Politica frustratilor

Politica romaneasca se poate caracteriza ca o politica de oameni frustrati, pentru ca este o politica fara viziune, fara strategie, ce pune accestul pe individ, in loc sa puna in centru preocuparilor echipa si programele ei.

Toate privirile sunt dirjate de mass-media spre personajele politice si spre declaratile si actiunile lor.
Nu exista nici o preocupare pentru partide ca echipa in care sa se ia decizii in urma dezbaterilor si pe care membrii sa le respecte.
In loc ca sistemul politic sa evolueze de la mentalitatea orientala individuala si paternalista, spre democratie si echipa ca valori apreciate de societatea occidentala, s-a schimbat sistemul electoral si se incearca schimbarea sistemului Constitutional, cu unul „adaptat” la incultura politica damboviteana, un sistem care dinamiteaza democratia si incurajeaza individualismul.

O reforma sectoriala in invatamant, sanatate, munca si ocrotiri sociale, e prea importanta sa se faca de cabinetul unui ministru.
Ca sa fie stabila o reforma sectoriala ar trebui sa fie discutata si acceptata de majoritatea partidelor politice si de societatea civila, pentru a-i asigura calitate si stabilitate.

Numai oamenii frustrati incearca sa iasa in evidenta si sa ramana in istorie cu actiuni personale, constructii megalomane, sau cel putin cu „decizii marete”, cand bugetul nu le permite sa faca investitii.
Asa se explica vesnicele reforme ministeriale, investitile exotice ca palmierii lui Frunzaverde, recordurile patronate de Oprescu, „Catedrala Neamului”, fantani muzicale etc…
Daca nu pot lasa ceva „maret”, cel putin sa demoleze ceea ce functioneaza ca sa nu spuna cineva ca nu au facut nimic, sa ramana actiunea.
Frustarea explica afirmatile politicienilor cand actioneaza in numele electoratului pe care nu-l consulta sau migratia lor la alte partide.

Se face promovare pentru un Parlament ales uninominal
Am mai scris si o repet, un Parlament uninominal cu personalitati individuale si independente, este o „adunatura” de indivizi fara strategi, incapabili sa faca politica, asa cum o formatie de instrumentisti nu pot alcatui o orchestra daca fiecare interpreteaza alta partitura.
In ambele cazuri e nevoie de o decizie unitara si de sincronizare pentru realizarea ei, intr-un caz partitura, in celalat caz programul politic.
Romania nu va evolua cu o politica de frustrati oricat de mediatizati si de grozavi ar fi.
Nu trebuie schimbati oamenii, trebuie schimbat sistemul sa nu se mai sprijine pe indivizi, sa functioneze pe baza procedurilor. Selectia indivizilor trebuie sa fie consecinta procedurilor si criterilor de evaluare. Numai asa se poate elimina subiectivismul, care prin decizia arbitrara si personala promoveaza coruptia.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

One Response to Politica frustratilor

  1. Dan Selaru says:

    Amin! O sa avem la „reforme” inutile pana o sa ne saturam de scandal.

%d blogeri au apreciat asta: