cunostinta de cauza)deoarece constituie baza puterii unui Stat. Indobitocirea constanta a unei natiuni este o Crima impotriva Umanitatii si ea trebuie stopata de cei care ar trebui sa vegheze la asta(si NU la spionarea ei) , platiti din banii natiunii,pana la urma.
    Nu cred ca partidele actuale mai prezinta vreo credibilitate in fata majoritatii electoratului, sau ca pot fi reformate. Nu cred nici ca actualii politicieni,obisnuiti de mici sa se incovoaie in fata te miri cui si obisnuiti de un regim totalitar, care inca nu a disparut, sa asculte ordine fara sa cracneasca, mai pot fi invatati sa aiba libertatea gandirii. Acesta este motivul pentru care ei,oricat ar vrea, nu pot avea constiinta critica necesara construirii unei adevarate democratii si vor continua sa aplice, mai mult sau mai putin, autoritarismul specific regimului totalitar in care au crescut si prosperat. Un sistem autentic-democrat poate fi usor recunoscut pentru ca incurajeaza caracterul si performanta, NU slugarnicia si obedienta. Doar dintr-un asemenea Stat oamenii nu se vor mai gandi sa plece, simtind ca pot avea o sansa si simtind ca Romania poate deveni SI Tara Lor, asa cum a fost a stramosilor lor si asa cum este recunoscuta in Tratatele (formale,poate) la care am aderat.
    Spuneam, mai sus, despre Interesul National al Romaniei, ca nu poate fi infaptuit decat pe cale democratica, dar cred ca ar mai trebui adaugat si: fara varsare de sange. Spun asta pentru ca oamenii care sunt acum la putere au reusit sa-si subordoneze (adica, sa politizeze) toate institutiile statului si, in plus, exista un mare numar de indivizi,sa le spun asa, stipendiati special pentru a mentine teroarea in randul celor care ar putea opune vreo rezistenta. Acesta este un alt motiv pentru care cred ca actualii asa-zis politicieni NU pot si nu vor sa schimbe cu adevarat ceva ; pentru ei principiile democratice sunt o Utopie, iar Democratia adevarata, o vorba in vant… Daca ar fi intrebati, cred ca o mare parte dintre ei ar spune ca nici nu exista democratie. Aici,raman pe ganduri si ma intreb: totusi,daca Democratia nu exista, atunci de ce, marea lor majoritate,pana la urma fug-ghiftuiti-in-democratia-care-nu-exista ?

 2. coli says:

  eu sper ca alegerile sa fie falsificate. ma ingrozesc ca as putea trai intr-o tara guvernata de alesii concetatenilor mei! sunt ultimii oameni de pe acest pamant in a caror judecata as avea incredere.

%d blogeri au apreciat asta: