Din nou despre „scut”!

Scriam ca scutul nu acopera servilismul si se confirma ca si altii au fost surprinsi de modul cum se iau decizile la Bucuresti.
Ce a demonstrat Basescu?
Ca decizile de importanta strategica in Romania se iau de un singur om si astfel Romania demonstreaza ca nu-i o democratie.
The Economist despre scut: Romania a raspuns foarte repede, SUA cauta o consolare pentru Bulgaria

„De fapt, pare ca insasi America a fost prinsa pe nepregatite de entuziasmul aliatilor sai”, scrie The Economist, care explica in continuare:
„(Washingtonul) Se asteptase la negocieri indelungate, ceva de genul celor pe care le-a avut cu Polonia, ceea ce i-ar fi dat o sansa de a tempera sentimentele ruse intr-un moment in care SUA cauta ajutorul Moscovei pentru a impune sanctiuni impotriva Iranului”.
..
Desi Rusia a acceptat cu greu ca fostele tari comuniste se pot alatura NATO, ea vede in instalarea bazelor americane in aceasta regiune o nerespectare a promisiunii facute cand Uniunea Sovietica a consimtit la reunificarea Germaniei.

Americanii s-au asteptat la discutii intre politicienii Romani si intre Romania si SUA, dar Basescu a luat decizia de capul lui fara sa puna conditii. Se spunea ca PSD-ul a negociat „in genunchi” intrarea in UE. Basescu nici macar atat nu a facut cu „scutul”.

Ce spune The Economis imi aminteste de o semnare de contract intre IBM si o firma romaneasca.
La incheierea discutilor directorul a vrut sa semneze contractul, iar reprezentantul IBM nu l-a lasat si a spus: „Nu! Intai sa semneze responsabilul cu IT-ul ca asta este solutia tehnica solicitata, apoi directorul economic” si in final managerul general.

In democratie exista niste responsabilitati clare, pe cand in Romania „bulibasa” semneaza „ca primarul” fara sa se gandeasca la consecinte, pentru ca nu-l trage nimeni la raspundere daca decizia produce daune.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

8 Responses to Din nou despre „scut”!

 1. Stefan A. says:

  Problema nu este daca vrem sau nu „scutul”.
  CSAT a luat o decizie fara nici un fel de explicatii!
  Nici un calcul economic , cheltuieli/venituri, nici un calcul politic , avantaje/dezavantaje.
  1-Exact ca pe vremea RSR cand „tovarasul” vorbea cu membrii comitetului politic executiv al CC al PCR .
  2-Comitetul central aproba cu laude la adresa „tovarasului”.
  3- Guvernul decreta (de multe ori la secret), laudand tot „tovarasul”.
  4- Parlamentul de atunci(Marea Adunare Nationala). aproba in unanimitate strigand lozinci si batind din palme !
  5- Ziarul Scinteia , prin ample articole , lauda decretele , legile aprobate si rolul hotaritor al familiei prezidentiale in luarea acestor decizii.
  Asta era inainte de 1989.
  Privind decizia de acum cu scutul:
  1.- CSAT a aprobat la cererea presedintelui .
  2.- Guvernul a aprobat si el „masura istorica „.
  3.- Mai lipseste votul parlamentar (sa speram ca nu va fi unanimitate ca in trecut sau ca la aprobarea legii de marire a salarilor din invatamint)
  4.- Presa si televiziunea AU LAUDAT DEJA masura luata de presedinte , CSAT , guvern. Toate au pus accentul pe „masura istorica”.
  Facand o comparatie (trecut , prezent), nu va pare ca in 20 de ani democratia asta „originala” este tot mai mult copia dictaturii comuniste ?

 2. medusa says:

  Ce bine e sa vezi ca mai sunt si oameni care gandesc ca tine!
  Ma refer la scutul asta.
  Mai rar vezi critici la adresa instalarii lui in tara noastra, de parca ne-ar fi pus D-zeu mana pe cap.
  In ce priveste pozitia lui Basescu, ma tem ca el, fiind atat de pro-american, nici n-a gandit de doua ori si s-a aruncat ca fata la maritat.
  Un motiv in plus sa ne gandim daca n-ar fi mai bine sa trecem la o forma de guvernamant de republica parlamentara. Sa ne ferim pe cat putem de acumularea puterii in mana unui singur om.

 3. Dan Patrascu says:

  Pai cam asta era si parerea mea atunci cand a aprut dezbaterea. Prea repede si-a vandut Basescu pielea. Scutul trebuia negociat, intocmai cum au facut Cehia si Polonia.

  P.S. Am scris un articol si te-am provocat la o dezbatere.

 4. Stefan A. says:

  Nu am avut mult timp la dispozitie pentru internet !
  Astazi sint mai liber si voi recupera (sper).
  PS. Despre ce scut vorbim din moment ce mega radarul de supraveghere este la turci ? (in faza de modernizare )
  Vom avea in tara un batalion de americani cu 10-20 de rachete si gata . Undeva prin Dobrogea ! Tot sistemul sub control NORAD (adica in USA). Cit o fi de „decizie istorica” acceptarea acestor rachete (cu ochii inchisi si viteza luminii), depaseste capacitatea mea de intelegere ! 🙂

 5. transildania says:

  Foarte buna observatia! Nu stiam de articolul din Economist. Care confirma. Confirma modul repezit si pagubos in care se iau deciziile, acelasi lucru este valabil si pentru legi si ordonante. Se fac fara dezbatere, fara timp de reflectie, fara o analiza a implicatiilor a costruilor, fara o analiza a costurilor de oportunitate. Totul se face pentru a specula un impact mediatic, de imagine, care cantareaste mai greu decat preocuparea pentru solutionarea inteligenta a problemei.
  Mai mult confirma ca nu se mai respecta reguli nescrise, cutume, de exemplu diplomatice, sau de comunicare.

  • Deceneu says:

   Impactul mediatic a fost la baza grabei de a anunta acceptarea instalarii scutului.
   Parlamentul ar putea sa-i dea un avertismen, respectiv sa spuna ca inca nu s-a hotarat nimic, si ca nu-i de competenta CSAT-ului sa ia asemenea decizii.

%d blogeri au apreciat asta: