Impresii de observator

Am fost rupt de mass-media si de internet, pentru ca am decis sa particip ca observator la alegeri, din partea APD. Alegerile au fost observate de APD in special in mediul rural.
Vorba lui Lilick „Mediul rural e o alta lume. O alta Romanie. Sunt multe de discutat..” si merita analizat zic eu, pentru ca si mediul rural nu-i omogen si posibil sa constatam ca sunt mai multe Romanii.

Mediul observat
Am fost observator intr-un sat de romani, fara tigani sau alte minoritati, cu exceptia unui singur maghiar care a votat cu un candidat roman, un sat cu 5-6 betivi alcoolici fara venitrui fixe si inca pe atatia care beau din venituri proprii si „tin” la bautura.
Un satuc destul de instarit. La 5-6 case exista un tractor cumparat in perioada cand s-au acordat subventii pentru tractoare. Ulterior s-au dotat cu utilaje agricole: pluguri, masini de insamantat, combine second-hand, echipament de stropit culturile etc…

Oamenii nu simt si nu vor fi afectati de criza, pentru ca pentru ei criza de supraproductie este de 20 de ani si s-au adaptat.
Au recolte de cereale si de trei ani pe care le mananca sobolanii sau insectele.
Si-au redus suprafetele cultivate la strictul necesar.
Nu se imbogatesc, dar nici nu mor de foame si nu depind de stat, pentru ca unii au cate un salariu in familie si cu terenul se descurca.
Singurul pericol ar fi ca statul sa le mareasca impozitele pe teren.
O asemenea masura nu ar fi o surpriza, pentru ca si PSD-ul si PD-L-ul au adoptat masuri impotriva micilor proprietari agricoli, primii prin concurenta neloiala cu subventii la credite acordate fostelor IAS-uri, Flutur cu legea deposedarii de proprietate prin acordarea de rente viagere.
Ambele partide motiveaza masurile ca fiind pentru incurajarea proprietatilor mari, dar nimeni nu sesizeaza ca nu are nici o legatura proprietatea cu forma de exploatare, si ca in banat terenurile fostelor IAS-uri sunt parloaga pe suprafete intinse. Ineficienta agriculturii din Romania nu este din cauza suprafetelor mici, este o ineficienta generala, inclusiv in Marea Balta a Brailei.

Situatia la vot.
Din aproximativ 250 de alegatori s-au prezentat la alegeri 175 adica o prezenta la vot de 70%.
Au votat:
– Geoana 37%,
– Basescu 35%,
– Antonescu 14%,
– 14% cu alti candidati.
Toti au votat si pentru referendum,
– 89,5% pentru parlamet unicameral si reducerea numarului de parlamentari
– 10% dintre votanti au fost impotriva,
– 0.5% anulate

Comisia electorala formata din 9 membrii, presedinte, vicepresedinte si sapte reprezentanti ai partidelor politice, cate unul de la: PSD, PD-L, PNL, PRM, UDMR, PNG, PER.
Presedinta comisiei era functionar din primarie si a fost stresata de un baner amplasat chiar in fata intrarii in curtea caminului unde era sectia de vot. Loctiitoarea tot functionar in primaria PSD-ista o intreaba „seful ce zice?”. Presedinta i-a spus ca „dispozitile sunt confuze”. Au vorbit la telefon cu mai multe colege delegate ca presedinti in alte sectii din comuna si au gasit ele in lege scris ca trebuie date jos materialele de proaganda din sectia si de pe cladirea sectieie, deci baner-ul ancorat pe stalpii de iluminat public nu faceau parte din „cladirea” in care era sectia de vot.
Noaptea sefa sectiei se pare ca a dormit cu emotii, care au disparut dimineata cand a constatat ca „seful” luase decizia sa dea banerul jos si i s-a „luat o piatra de pe inima”.
Desii presedintele sectiei de vot are „autoritate pe o raza de 500 m in jurul sectiei, care insemna tot satul”, autoritatea „sefului” era mai mare decat a presedintelui, asa ca presiunea asupra primarilor sa treaca la un partid sau altul nu-i gratuita. Ei fac propuneri pentru persoane „neimplicate politic” , dar subordonate primarilor politici, pentru presedintii sectilor de vot si loctiitorii acestora.

Cine si de ce s-au prezentat la vot?
– Oameni de toate varstele care au cedat la insistentele activistilor de partid.
Unii au votat impotriva baronului local PSD care-i si primar, altii au votat mobilizati de oamenii primarului.
– Altii s-au prezentat la referendum si au votat dupa ideea, ca sa-i „mai rarim”, pentru ca „sunt prea multi”.
Asta si explica prezenta mare la urne.

S-a cultivat si se exploateaza votul negativ, in special de catre PD-L.
Se pare ca o campanie bazata pe ura da rezultate mai bune decat una orientata pe oferte.

Oamenii in varsta nu cunosc subtilitati politice, nu se uita la televizor decat la muzica populara, la lumea crestina si sa vada vremea.
Multi batrani s-au deplasat la vot si au votat cum le-au indicat cu insistenta rudele cu dotare in utilaje agricole, de care se roaga sa le lucreze terenul, si pe care nu au vrut sa-i supere pentru ca vor mai apela la ajutorul lor.
Au fost la vot si doi dintre betivi, si la iesirea persoana de sex feminin „s-a scapat” si a spus ca nu avea de gand sa vina la vot, dar i-a „promis Niculita bere”, la care cei din comisie si-au pus mana-n cap si i-a umflat rasul.
Unde am fost eu nu au influentat alegerile betivii si nici nu au fost repartizate „ajutoare” de faina, ulei sau zahar de care se afirma la tv.
Asta nu inseamna ca in alte zone asemenea „stimulente” nu ar avea impact.

Romania are nevoie de o campanie permanenta de alfabetizare in ce priveste democratia, pentru ca avem mult de recuperat fata de alte tari din UE.
Pentru ca situatia sa se schimbe in bine, mass-media ar trebui sa abordeze teme importante si sa le discute cu specialisti neimplicati politic.
Televiziunile nu fac decat sa isterizeze cetatenii prin campanii de genul celei dusa de RTv impotriva taxei de prima inmatriculare, taxa pe care nu a mai criticat-o nimeni dupa alegerile din 2008, nici chiar PD-L-ul care a inititat-o.

UPDATE C P Tariceanu a expus un proiect necesar României bun, dar nu are ecou nici in propriul partid.

Rezultatele la sectia speciala din resedinta de comuna:
– C Antonescu .. 33
– T Basescu …… 30
– Geoana ………. 21
– H Kelemen ……. 6
– S Oprescu …….. 3
– C V Tudor …….. 3
– altii …………….. 2

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

17 Responses to Impresii de observator

 1. vala says:

  felicitari sincere pentru dublul spirit civic: si ca ai fost observator si pentru postare …

 2. Dan Patrascu says:

  Descrierea ta este foarte interesanta si dureroasa in acelasi timp. Ar trebui facut ceva pentru emanciparea satelor. Trebuie dusa o munca de informare asupra democratiei si asupra importantei votului personal si exprimat in conformitate cu propria constiinta, nu cu sfaturile rudelor care au utilaje.

  • Deceneu says:

   Emanciparea satelor si a oraselor, pentru ca si cei din mediul urban sunt fara repere si aleg emotional.

 3. mirko says:

  independenti de stat ziceai? poate, dar ramine dependenta de munca, in conditii in care nu stiu citi dintre noi ar rezista, de mirare ca erau asa putini amici cu bachus!

  • Deceneu says:

   Dependenta veniturilor de munca este in toate tarile democrate.
   In Romania „cine munceste nu are timp sa castige”, pentru ca democratia este simulata.

 4. foarte buna postare! devine tot mai evident ca nu trebuie subestimata deloc ignoranta si prostia. [ina la urma ar trebui si capii partidelor sa priceapa ca au o problema de comunicare, ca mesajele lor nu pot fi receptate de masa electorala

  • Deceneu says:

   Partidele nu prea au ce sa transmita ca nu au programe si deci nici mesaje convingatoare. Cu etichete si sloganuri nu poti convinge decat persoanele credule.
   La vot participa:
   – cei cu interese care sunt minoritari dar cu bani
   – credulii ca fani ai liderilor,
   – cei mobilizati de primii si la care le este indiferent cu cine voteaza si
   – cei care voteaza negativ, sa nu iasa „raul cel mare”.

   • marius says:

    Exact la acest lucru ma gandeam si eu,
    intrebandu-ma DE CE nu cer „partidele” ca
    votul sa fie transparent? Au ele vreun
    interes ascuns ? Exista oare prea putini
    votanti in aceasta…democratie ?

    • Deceneu says:

     Partidele politice in sensul clasic nu exista.
     Toata viata politica o fac „baronii” locali si functionarii cu rang inalt, care considera ca „poporul pote fi manipulat cu televizorul”.
     Propaganda politica se reduce la campanie de imagine pozitiva sau negativa la adresa politicienilor.

 5. marius says:

  Propaganda politica este un fel de wrestling.
  In rest, mie mi se pare ca „baronii” astia sunt un fel de satrapi carora le sunt pusi la dispozitie spahii(un fel de aristocratie militara a Imperiului Otoman). Si ca sunt folositi „ieniceri”(adica,oameni cu creierul spalat care nu mai stiu carui popor apartin) spunanduli-se ca sunt „privilegiati”(adica, sluga in loc de propriul stapan), dar mai ales „akingii”(tot sclavi), acestia din urma fiind lasati sa prade si sa jefuiasca, la un nivel mai mic, dar cu o cruzime mai mare… Un fel de organizare asemanatoare cu cea din Imperiul Otoman (inainte de Mustafa Kemal-tatal turcilor), numai ca nu este indreptata spre exterior (acesti oameni avand orice altceva decat curajul ienicerilor sau spahiilor din trecut), ci spre interior,asupra propriului popor, vreau sa spun. Aceasta adevarata „oaste neganditoare”, habar nu are ca fiind „privilegiata” a pierdut singurele lucruri valoroase cu adevarat- libertatea si demnitatea, preferand lantul si dezonoarea, in loc.

 6. marius says:

  Daca tot am adus vorba de Mustafa Kemal Atatutk, reformatorul si fondatorul Republicii Turce, atunci trebuie spus ca un politician adevarat, asa cum il vad eu, este obligat sa-si puna mintea si viata in slujba tarii si poporului sau, altfel acesta neputand reprezenta pe nimeni. Acest om a dus lupta pana la capat, nu si-a mintit si nu si-a inselat poporul, din acest punct de vedere fiind un exemplu magnific, castigand respectul tuturor. La noi, vad ca „este greu” (oare?) de infapuit orice reforma, cat de mica…
  http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Mustafa_Kemal_Atat%25C3%25BCrk&ei=oysRS4D1CdH9_Ab63pE2&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=2&ved=0CBMQ7gEwAQ&prev=/search%3Fq%3Dmustafa%2Bkemal%26hl%3Dro%26client%3Dfirefox-a%26channel%3Ds%26rls%3Dorg.mozilla:ro:official%26hs%3D5ui%26sa%3DG

 7. Tio says:

  Felicitari pt implicarea in alegeri!

  Sint si eu convins de necesitastea unui program national de „alfabetizare” politica dar nu va fi facut de politicienii romani pt ca ei sint profitorii directi ai „analfabetismului” politic la majoritate.
  Doar mizind pe „analfabetism” poate CTP, dupa 4 ani „grasi” sa-l acuze pe Boc de deficit sau T.Basescu sa afirme ca Presidentia e singura care vrea, poate si are prerogative sa salveze natiunea.
  Un astfel de program se poate face doar prin UE.

  „Partidul Naţional Liberal este, în acest moment, singura forţă politică ‎democratică, de dreapta, de pe scena politică românească.”

  Nu e afirmatia lui CPT aroganta si exagerata? Mai ales prin ce sugereaza?

  Cit despre program (care e mai mult decit necesar si e rezonabil) chiar si PNL-isti nu-l iau in seros pt ca sint convinsi ca e vrajeala pt galerii, ca si pina acum.

  Ce anume din programul enumerat a fost implementat de CTP si PNL in cei 4 ani de mandat? Ma refer la partile unde chiar trebuie sa faci ceva concret nu la 16% si asemanator? Inafara de intarirea capitalului englezo-canadian…

 8. Deceneu says:

  @Tio „Nu e afirmatia lui CPT aroganta si exagerata? Mai ales prin ce sugereaza?”
  Cu celelalte scrise sunt de acord, dar cu afirmatia citata nu si am sa explic de ce.

  Masurile adoptate de guvenul Boc seamana leit cu cele adoptate de PDSR in anii ’90, respectiv sunt orientate spre reducerea costurilor, si nici una spre stimularea afacerilor.
  In anii ’90 s-au facut reduceri de personal in marile societati comerciale si in final acestea au fost inchise.
  In 2009 s-au prevazut masuri de reducere a costurilor salariale in sectorul bugetar, si cresterea fiscalitatii prin impozitul forfetar.
  Aceste masuri sunt de stanga. Oricat s-ar declara de dreapta, politicile de reducerea a costurilor si cele sociale ii situeaza la stanga.

  E adevarat ca si guvernul Tariceanu a luat masuri de stanga, cele de crestere a pensilor, dar ele au fost luate sub presiunea PSD-ului si a PD-L-ului, in conditii de campanie electorala.

 9. Tio says:

  Stinga si drepata nu mai are importanta acum. Sintem in groapa si exista doar „sus”. Nu sint masurile Boc, sint masurile FMI. Si vor fi Geoana, sau Antonescu/Johannis daca vor avea executivul.
  Vor face exact ce face Boc acum. Daca vre-unul dintre ei se descurca fara FMI imi voi cer scuze (de la multi) si imi vad de treaba.

  • Deceneu says:

   Daca in 2009 creditul era orientat spre stimularea afacerilor probabil ca „groapa” era mai mica.
   In 2010 cand se vor rambursa creditele luate anterior posibilitatile de manevra sunt foarte reduse.

%d blogeri au apreciat asta: