Daca as fi parlamentar!

Ce ar putea face un parlamentar?
Aproape nimic de unul singur, dar se pot face multe pentru el si pentru imaginea partidului, daca gaseste o idee buna care sa fie sustinuta de colegi.
C T Dumitrescu a avut un proiect de lege pentru care s-a batut si care i-a atras simpatia elecotratului. A fost unul din putinii, care prin demersul lui a sugerat ca nu vrea puterea pentru a profita de ea, demonstrand ca lupta pentru o idee.

I Ghise a avut o idee despre reglementarea audiovizualului pentru reducerea stirilor negative, la care a renuntat usor pentru ca nu a fost sustinut de colegii de partid, de frica sa nu se puna rau cu mass-media.
Ideile lui ar fi putut atrage persoanele cu copii sau nepoti adolescenti, daca le-ar fi prezentat insotite de argumente clare si convingatoare, daca ar fi insistat sa obtina sustinerea unor specialisti in pedagogie si sociologie si daca ar fi avut sprijinul colegilor de partid.

Daca fiecare parlamentar ar cauta cate o idee importanta, ar cauta argumente stintifice, sustinatori in lumea stintei, ar discuta-o in partid si partidul ar considera ca merita sustinuta, ar face o campanie de imagine atat pentru el cat si pentru partid. Un partid cu cateva zeci de idei puternice ar creea o presiune pe putere, ar putea organiza mitinguri de sustinere sau manifestatii pentru ideile fundamentale.

Ideile nu trebuie sa fie populiste.
Trebuie adoptate idei de interes general din domeniul coruptiei.
Reforma institutilor statului, a justitie, masuri de motivare si responsabilizare a procurorilor si judecatorilor, a servicilor secrete, o lege care sa prelungeasca prescrierea delapidarilor din epoca privatizarilor pentru 100 de ani.
Se poate sustine o lege a ilicitului cum a fost pe vremea lui Ceausescu si prevederea ca averile nejustificate sa fie confiscate si nu impozitate si legalizate cum doresc parlamentarii PSD.
Se pot gasi masuri care sa vina in sprijinul celor de la sate, sa relanseze agricultura, industria prelucratoare a produselor agricole.
Sigur ca partidul respectiv trebuie sa aiba curaj si sa-si doreasca sa devina un partid care sa vizeze locul I.
PD-L-ul nu poate face pentru ca e la guvernare si ar insemna sa ia masuri impotriva clientelei care s-a vazut cu „sacii in caruta”.
PSD-ul are de aparat averi dobandite fraudulos.
Ambele partide au intentia de a concentra putere si a o utiliza in scopuri private.
PNL-ul nu are curaj, asa ca nu vad cine sa ia in piept lupta cu reforma.
Poate daca vor fi multi disponoibilizati se face un partid al disponibilizatilor, pentru ca o sa fie timp berechet pentru actiuni de strada.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

8 Responses to Daca as fi parlamentar!

 1. Dan Patrascu says:

  Cred ca este nevoie de o noua generatie de politicieni. Poate vor exista tineri care nu se vor contamina de la politicienii batrani si vor intelege ce inseamna intr-adevar sa fi parlamentar.

  • Deceneu says:

   Noua generatie o sa fie continuatoarea celei vechi si mai mult decat atat. Vedem cum este Boureanu, Ponta, si vine puternic EBA si Prigoana cu al doilea val de tineri.

   Generatile nu sunt omogene. „Cine se asemaan se aduna” din generatii diferite.

 2. Ei, nu credeam să mai găsesc pe cineva în afară de mine să considere OK propunerea lui Ghişe 🙂

  • Deceneu says:

   Eu credc ca sunt multi cetateni care au privit propunerea cu simpatie, dar opinia din mass-media a fost ostila si prezentata ca opinie publica, asa cum si Basescu vorbeste in numele poporului.
   SUA considerata o democratie are restrictii privind violenta si vulgaritatea, restrictii adoptate in numele protectiei minorilor si a imaginii cetatenilor.

 3. A, l-ai uitat pe pambuccian cu legile lui pe IT: semnătură electronică, notariat electronic, marcare temporală, facturare electronică şi arhivare electronică. E un pachet de legi adoptat cu greu, în mulţi ani. Dacă ar fi fost făcut integral de la început ar fi contribuit efectiv la debirocratizare.

  • Deceneu says:

   E un pachet de legi cu efecte destul de mici(inca), pentru ca cetatenii care platesc impozite si taxe nu prea sunt conectati la net.

 4. transildania says:

  Eu te-as propune si te-as candidat la urmatoarele alegeri parlamentare.

  Citind ce ai scris imi trec prin cap cateva, putine, dintre multele motive pentru care lucrurile nu sunt asa cum ar trebui sa fie.

  1. Desemnarea candidaditilor si alegerea lor nu se face pe criterii de competenta.

  2. Faptul ca ultimele alegeri au adus un numar mare de parlamentari nu doar incepatori (nu e rau in sine sa fi parlamentar la primul mandat), ci paraleli cu politica, parlamentarismul si initiativa legislativa.

  3. Modul in care este desconsiderat rolul principal al parlamentarului, acela de a face legi sau a le modifica, in interes general (la nivelul intregii tari). Mai ales prin pasul catre uninominalizare parlamentarul este considerat de multi, si ajunge sa se perceapa si el la fel: ca si reprezentantul primarului sau colegiului sau in parlement. O grava confuzie, cea mai periculoasa si care trebuie combatuta cu toate mijloacele. Ideea ca menirea parlamentarului e sa aduca cati mai multi bani pentru colegiul sau.
  La raspandirea acestei grave confuzii participa din plin si anumiti jurnalisti. Si nu mai conteaza daca o fac involuntar sau cu rea credinta. Daca ar trebui sa stie mai bine sau nu. Sunt si ei vinovati si ar trebui blamati.

%d blogeri au apreciat asta: