(In)diponibilitatea la dialog, un indicator ce masoara (non)democratia.

In Romania nu avem partide politice in sensul real, ele sunt „gasti” coagulate in jurul liderilor care urmaresc puterea in beneficiu propriu si al sustinatorilor.

Partidele urmaresc sa ajunga la putere ca sa puna in aplicare un program politic, ori cele care se autointituleaza partide nu au program politic.
Lupta politica se desfasoara preponderent cu acuzatii la adresa adversarilor, si se sprijina pe campanii de imagine ale liderilor, imagine pozitiva ale liderilor proprii si/sau imagine negativa la adresa liderilor din opozitie cu partidul.
In Romania nu exista comunicare intre partide si electorat si nici in interiorul lor.
In epoca IT partidele nu au nici un banal forum de dezbateri.
Blogurile sunt o forma de exprimare ca la betie, „toata lumea vorbeste si nimeni nu asculta.”
(In)diponibilitatea la dialog, care este un indicator ce masoara (non)democratia.
In 2004 PNTCD avea un forum pe care se duelau simpatizantii, forum inchis de Dl Ciuhandu, iar celelalte partide nu au deschis dialogul cu membrii simpatizantii sau cu societatea.
Este primul semn despre dispretul acordat cetatenilor, si la randul lor cetatenii ii trateaza cu „sictir” pe politicieni.
A fost surprinzator ca au iesit la vot atatia alegatori, dar ei au iesit impinsi de ura, ca sa dea un vot negativ, fie lui Basescu, fie „mogulilor”, nu au iesit la vot convisi de masurile necesare, pentru ca masurile „sublime lipseau cu desavarsire”.
Toate partidele fara exceptie trateaza electoratul cu acelasi dispret, de unde si opinia ca toate partidele sunt la fel, si ca nu ai ce alege.
Prima mostra ca sa demonstrezi ca iti pasa de alegatori si ca ei conteaza (nu doar votul lor), este sa porti un dialog cu ei, sa iai pulsul societatii si sa dai un feed-back.
Daca nu se face acest lucru restul e demagogie.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

9 Responses to (In)diponibilitatea la dialog, un indicator ce masoara (non)democratia.

 1. vala says:

  corect … de la inceput pana la sfarsit

  nu avem partide ci gasti
  lupta politica e doar acuzatie
  s-a votat din ura
  nimeni nu dialogheaza cu electoratul
  totul e demagogie

  totusi: traiasca blogurile !!

 2. marius says:

  A fost surprinzator ca au iesit la vot atatia alegatori? Mie nu mi se pare. Asta, daca avem in vedere ocuparea fortei de munca in domeniul manipularii maselor. Vorbeam pe undeva de „ieniceri”: acesta este rezultatul muncii lor. Daca asa ceva se poate numi munca. Ei o numesc…”arta”! Sa nu mai punem la socoteala interventia „spahiilor”, ca „ieseau” de trei ori mai multi daca trebuia. In legatura cu „satrapii” si cu rolul lor, acestia se pare ca au niste abilitati paranormale, gen David Coperfield. Adica pot mari sau micsora numere, persoane – practic…orice. Un fel de alchimisti,s-ar mai putea spune (despre toti). Alchimistii democratiei.

 3. Dan Patrascu says:

  Total e acord cu aceste remarci. Exista un veritabil abis intre partidele politice si societate. Ele pare, de cele mai multe ori, o realitate exterioara, extrem de imobila si autarhica.

 4. alicuza says:

  Poate ca asta a placut cel mai mult la Basescu? Faptul ca el chiar a intrat in dialog cu cetatenii? Prin siteul sau, prin interviewul acordat lui bleen, etc…

  O idee.

 5. Dan Patrascu says:

  dupa cate stiu si zoso a avut un interviu cu Basescu

 6. corect. la noi partidele politice sunt doar organizații de interese, bazate pe relații clientelare și având în vedere accesul la resurse. toate celelalte considerente – guvernare bună șamd – sunt simple sloganuri.

 7. Batalia pe online nu se face la vedere. Totul e ascuns, iar activismul politic online exista din plin.

  • Deceneu says:

   Se vede si activismul online, chiar daca se vrea ascuns, dar se vede la fel cu propaganda din mass-media, intr-o singura directie.

%d blogeri au apreciat asta: