Motiunea „fara motiune”!

Care-i cea mai buna conducere a unui partid sau ONG? Cea mai democrata.

Care conducere este mai democrata, una care are un proiect stabilit, „stie ce are de facut” si nu mai considera necesar sa se consulte cu membrii partidului, sau una care organizeaza dezbateri si supune viitoarele decizi votului?
Sigur ca a doua este mai democrata.

Conducerea unui partid nu poate sa „centreze si sa dea si cu capul”.
Directia se stabileste democratic si se ajusteaza daca e cazul tot asa, si conducerea ar trebui sa fie ceea ce-i executivul pentru putere, cea care pune in practica decizile politice strategice.

Daca as fi membru al unui partid care adopta prin statut solutia alegerii echipei de conducere pe baza de motiune, pe sistemul majoritar – „castigatorul ia totul”, si nu as face parte dintr-o echipa, as infiinta motiunea celor fara motiune.

Care ar fi programul/motiunea?
– Decizile importante, strategice se iau in urma dezbaterilor prin vot sau referendum, deci nu este nevoie de un proiect aprobat de congres.
– Listele cu candidati se intocmesc in urma unei campanii interne prin votul membrilor organizatiei.
– Candidatii la parlamentare nu pot fi inscrisi pe liste daca nu au depus o demisie nedatata din postul de parlamentar.
– Liderii care nu organizeaza dezbateri vor fi sanctionati cu avertisment si la recidiva schimbati din functii pentru conducere autoritara.
– Realizarile se cuantifica dupa numarul de membrii activi, numarul de analize si numarul de propuneri validate si contributia cu argumente la acestea.
– Pentru ca informatia sa circule rapid in toate colturile tarii sa se realizeze un sistem de comunicare on-line, deschis, prelungit cu puncte de editare de publicatii cu continut avizat de conducerea partidului.

Lista candidatilor la „motiunea fara motiune” este alfabetica, votul nominal si alocarea posturilor se face functie de optiunea candidatului si in ordinea numarului de voturi primite.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

3 Responses to Motiunea „fara motiune”!

 1. Liviu Jicman says:

  Cred ca in ciuda aparentelor pe care le poate genera titlul, poate fi o formula sustenabila. Ar trebui lansata din timp ideea, dezvoltata si poate o implementeaza cineva pana la urma.

 2. Dan MASCA says:

  Liviu, este lansata o idee de multi ani : http://www.altguv.ro
  unde presedintele PNL este ales prin vot uninominal de toti membrii PNL
  iar Curentele sunt prevazute in avel proiect de statut :

  Curentele

  Articolul 15

  Curentele exprima diversitatea sensibilitatilor politice, istorice, filozofice si sociale care insufletesc viata politicaromaneasca si care compun Partidul. Ele contribuie la imbogatirea dezbaterii democratice si intelectuale si la reprezentarea unui numar cat mai mare de Romance si Romani in cadrul Partidului. Curentele respecta procedurile democratice si garanteaza unitatea Partidului.

  Pentru a fi recunoscut ca si Curent, acesta trebuie sa prezinte Congresului partidului o declaratie de principii care defineste orientarile sale politice.Acest document este supus votului Congresului in urma unei dezbateri.

  Articolul 16

  Un Curent poate fi considerat constituit incepand cu momentul in care declaratia sa de principii este sustinutade un numar minim de 10 parlamentari ai Partidului reprezentand cel putini 10 federatii ale Partidului, si a obtinut cel putin 10% din sufragiile exprimate in Congres. Un parlamentar nu poate sustinedecat un singur Curent.

  Articolul 17

  Curentele se administreazain mod liber respectand statutul Partidului. Ele isi prezinta candidatii pentru Biroul Politic.

  Cu ocazia fiecarui Congres sau a unui Consiliu National, un Curent poate supune votului o motiune politica. Aceasta motiune, transmisa Biroului politic cucel putin opt zile inaintea examinarii sale, este dezbatuta si votata.

  Articolul 18

  Curentele beneficiazade mijloace materiale pentru functionare. Bugetul atribuit Curentelor de catre Partid nu poate safie superior unui procent de 30% din valoarea subventiilor de la bugetul de stat.

  Fiecare Curent dispune :

  de o dotatie fixa anuala, fixata de catre Biroul Politic la propunerea Trezorierului.

  De o dotatie proportionala numarului de sufragii primite cu ocazia Congresului, a carui volum este fixat de catre Biroul Politic pe o duratade 3 ani.

  Utilizarea acestor dotatii ale Curentelor este libera. Gestiunea lor este asigurata de catre trezorierul Partidului printr-un cont special al contului Partidului. Bugetul Curentelor include ansamblul mijloacelor materiale puse la dispozitialor.

%d blogeri au apreciat asta: