PNL la putere, in opozitie, sau in deriva?

Vad ca D-nii Catarama si C P Tariceanu au aceleasi opinii, respectiv ca numai de la putere poti ajuta clasa de mijloc, sau mai precis clientela politica a consilierilor si a primarilor PNL, si ca daca nu intra la guvernare alaturi de PDL, PNL-ul va dispare in urma schimbarii sistemului electoral majoritar si a migrarii alesilor locali.

Cred ca ideea este falsa si nefericita, si porneste de la premisele: ca PNL-ul nu va putea fi niciodata primul sau al doilea partid ca marime si ca electoratul migreaza odata cu politicienii.
Daca PNL-ul isi propune sa fie vesnic al treilea partid ingrijorarea este justificata si isi merita soarta, iar electoratul, cand s-a desprins grupul Stoica-Stolo, a demonstrat ca nu migreaza dupa oportunisti.

Se pot promova din opozitie masuri legislative, care sa mareasca transparenta, masuri democratice si in interesul clasei de mijloc, sa-i puna pe cei de la putere in situatia sa le aprobe sau sa le respinga si astfel sa arate ca nu doresc democratizarea si prosperitatea micilor proprietari.

PNL-ul este partidul votat de functionari, nu-i al micilor investitori cum le place sa se autointituleze.
In Romania clasa de mijloc e nesemnificativa ca pondere in alegeri si ea este in mare parte formata din baronii locali, care sunt primari, politisti sau consilieri si fac deja parte din clientela PSD sau a PD-L.
Potentatii locali sunt cei care au mobilizat electoratul la vot, cei care au oferit ajutoare sau bere prin satele Romaniei.
Pe inregimentarea lor s-a dus lupta intre PSD si PD-L.
Chiar daca PNL-ul va fi in guvern lupta PD-L pentru acapararea lor nu va inceta.

Alegerile se castiga in mediul rural unde traiesc 40% dintre alegatori, alegatori saraci care nu mai au ce pierde si care pot fi manipulati pentru ca le este „indiferent cine vine la putere” pentru ca ei „tot nu se aleg cu nimic”.
Ca sa atraga voturile din mediul rural, trebuie sa aiba solutii la problemele din agricultura.
Din pacate PNL-ul nu are solutii pentru cei din mediul rural, i-a abandonat si s-a concentrat doar pe lupta mediatica antibasescu.

In mediul rural sunt doua categorii de electorat:
– electorat proprietar de terenuri, pe care nu-l cultiva din cauza furturilor, a lipsei pietei de desfacere si a costurilor foarte ridicate a lucrarilor.
– un electorat de asistati sociali fara terenuri, un potential de forta de munca, ce ar putea fi valorificat, dar din cauza ajutoarelor nu este interesat sa munceasca, electorat al PSD pe care-l disputa cu PD-L.

Daca ar fi gasite solutii pentru desfacerea productiei agricole si refacerea increderii, agricultura ar putea fi relansata sa ne scoata din criza.
Electoratul urban mult mai informat cu legaturi si interese in mediul rural poate fi utilizat pentru a „contamina” electoratul rural proprietar de terenuri, dar numai daca e convins ca se pot face afaceri rentabile la sate.
Cine ar avea asemenea solutii ar castiga voturile cetatenilor din rural sau din urban proprietari de terenuri agricole.

Referitor la sistemul uninominal majoritar, el trebuie criticat de cate ori se iveste prilejul.
Nu trebuie ca PNL-istii sa se vaicareasca, pentru ca ii elimina din Parlament, pentru ca acesta nu-i argument.
Trebuie sa aratate distorsiunile pe care le introduce sistemul majoritar, sa arate ca desi s-a adoptat sistemul uninominal calitatea candidatilor scade pentru ca sunt preferati oamenii loiali finantatorilor, beizadelele afaceristilor ca a lui Prigoana.
Daca PNL-ul isi joaca in forta „asii”, poate devenii al doilea partid si atunci sistemul majoritar „nu e pentru cine se pregateste este pentru cine se nimereste”.
PD-L-ul erodat de criza poate sa cada victima propriei masuri, si sa se adevereasca proverbul „cine sapa groapa altora cade in ea”.

Trebuie promovate idei pupulare nu idei populiste, masuri care sa convinga cetatenii ca sunt utile pentru ei si pentru Romania, masuri prin care sa se incurajeze exploatarea terenurilor care ar creea locuri de munca, sa nu mai fie nevoiti sa lucreze in agricultura altor tari europene.

Sa propuna orientarea fondurilor spre afaceri si nu spre cheltuielile bugetare neproductive.
Ar fi de preferat sa respinga cresterea alocarilor bugetare pentru servicile secrete, majorari care nu-si au sensul in perioada de criza, pentru ca ele amplifica criza.
La numarul mare de pensionari, economia nu poate sustine un aparat politienesc, menit sa asigura stabilitatea la putere a coruptilor si a incompetentilor si sa-i transforme in regim de mana forte. Nu are logica sa reduci cheltuielile in invatamat si sanatate si sa le cresti in servicii secrete, unde fondurile sunt peste media europeana.

Comunismul a cazut pentru ca a existat un dezechilibru intre investitile in sectoarele productiv si cel neproductiv, respectiv inarmare. Tarile care au prosperat dupa razboi, cum ar fi Japonia si Germania de vest, s-au dezvoltat pentru ca nu au avut voie sa investeasca in cheltuieli militare si au avut mai multe resursele disponibile pentru investii in afaceri.
Romania suporta o criza mai mare decat Polonia, desi a pornit de la un nivel al datoriei externe zero si Polonia cu o datorie de 40mld $, pentru ca Polonia a investit in afaceri si romanii au investit in acapararea de imobiliare pe care nu le-au exploatat (terenuri, case de vacanta, societati comerciale falimentate intentionat), masini luxoase si concedii exotice.

Se poate pleda pentru masuri anticoruptie, pentru introducerea de premii substantiale celor care furnizeaza probe de mare coruptie, sau alte masuri menite sa motiveze pe functionarii din institutile statului sa-si faca datoria.

Cu initiative legislative bune, populare si mediatizate se poate creste in opozitie mai mult decat la putere.
Totul e sa nu se lase antrenati in subiectele lansate in mass-media de PD-L si de PSD, sa aiba proprile teme pentru mediatizare.
Liberalii trebuie sa renunte la focalizarea pe indivizi si sa se concentreze pe masuri de reforma economice si masuri anticoruptie, masuri pe care nici PSD-ul nici PD-L-ul nu le agreeaza.

E un paradox, ca liberalii afirma ca electorartul lor e mai instruit si mai exigent, dar cand motiveaza gesturile politice, le motiveaza ca si cum s-ar adresa unui electorat incult.

Daca liberalii intra la guvernare alaturi de PD-L, electoratul lor va intra in opozitie cu puterea inclusiv cu PNL-ul !

Daca PNL-ul va intra la guvernare va pierde din start o mare parte a electoratului care a dat voturile lui Geoana in al doilea tur al alegerilor prezidentiale si va mai pierde o parte a functionarilor, ca urmare a masurilor nepopulare adoptate de guvern, masuri pe care va trebui sa le sustina.
Cu ce electorat va ramane PNL peste un an?
Pentru PNL nu mai conteaza ce sistem electoral va fi peste un an, pentru ca oricum nu va mai prinde locuri in Parlament dupa cele doua erodari.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: