Beneficile crizei!

Redactorii TV Realitatea au inceput sa intrebe liderii partidelor politice din opozitie despre „programele alternative” la programul guvernului.

Criza incepe sa trezeasca societatea romaneasca sa inteleaga ca esenta politicii o constituie oferta cu programele si nu oferta cu persoane, ceea ce va obliga pe politicieni sa discute despre programe alternative, si atunci sa se ocupe de asemenea programe.
De 20 de ani nimeni nu a intrebat pe politicieni „cum vor sa guverneze”, toata mass-media se concentra pe intrebarea „cine va guverna”.
Mass-media a evitat sistematic subiectele referitoare la masuri. S-au prezentat acte de coruptie, dar nu s-au discutat solutii pentru combaterea fenomenului. Toata mass-media s-a concentrat pe cazuri si pe persoane, pentru ca in centrul preocuparilor politicienilor nu a fost binele public cu eradicarea fenomenului de coruptie, in centrul preocuparilor politicienilor a stat lupta impotriva adversarilor politici pentru acapararea puterii si mass-media face parte din „arsenalul de lupta politica”.

Avem o „democratie alterata” care ne situeaza pe locul 50(7.06) din 167 de tari, dupa India, Botsuana, Chile, Trinidad si Tobago, etc.., pentru ca stam prost la: „cultura politica”(5.00), la „participarea politica”(6.11) si la „functionalitatea guvernamentala”(6.07).
Societatea civica romaneasca este inculta politic desi populatia are un nivel de instruire comparabil cu al tarilor dezvoltate.
Nivelul de instruire ar fi permis ca in 20 de ani romanii sa fie culturalizati politic daca puterea nu ar fi impiedicat procesul de educare politica, si daca am fi avut o mass-media independenta.

Cultura politica ar fi permis prin presiunea societatii sa se realizeze democratizarea si ca o consecinta a democratiei cresterea performantelor economice.

Abordarea politicii ca o lupta permanenta pentru putere, pe fondul inculturii politice, a permis antrenarea populatiei in lupta politica, radicalizand-o, si a impiedicat rezolvarea problemelor societatii.

Politica „razboinicilor” a blocat evolutia democratiei si a permis „manelizarea” politicii si evolutia coruptiei.

Sa speram ca se confirma experesia ca „fiecare sut in cur este un pas inainte”.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

4 Responses to Beneficile crizei!

 1. transildania says:

  De acord, media a avut un rol mai mult decat important pentru ca lucrurile sa ajunga aici. Nu au informat, nu au cerut programe, nu au cerut strategii, s-au complacut intr-un rol de amplificator a tot felul de diversiuni, intr-o abordare superficiala a cam tuturor temelor, si intr-o carcoteala pe seama unor declaratii si intr-un comentariu asemanator cu relatarea unui meci de box: x la lovit pe y, y l-a lovit pe x, sa vedem cine castiga puterea.
  Voi posta si eu despre rolul media asa cum ar trebui sa fie.

 2. teonegura says:

  Foarte inteligent textul tau, mi-a placut mult. E o analiza mai mult decat pertinenta, insa optimismul tau din final nu ma prinde, recunosc, fiindca mi s-a cam pierdut pe drumul dintre recesiune si criza, dintre vot si asteptari…

  • Deceneu says:

   Criza mondiala poate sa fi stricat planurile multora, prin faptul ca a grabit ceea ce era inevitabil. Daca se concentra puterea inainte ca sa se declanseze criza eram pierduti ca natiune. Faptul ca a venit criza inainte de concentrarea puterii poate fi spre norocul nostru.

%d blogeri au apreciat asta: