Strategie kamikaze

Un an, de cand scriu pe blog, a fost „munca in zadar”.

1. Am pledat pentru o politica de competitie, pentru renuntarea la politica „razboiului cu dusmanii”.
In politica nu trebuie sa existe dusmani, trebuie sa existe concurenti.
In politica oferta catre electorat trebuie sa fie politicile si nu persoanele.
Acestea au fost principile cu care regretatii Corneliu Coposu si Ion Ratiu au castigat respect si s-au impus ca personalitati si prin aceste principii cei doi au propulsat partidul in viata politica in anii ’90.

E adevarat ca si atunci au fost multi care au subminat politica Seniorului cu agresivitatea si extremismul lor anticomunist, oferind FSN-istilor posibilitatea sa-i acuze de „atitudine revansarda”.
Seniorulu nu i-a „temperat” nu le-a impus prin forta sa-i accepte moderatia, i-a lasat sa-si exprime liber opinile si el prin exemplu personal si-a luat consilier un fost membru al servicilor secrete externe, ca sa arate ca nu condamna institutia si functionarii ei, si a sustinut candidatura la presedentia Romaniei un fost secretar PCR, ca sa arata ca respecta fostii membrii ai PCR fara functii platite de partid.
A facut diferenta intre membrii de partid si activistii comunisti, si chiar intre „turnatori” si cetateni cu angajament obtinut prin presiune.
Si-a respectat si adversarii politicii. Nu-mi amintesc sa fi adus o ofensa cat de mica lui Iliescu, nici macar nu la catalogat ca „bolsevic”, dimpotriva i se adresa cu respectuosul „domnule Iliescu” sau „domnul presedinte Iliescu” cand acesta nu era de fata.
A aplicat principiul ca vorbele ii caracterizeaza pe cei care le rostesc si nu pe cei carora le sunt adresate.
Din pacate disparitia Seniorului a dus la abandonarea respectului pentru competitori, a principiului competitie si la amplificarea razboiului pe care l-au impus FSN-istii, un razboi care s-a transformat in razboi intern al PNTCD si la dezagregarea partidului.
Politicienii liberali „cu experienta” nu au invatat nimic din istoria recenta la care au fost martori sau chiar actori, si intra in jocul celor care promoveaza „isteria” politica.

2. Am pledat pentru sistemul electoral proportional, si vad ca PNL-ul a considerat ca sistemul majoritar este superior celui proportional. Prin aceasta introducere a sistemului majoritar in PNL, nu vor mai avea autoritatea morala sa sustina ca introducerea lui este o catastrofa in sistemul electoral parlamentar. Practic au sapat la temelia democratiei alaturi de PD-L si au sapat la propria groapa.

3. Am pledat pentru reforma democratizarii partidelor, in sensul antrenarii membrilor la luarea decizilor si am criticat organizarea si functionarea partidelor pe principile ierarhiei militare.

Vad ca liberalii isi propun sa „stranga randurile” sub bratul unui lider autoritar, sa fabrice un „lider providential” cu care sa „defileze” in fata electoratului.
Din pacate nu-i ajuta „materialul”, care pare labil psihic si fara persoanalitate.
Si Basescu are probleme de personalitate, dar la el persoanlitatea este foarte accentuata, ceea ce il face compatibil cu postul si cu metoda razboinicului agresiv.

Oameni de valoare au plecat sau au fost indepartati de Antonescu si grupul din spatele lui, asa cum au disparut oamenii valorosi din jurul lui Basescu.
Tariceanu, Cioroianu, Daianu, Weber care a intrat intr-un con de umbra, sunt doar primii, desi unii din cei enumerati nu au functii si ar fi fost posibil sa faca munca de partid mai bine decat Norica Nicolai care este si europarlamentar. Cand are timp Norica sa se ocupe de PNL daca-i la Bruxelles?
Cei marginalizati nu sunt compatibili cu strategia razboinica a lui Crin, sunt prea ” gentlemeni”, asa ca echipa pentru strategia razboiului avea nevoie de „procurori stalinisti”.
Daca Basescu si-a luat-o pe M Macovei de ce sa nu o ia Crin in echipa pe Norica Nicolai?
S-a ajuns pana acolo ca partidele din Romania sa fie conduse de procurori si generali de militie si de securitate, pentru ca razboiul nu se duce cu strategii economice se duce cu metode mediatice de manipulare.

Razboiul politic este o strategie politica „manesita”, si liberalii mai au si pretentia sa se adreseze unui electorat elevat.
Desi nu o simpatizeze, trebuie sa recunosc ca are dreptate Raluca Turcan cand afirma „continuarea acestei lupte va transforma PNL intr-un partid-kamikaze”

Daca eram membru PNL probabil ca eram exclus din partid pentru subminarea imagini partidului, care se asimileaza cu imaginea liderului.

Ma intreb ce mai am in comun cu PNL-ul? Nimic.
Nici un partid din parlament nu ma reprezinta, nici unul nu are in program masuri prin care sa rezolve coruptia si criza economica si nici intentia sa poarte un dialog cu societatea, sa atraga oameni care sa contribuie cu idei.
Ei cu lupta lor pentru putere, noi cu supravietuirea. Fiecare pe cont propriu.

Singura solutie pentru Romania, ar fi un alt partid construit pe principile competitiei cu oferte pentru solutionarea problemelor societatii.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

5 Responses to Strategie kamikaze

 1. vali plesca says:

  imi pare rau de tine si de cei ca tine. nu inteleg insa de ce v-ati iluzionat pana acum. semnele erau clare de ani de zile. sa nu-mi spui ca nu le-ai vazut, ca nu te cred.

 2. Mi se pare ca te legeni intr-o iluzie periculoasa: cum ca politica romaneasca actuala s-ar duce, in vreun fel, dupa niste principii (fie ele si unele care nu iti plac). Asa mor gentlemanii, sufocati de ghiolbanii manelisti.

  As fi de acord cu pozitia ta daca am trai intr-o democratie in care, ca sa te citez, „In politica nu trebuie sa existe dusmani, trebuie sa existe concurenti.” Cu regret te informez ca Romania nu este o democratie (decat poate la niste aspecte marginale) iar Basescu isi vede concurentii exact astfel: ca pe niste dusmani care trebuie distrusi. Nu invinsi, ci distrusi.

  Votul pe liste nu e democratic? Nu e. Dar mi se pare ca situatia actuala nu mai permite izmeneli de domnisoara de pension. PNL nu are de luptat cu armele democratiei pentru democratie; are de dus o lupta de gherila impotriva unui dusman care nu se da inapoi de la nimic pentru a nimici, aneantiza, distruge, pulveriza si ingropa – daca se poate, la modul practic-real – orice opozitie. Daca nu ai remarcat inca, in modul in care TB isi duce „lupta” se vede scoala NKVD-ului. Poate am timp o data si-o data sa fac o paralela intre tehnicile NKVD-KGB de lupta impotriva democratiilor vestice si strategiile „politice” ale lui TB. In aceste conditii, PNL nu mai e un partid, e o celula de rezistenta. Iar in gherila liderul are autoritate suprema, sau celula este izolata, arestata si condamnata la moarte. In aceste conditii, sunt de acord cu Crin.

  La fel cum, daca invinge si Romania scapa de pericol iar Crin nu reintroduce democratia in PNL ii voi fi primul adversar dintre simplii cetateni.

  • Deceneu says:

   Cetatene in lupta trebuie sa sti sa te eschivezi sa nu primesti lovitura pana cand adversarul si-a epuizat munitia. Crin a declarat la RTv ca a facut congresul cu gandul ca „linia” Tariceanu o sa se pozitioneze in fata liniei lui de „tragere”, dar surpriza Tariceanu a evitat provocarea si Antonescu a consumat munitia pe Orban.
   A procedat ca Basescu dupa ce a ajuns presedinte, si-a indreptat tirul spre aliati.

   Mi-e teama ca are consilieri „vanduti” adversarului si e impins la o politica sinucigasa.
   Stiu ca in Romania nu este democratie, dar daca abandonezi armele democratiei nu o mai instaurezi.
   Daca PNL-ul se lasa atras in „razboi de uzura” nu va avea resurse sa se ocupe de romani, sa propuna solutii si va apare ca un partid obsedat de putere.
   Cinismul e la mare apreciere in tabara lui basescu, o sa-i acuze de uzurparea puterii de „lupta pentru ciolan”, tocmai ei care nu au scrupule.

 3. „daca abandonezi armele democratiei nu o mai instaurezi” – da, te caracterizeaza perfect. In acelasi timp, pentru mine e imaginea insasi a naivitatii. Asa credea si Chamberlain. A trebuit sa vina Churchill, un tip fara scrupule, ca sa inceapa maturarea nazismului din Europa.

  Situatia nu e chiar atat de diferita acum. Crin si-a asumt niste riscuri groaznice. Si a si spus-o. Daca nu se tine de cuvant, repet, o sa-l combat. Deocamdata ma regasesc in linia lui de actiune. Pe strada, cu golanii, nu te lupti cu regulile din boxul profesionist; dai sa cada si mai vezi dup-aia cat de cavalereste te porti cu fata pe care ai salvat-o de la viol. Cam asa e si acum.

  • Deceneu says:

   Eu cred ca un partid de persoane responsabile nu-si lasa destinul la discretia unui individ, care isi asuma intreaga responsabilitate. Se mai uita si daca e capabil sa faca fata responsabilitatii si nici asa nu-i prudent si nici democratic.
   Asta-i o politica pe care eu o consider „orientala”, politica de „lideri providentiali”, de „tatuc”, de bulibasa, o politica „sultanista” cum o caracteriza E Hurezeanu.
   Prin ce se mai deosebeste PNL-ul de PD-L?

%d blogeri au apreciat: