Mesaje electorale

Prezenta scazuta la urne este un vot de balm acordat clasei politice, sistemului electoral uninominal si strategiei electorale bazata exclusiv pe campanie de imagine.
Ce legitimiate are candidatul ales uninominal cu 7.5% din voturi de la colegiul 19?

Am scris cand am criticat abordarea politicii ca pe o lupta ca ea are ca oferta politica individul, ca se sprijina pe marketing de imagine si ca acest sistem este deja erodat dupa 20 de ani de utilizare.
Am afirmat prin alte teme, ca electoratul este mai informat si mai cult decat considera politicienii, ca se voteaza politic si popularitatea candidatului nu influenteaza votul. Opinia a fost demonstrata cand a candidat Ilie Nastase la primaria capitalei si este confirmata de lipsa de sanse a candidatilor independenti.
Cei care se lasa cumparati sunt putini si ponderea lor devine importanta pe fondul absenteismului mare.

Sunt convins ca electoratul poate fi atras la vot daca:
– se candideaza cu programe de masuri ale partidelor, dar nu cu promisiuni populiste
– se adopta o lege electorala prin care sa se garanteze ca nu pot fi fraudate alegerile
– se introduce votul alb valabil ca vot impotriva tuturor, care sa aiba ca efect locuri libere in Parlament sau in consilile locale, iar in cazul primarilor daca nici in turul doi nu exista candidat care sa ia peste 50% din voturi sa se refaca alegerile si fostii candidatii sa nu mai aiba dreptul sa participe la alegerile repetate. Daca nici la a doua organizare de alegeri nu se obtine majoritatea simpla sa se organizeze alegeri pentru a treia oara, dar nici un partid care a participat la primele doua alegeri sa nu mai aiba dreptul sa desemneze candidati.

Cauza absenteismului este campania negativa la adresa adversarilor si lipsa totala de oferte credibile de masuri, adica lipsa mizei credibile. Partidele actuale au dus o politica a provocarii „lehamitei electorale”, tocmai pentru ca sa poata manevra votul cu ajutorul electoratului coruptibil. Aceasta se poate intoarce impotriva lor daca vor apare alternative la actualele partide politice, alternative cu o alta oferta care pe langa promisiuni sa aiba si masuri care sa dea credibilitate promisiunilor.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

9 Responses to Mesaje electorale

 1. Cred că mergi un pic cam departe. Totuşi, venim după 2 ani electorali şi patru rânduri de alegeri, plus un referendum. O oboseală este normală la electorat. Comparativ, la celelalte alegeri parţiale, prezenţa a fost de 27%, dar acolo ea a fost sporită şi de controversatul Honorius Prigoană. Acum am avut două candidate şterse şi un noncombat vizibil al tuturor partidelor politice.

  Din păcate, o alternativă la actuala clasă politică nu are de unde să apară. O formaţiune politică nouă are nevoie de fonduri, de un grup puternic de activişti, de logistică. E de-ajuns să vezi nivelul datoriilor anunţate de partide ca să-ţi faci o imagine a necesarului pentru o campanie electorală.

  De asemenea, nu cred că o soluţie administrativă (votul în alb) ar rezolva o problemă care ţine în realitate de resursele umane.

  • Deceneu says:

   Eu tocmai sustineam ca nu resursele umane sunt problema, si ca problema e una de neincredere a electoratului in clasa politica.
   Asta nu se rezolva cu mai multe afise electorale si timpi de antena, deci nu se rezolva cu fonduri financiare, se rezolva cu un alt mesaj, un mesaj acordat pe „lungimea de unda” a electoratului.

 2. 😀
  Principala problemă a clasei politice este resursa umană de slabă calitate. Nu poţi avea încredere într-un incompetent agramat, cu diploma cumpărată la o particulară, oricâte strategii de marketing ai aplica. Fără o primenire a reprezentanţilor nu se poate progresa.

  • Deceneu says:

   Ajungem la dilema „ce-a fost intai oul sau gaina”?
   Cei mai bine pregatiti nu vor „da cu piciorul” la o cariera profesionala si stabila pentru una politica nesigura. Daca Teo Trandafir avea in fata o cariera promitatoare nu renunta la ea pentru postul de parlamentar, dar a simtit ca nu mai are „priza” in mass-media.
   Partidele pot avea solutii de calitate si fara sa aiba membrii geniali daca solutile se nasc din dezbateri.

   Ideile bune atrag oameni de calitate care emit idei valoroase, daca viata de organizatie ii incurajeaza prin organizarea de dezbateri.
   Cand membrii partidelor sunt consultati ei se simt utili, sunt atrasi la dezbateri si din discutii pot apare idei valororase, idei care atrag alti cetateni la viata politica.
   Calitatea membrilor de partid depinde de atitudinea si de calitatea conducerii de modul cum conducerea stimuleaza participarea la decizie.

 3. teonegura says:

  Sincer, Deceneu, discutia despre legitimitate, cand vine vorba de alesi, e deja desueta. Si am ajuns un neam de straita, prea prosti incat sa mai contam, cu soarta hotarata de ilustrii anonimi momiti cu cate o bancnota sau vreao sticla de rachiu…

  • Deceneu says:

   Eheee. M-au capiat portocalii cu „legitimitatea alesului uninominal” in raport cu alesul de pe lista, cand faceau loby pentru sistemul uninominal, asa ca nu intamplator am adus in discutie problema legitimitatii.

 4. Ce-a fost mai înainte? În mod sigur trebuie să fi fost şi-un cocoş pe-acolo 😀

  Sunt întru totul de acord cu ceea ce spui tu. Formele ajung să creeze la un moment dat şi fondul. Însă acesta este T+1, nu T0. La T0 trebuie să existe oamenii, care să să aibă viziunea necesară creării formelor (acele ideii valoroase de care vorbeşti). În spaţiul public actual nu prea există idei, nu vorbesc de idei bune, ci idei pur şi simplu. Doar o mare trăncăneală. Lipseşte o viziune decentă sau măcar o simplă decenţă a copierii idelor bune de „dincolo”.

  Cu implicarea ai atins o rană sensibilă. Partidele noastre nu mai comunică deloc cu cetăţenii, nu-i implică în activitatea politică (şi unul dintre motivele absenteismului la colegiul 19% este totala neimplicare a partidelor – practic, am avut două doamne oarecare, neasumate politic, care s-au luptat pentru ceva care oricum nu contează – ce rost mai are să alegi devreme ce majorităţile se schimbă prin traseism politic?).

  • Deceneu says:

   In cazul Romaniei momentul T0 a fost adoptarea legii partidelor si a Constitutie.
   Constitutia nu a fost a „vizionarului” Iorgovan, a fost rezultatul unei munci in echipa cu consiliere internationala. Pornind de la cadrul organizatoric el poate si trebuie perfectionat.
   Eu asa vad democratia ca o evolutie continua rezultata din dezbateri, nu ca o evolutie in salturi impulsionata de „indivizi cu viziune”.
   Sunt de acord ca in spatiul public exista doar o „trancaneala” si din cauza asta clasa politica se „bucura de aprecierea” demonstrata de prezenta la vot, pentru ca nu ies in spatiu public cu solutii. Daca nu pregatesc solutile in partide, nu au ce prezenta publicului.

 5. Chrysthyan says:

  Cine dracu e Teo? Votul uninominal nu prea merge la noi.
  Macar stiam ca gasca aia e aia, acum e un talmes balmes.
  zVa distreaza ca partidele va baga in fata vedete TV? Pe mine nu.

%d blogeri au apreciat asta: