„Maneaua” politica

Iesirea destul de mare la vot pentru un vot negativ a demonstrat ca electoratul este „sub presiune” desi criza inca nu si-a aratat efectele.
Lumea este nemultumita de „baroni” si de „moguli” si Basescu a speculat nemultumirea si a valorificat-o in avantaj propriu, declarand in ‘2004 ca o sa lupte cu „sistemul ticalosit” si mai nou cu „mogulii”.
O mare parte a jumatatii din electoratul care i-a mai dat o sansa lui Basescu, va fi deceptionata foarte curand.

Politica romaneasca este una a „razboiului” sau una a „circului”?
Daca este una a circului pentru „pulime”, tensiune creste si la un momend dat „mamaliga explodeaza”.

– Daca era razboi asistam la executii juridice.
Razboiul produce victime si el s-ar finaliza cand nu mai exista adversari, cand ar ramane un singur partid, sau cand vor fi eliminati de pe scena politica politicienii adepti ai razboilului si vor fi inlocuiti cu politicieni pentru care politica este o competitie cu oferte masuri in interesul cetateanului, adica oferte de politici.
Ultima varianta presupune o societate civila dezvoltata, ceea ce nu-i cazul in Romania.

– Daca-i circ cum de are asa succes si pana cand o sa dureeze?
Toate gastile politice se intalnesc in zone de interese comune, fie la BNR unde Isarescu omul lui Basescu convietuieste cu Fl Georgescu omul de incredere al PSD si mai nou cu Bogdan Olteanu omul din PNL, fie in media unde Sarbu si Vantu negociaza cand cu Basescu cand cu PSD sau „joaca la doua capete”, fie la servicile secrete, sau la CSM.
Si mass-media si politicienii evita sa discute despre masurile anticoruptie si despre reforma institutilor statului. Pentru politcieni si mass-media tota miza este sa-si plaseze oamenii in posturile cheie.

Politicienii fabrica mediatic si ne „livreaza” lideri „providentiali” utilizand intregul aparat de specialisti in dezinformare/comunicare si fondurile bugetare prin care finanteaza spectacolul mass-media.
Au fost promovati: Iliescu, Constantinescu, Basescu, si unii au incercat sa-l prezinte pe Johannis si pe M Isarescu.
Cel „mai iubit emanat” al anilor ’90 a dezamagit, dupa care E Constantinescu a deziluzionat pe cei care au crezut ca CDR-ul va starpi coruptia cu 40% din putere si cu „solutia ipocrita” in guvern.
A urmat Basescu si a promis ca-i trage pe corupti in „teapa” si dupa 5 ani, jumatate din electorat nu au mai crezut in promisiunile lui, dimpotriva s-au alarmat de intentile presedintelui de a confisca puterea.

– Cati presedinti mai trebuie sa dezamageasca cetatenii, pentru ca electoratul sa nu mai creada in „lideri providentiali”, sa realizeze ca a fost luat de fraier si sa caute alte solutii?

Politicienii sunt ca iluzionistii, ne distrag atentia de la problemele principale spre teme artificale si profitand de neatentia noastra ne „jupoaie”.
Adevarata competitie este intre PSD si PD-L, care sunt mai profesionisti in „aburirea” electoratului, aceia beneficiaza de „cascaval”.

Fractura intre politicieni e falsa.
Singura opozitie adevarata este intre politicieni si cetateni.

Separatia trandafirilor nu s-a produs din cauza obiectivelor diferite, s-a produs datorita diferentei in abordarea metodelor dintre „talibani” si „lupii tineri”. Tinerii sunt mai nerabdatori sa rezolve problema rapid, chair prin forta daca-i nevoie.

Din pacate cetatenii simt ca sunt luati de fraieri, dar nu vad solutia, iar politicienii nu au interesul sa „lumineze poporul cu televizorul”.

Platim factura unui spectacol politic „care ne ocupa tot timpul”, pentru ca asta-i politica romaneasca, un spectacol de prost gust, „o manea politica” pe care o consumam cu satisfactie de dimineata pana seara.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

6 Responses to „Maneaua” politica

 1. vala says:

  cat timp va trebui sa alegem intre gasti … decizia va fi ca de la baiat la baiat … de dupa blocuri …

  si dupa blocuri sunt doar baieti de baieti, nu cetateni

 2. Simion George says:

  Partidul Comunist Roman traieste prin intermediul PSD si al PD-L. Nu mai este vorba de ideologie, doar despre acapararea puterii politice si economice a Romaniei. Prin intermediul PD-ului au reusit sa darame CDR-ul si implicit PNT-ul, au revenit la putere apoi prin intermediul PSD-ului si, dupa ce s-a cam imputit cu PSD-ul (se saturase lumea de aroganta lui Nastase), au venit la putere prin intermediul PD-ului, aliat pentru aceasta (pentru a atrage votantii de clasa medie de dreapta) cu PNL-UL. Au distrus PNL-ul creand PD-L si acum nu le mai sta nimic in cale. Aceeasi oameni, aceleasi structuri politico-sociale (dar cu alte denumiri si faramitate)etc. etc.
  Vom avea doua alegeri , pentru a fi democrati, PSD si PD-L. Da bine pentru strainatate, pentru semianalfabetii romani cu diplome sau fara, etc. Asta va fi Romania pentru inca 20 de ani. Este ca sloganul acela : „Capitane nu fi trist , Garda merge inainte prin partidul comunist”.
  Structurile de partid unic au pus mana pe Romania, „alterneaza ” la putere pentru ochii plebei si isi vad de ciolanul lor linistite.

 3. anduion says:

  Sunt multi cei care au obeservat adevarata opozitie, cea intre cetateni si politicieni, dar nu avem ce face.Singura solutie e emigrarea.

  • Deceneu says:

   Emigrarea este egoism si lasitate.
   Solutia consta in organizarea societatii civile, sa schimbam lucrurile in tara, pentra ca nu vine nimeni din afara sa le schimbe si nici schimbarea de generatii la care fac multi referire, nu rezolva problema de la sine.

 4. marius says:

  „Intrucat societatile care isi negijeaza trecutul nu au viitor”, va propun sa lecturati un text despre Sistemul dublelor structuri, dublului limbaj si dublei constiinte. Asta, deoarece nu-mi puteam explica in ce fel se va schimba societatea „noastra”…:
  http://www.memorialsighet.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=356%3Avladimir-bukovski-sistemul-dublelor-structuri-dublului-limbaj-dublei-constiinte&catid=47%3Abreviar-pentru-procesul-comunismului&Itemid=154&lang=ro

%d blogeri au apreciat asta: