„Galceava” politica

Am scris si o repet ca, spre deosebire de tarile civilizate unde politica este o competitie de oferte pentru binele public, politica romaneasca este abordata ca un razboi, si ca orice razboi nu se finalizeza decat atunci cand ramane un singur invingator.
Basescu a castigat capital electoral din situatile conflictuale si acum face acelasi lucru.
Exista un proverb care spune ca „ulciorul nu mege de multe ori la apa”, si care posibil sa se confirme, respectiv tocmai pe fondul crizei Basescu sa fie sanctionat de electorat, pentru ca a „batut prea mult moneda” pe aceeasi tema.
A provocat si mentine criza politica ale caror costuri le suporta cetatenii, acuzand pe adversari ca sunt iresponsabili ca nu se gandesc la interesul poporului si nu accepta conditile lui ca sa inceteze conflictul.
La fiecare interventie la tv, V. Stoica si PD-L-istii in general repeta aceeasi lozinca a vinovatieie si iresponsabilitatii PSD-PNL.
Nu inteleg de ce, partidele acuzate nu demonteaza strategia, aratand ca intr-un conflict exista doi actori si fiecare parte poate ceda la pretentii si poate accepta opinia celorlalti.
De ce nu se explica faptul ca democratia se sprijina pe majoritate nu pe individ, fie el in cea mai inalta functie din stat, ca functia de Presedinte este mai mult onorifica si reprezentativitatea statului are semnificatie protocolara si de oficializare, ca Basescu incearca sa-i confere functiei atributii decizionale executive, desi Constitutia nu i-a acordat asemenea puteri.
Acceptarea interpretari Constitutionale a lui Basescu poate creea un precedent periculos.
Nu inteleg de ce televiziunile consuma atatea resurse cu opinii politice partizane, cand ar putea chema mai multi specialisti in drept, neimplicati politic, care sa-si spuna parerea si sa argumenteze. Sunt convins ca specialistii nu ar fi subiectivi, pentru ca ar fi in joc reputatia lor.
Cred ca televiziunile si presa participa deliberat la o „corida politica”, „care ne ocupa tot timpul”, si ca „galceava” este „mana cereasca” pentru rating.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

17 Responses to „Galceava” politica

 1. marianr says:

  „Nu inteleg de ce, partidele acuzate nu demonteaza strategia, aratand ca intr-un conflict exista doi actori si fiecare parte poate ceda la pretentii si poate accepta opinia celorlalti.” ce au cedat cei din coalitia majoritare? johanis si johanis! nimic altceva! „cand ar putea chema mai multi specialisti in drept, neimplicati politic, care sa-si spuna parerea si sa argumenteze. Sunt convins ca specialistii nu ar fi subiectivi, pentru ca ar fi in joc reputatia lor.” nu exista specialisti in drept independenti,spre exemplu toata curtea aia constitutionala este numita membru cu membru de o parte politica

  • Deceneu says:

   Daca o formulare constitutioala este interpretabila de ce sa cedeze trei partide si sa nu cedeze o persoana?
   Daca toata Constitutia e construita pe filozofia Presedintelui arbitru, de ce in acest caz Presedintele, care se pretinde jucator, nu accepta ca interpretarea lui excede rolul de mediator, pe care-l confera Constitutia?

   Specialistii nu sunt doar la Curtea Constitutionala, sunt profesosi si asistenti universitari, judecatori si chiar avocatii au suficiente cunostinte de drept constitutional.

 2. Deceneu says:

  Ghise a punctat la A3, ideile din textul de mai sus pe care le reprosam partidelor politice.
  O fi citit blogul!!! 🙂

 3. marius says:

  Participarea deliberata a mass-mediei la „corida politica” are de fapt doua scopuri: pe de o parte de a arata lumii ca „avem” mai multe partide(care „ne” si reprezinta,in opinia lor obosita)- nu doar unul cu mai multe capete, iar pe de alta de a arata cetatenilor ca cineva se lupta pentru ei, asa ca nu mai este nevoie s-o faca ei insisi (asta, in scopul mentinerii in disciplina a societatii pe drumul ei glorios spre democratia de tip nou, care transforma legea in faradelege si viceversa). Ei pot privi, „ocupandu-si astfel tot timpul” (nu care-cumva sa le vina idei!).
  Ratingul nu este altceva decat un instument de masurare a indobitocirii controlate si nu intereseaza pe nimeni decat in masura in care isi atinge telul. Acela de a deruta, de a crea confuzie si de a reduce sensibilitatea cetatenilor fata de o argumentatie reala, sanatoasa.
  Competitie !? Pentru ce,pentru binele…pubic !? Cred ca glumiti.

  • Deceneu says:

   De acord, mass-media este doar instrumentul prin care politicienii ne tin „vigilenta anesteziata”.

 4. snake says:

  Deceneu, recomanda-mi si mie un candidat la alegeri. Merita vreunul? Spusesem ca nu merg la vot, dar o voi face pentru Remus Cernea. Stiu, n-are nici o sansa, dar merita votul meu, pentru ca, fiind personal un om cinstit, vreau sa-mi ofer votul altui om cinstit!

 5. anonim1 says:

  „spre deosebire de tarile civilizate unde politica este o competitie de oferte pentru binele public, politica romaneasca este abordata ca un razboi, si ca orice razboi nu se finalizeza decat atunci cand ramane un singur invingator”
  „Razboiul” din politica romaneasca se da pentru „hotia” din economia nationala,ca de…nu le ajunge cit au furat!

  • Deceneu says:

   Problema este ca politicienii antreneaza intreaga societate la lupta lor pentru „ciolan”, si costurile le suporta cetatenii, prin contractele preferentiale prin care fondurile se scurg la clientela de partid.

 6. echos says:

  Cateva observatii. „Exista un proverb care spune ca “ulciorul nu mege de multe ori la apa”, si care posibil sa se confirme, respectiv tocmai pe fondul crizei Basescu sa fie sanctionat de electorat, pentru ca a “batut prea mult moneda” pe aceeasi tema” – ma tem ca avand in vedere contrapartida, bombardamentul zilnic, de informatii negative la adresa lui Basescu, uneori de un ridicol intelectual enorm, inca o sa tina mult timp „ulciorul”. Mai ales ca Basascu e putin prezent pe sticla cu informatii pozitive pentru a contrabalansa pe cele negative!(cel putin inainte de campanie)Din pacate!
  „A provocat” suna a ideologie „antenista”. Privite la rece, PSD s-a retras de la guvernare lucru ce a generat criza politica actuala. Motivele sunt de discutat, dar nu pot fii imputate unui singur participant la jocul politic.
  „Acceptarea interpretari Constitutionale a lui Basescu poate creea un precedent periculos” Poate! Doar ca ignori ca aceasta constitutie s-a creat pentru cuplul dorit etern Iliescu-Nastase! S-a bazat pe „buna colaborare” si „interesele comune” in redactarea ei si mai putin pe analiza rece specifica si necesara in domeniul legislativ. Cat despre abuzarea ei, nu Base a deschis „cutia pandorei” ci chiar parlamentul(sau cei 322). ca o data deschisa, o foloseste…asta e alta problema!
  „Nu inteleg de ce televiziunile consuma atatea resurse cu opinii politice partizane, cand ar putea chema mai multi specialisti in drept, neimplicati politic, care sa-si spuna parerea si sa argumenteze” Asta e o utopie, cel putin in Romania de azi! Vezi cazul antenelor, unde niste specialisti „neimplicati politic” au ajuns pe post de „curve politice” argumentend la comanda. Pana si articolele de aici au mai degraba o anumita „tenta” de subiectivism anti-Basescu, decat una „ne-iregimenata politic”. Asta nu iti anuleaza in schimb argumentatia

  • Deceneu says:

   Observatii la obsrvatii.
   1. de acord ca „bombardamentul zilnic, de informatii negative la adresa lui Basescu, uneori de un ridicol intelectual enorm” il avantajeaza pe Basescu.

   2. PSD s-a retras de la guvernare pentru ca altfel pica de „cacao”, dupa ce Basescu a deteminat doua candidaturi la MAI sa esueze si a treia varianta a fost eliminata, pentru ca Nica a avertizat ca navetismul politic e in floare. Actualele mitinguri ale PD-L confirma ca PD-L-ul are capacitatea sa mobilizeze sute de autocare, si ii confirma afirmatile lui Nica.

   3. Nu conteaza pentru cine a fost facuta Constitutia, conteaza tendinta de a o modifica. Daca tendinta este spre a acorda puteri sporite Presedintelui modificarea e periculoasa pentru dmocratie.

   • echos says:

    2.Nu angajezi niciodata un paznic de noapte care incepe sa se lamenteze ca firma iti va fii furata la noapte! – aceeasi lucru se aplica si e mult mai grav pentru un ministru. Faptul ca Nica nu si-a vazut de treaba si a considerat ca e necesar sa se implice in campanie(vezi si sifonarile lui Vanghelie) e grav, cu atat mai mult cu cat nu pozitia lui era pusa in balanta la alegerile astea. Altfel, capacitatea de mobilizare a sute de autocare denota mai degraba o buna organizare,(si un „eventual” access mai bun la resurse!) nu o tentativa de fraudare. Daca va exista, sper ca va fii pedepsita! E pacat ca alianta DA nu a dat un exemplu prin pedepsirea unor astfel de fapte(ca nu acum inventam roata!).
    3. tendinta de a modifica Constitutia nu e rea, problema e cum se modifica! Eu as prefera un sistem de referendum final(dupa toate discutiile si propunerile de modificare), in care sa-mi exprim optiunea pe fiecare punct supus modificarii, nu ceva de genul „sunte-ti de acord…?”

 7. Chat Noir says:

  Am mai scris … în orice țară normală președintele sau regele ar fi fericit să aibă o majoritate guvernamentală (în parlament) pe care s-o „împovăreze” (cum zic englezii) cu formarea unui guvern, „pentru binele țării” (aceeași sursă, englezească, Trollope). Președinte jucător (actor, interpret) care impune prim-ministrul … nimeni nu crede în asta în lumea civilizată (nici măcar în Franța). De fapt ne ducem crucea … nici republică parlamentară, nici republică prezidențială. Un cabotin, ca Băsescu, a reușit să ne ducă în derizoriu …

  • Deceneu says:

   Basescu a gasit o posibilitate prin care sa fi „Gica Contra”, si a valorificat-o sa arate ca are putere. Depinde de partide cum valorifica actiunea lui Basescu.

 8. mirko says:

  sigur ca orice gilceava in plan politic reprezinta puncte de rating-reclame-profit, pt. media.dar nu cred ca mogulii se multumesc doar cu atit, vb aia qui a bu boira. base ofera mai putin, ca are sacalii lui, aia vor mai mult- deocamdata aia cistiga puncte, base pierde tot puncte, dar in sondaje.

 9. Dan Patrascu says:

  In tot acest razboi electoral despre care vorbeati presa nu poate face pe fecioara, caci, dupa cum se vede, este antrenata destul de serios in murdariile politice. Pacat. Fara sa ne dam seama am pierdut, din nou, dreptul la informatie, caci informatiile care ni se prezinta nu sunt informatiile brute, ci informatiile interpretate si rasinterpretate, astfel incat cu greu poate fi reperat ceea ce este informatie si ceea ce este interpretarea informatiei.

  • Deceneu says:

   In alte tari exista presa de partid care promoveaza ideile „de casa” si presa care tine la credibilitate.
   In Romania avem un singur fel de presa, militanta, obedienta si care-si schimba opinile ca politicienii partidele, dupa cum bate vantul intereselor, o mass-media care nu da doi bani pe credibilitate.
   Nu avem de unde alege politicini, pentru ca toti sunt la fel si nu avem de unde ne informa pentru ca toata mass-media e la fel de „poluata”.

%d blogeri au apreciat asta: