Ne rotim ca hamsterii!

M-a amuzat replica Oanei Portase m-a apucat revolta. chiar asa sa ne rotim intr-un cerc ca hamsterii?!!! enervant!
Revolta si disperarea sunt destul de raspandite prin blogosfera.
Aceeasi idee se regaseste in interviurile cetatenilor pe strada cand se afirma ca: batem pasul pe loc, sau ca mergem intr-o directie gresita, sau oficialii occidentali cand spun ca mergem intr-o directie buna doar ca nu ne miscam in ritmul dorit.

Cum se poate rupe cercul in care ne rotim?
Notiunile elemetare de management spun ca trebuie sa stabilesti obiectivele, sa aloci resursele si sa-ti planifici etapele.
In lumea politica romaneasca nu exista obiective sociale.
Partidele au un singur obiectiv sa cucereasca puterea sa o valorifice in interesul clientelei.

Interesul majoritatii cetatenilor desii e clamat, nu-i aparat de nici un partid politic.
Nu exista politici, programe si strategii sectoriale, nu exista reforme care sa faca institutile functionale.
Ce-i mai grav ca nici nu intra in preocuparile politicienilor asemenea obiective.

Faceti o statistica a spatiului din mass-media si o sa vedeti cat timp se aloca pentru dezbateri prinvind reformele si cat spatiu se aloca pentru campania de imagine pozitiva sau negativa la adresa politicienilor.

Viata politica romaneasaca graviteaza in jurul liderilor a oamenilor politici.
Daca ceva nu functioneaza liderii sunt vinovati si problema se rezolva schimband oamenii.
In viziunea SAR „O Romanie curata” se rezolva prin epurarea vietii politice de oameni compromisi.

In batalia de imagine castiga cine are mai mult tupeu, mai multi bani si mai putine scrupule, deci putem trage concluzia ca o asemenea abordare degradeaza viata politica.

Cineva care se ocupa de comunicare spunea ca o idee puternica poate fi devastatoare.
Care sunt ideile puternice si devastatoare ale vietii politice romanesti?

Sunt idei care sa explice cum s-ar putea rezolva problema coruptiei, problema care pe politicieni ii lasa indiferenti, desii peste 90% dintre romani o considera prioritatea majora.

Pana acum politicienii au castigat cu afirmatia ca vor lupta impotriva coruptiei, dar fara sa arate concret care ar fi metodele. Asa a castigat E Constantinescu si T Basescu. Chiar si al doilea mandat al lui Basescu a fost castigat pentru ca a reusit sa convinga ca Geoana este exponentul mogulilor, profitand de vizita lui Geoana la Vantu. Inainte de confruntarea fatala, Geoana conducea si sondajele spuneau inainte de primul tur, ca oricare candidat ar ajunge in finala cu Basescu, va castiga.

Din pacate Basescu stabileste temele de dezbateri si toti politicienii si mass-media se ocupa de Presedinte. Nu stiu de ce emana presedintele asa o fascinatie pentru mass-media, cand ideile pe care le sustine sunt submediocre.

Reforma statului e promovata la fel ca sistemul electoral uninominal si nimeni nu trage un semnal de alarma asupra implicatilor dramatice la adresa democratiei, ale acestor masuri populiste.
Ideile necriticate se intiparesc in subconstientul oamenilor ca fiind pozitive si la momentul electoral ele sunt exploatate, si apoi suntem surprinsi si injuram poporul roman.

Ce se poate face pentru ca mass-media sa aloce mai mult spatiu pentru dezbaterea masurilor anticoruptie, pentru reforma institutilor statului, sa devina functionale, sa motiveze pe functionari sa-si faca job-ul?
Daca posturile de televiziune ar aborda o tema in care sa se discute despre grila de programe, cum raspunde ea la cerintele si exigentele telespectatorilor, sunt convins ca ar avea o audienta maxima.
O dezbatere in care sa fie redactorii si consumatorii de media fata-n fata.
O asemenea emisiune ar fi benefica si pentru mass-media si pentru cetateni.

Update:
Se pare ca exista un jurnalist care a sesizat pericolul si afirma ca se va angaja in dezbaterea temei Republica lui Traian Basescu
Nu pot decat sa-l felicit!

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

9 Responses to Ne rotim ca hamsterii!

  1. vala says:

    ar trebui sa raspundem inainte de toate la alta intrebare : de ce suntem in acest cerc …? si dup-aia sa ne intrebam cum sa-l rupem …

    • Deceneu says:

      Ne rotim in cerc pentru ca ne lasam „dusi cu zaharelul” de o mass-media care asta urmareste, sa ne tina departe de problemele importante, sa avem un rol secundar, sa nu deranjam puterea cu intrebari incomode.

      Nu am reusit sa avem o societate civila care sa aiba un program de culturalizae in interesul cetateanului.
      Filialele din teritoriu si de la centru ale Aliantei Civice au fost acaparate si anihilate de fostii colaboratori ai regimului comunist.
      Alte ONG-uri s-au plafonat si s-au impotmolit in proiecte fara efecte.

  2. nu cred că ne rotim chiar în cerc. mai degrabă descriem o spirală, ce urcă cu chiu, cu vai…

  3. Dan Patrascu says:

    Un Craciun cat mai fericit, aducator de liniste si pace sufleteasca! Sarbatori fericite

  4. Chat Noir says:

    Sărbători fericite !