Cine guverneaza?

Jurnalistii se intreaba de ce masurile de austeritate sunt anuntate de Presedintele Traian Basescu si nu de Premierul Emil Boc.
Raspunsul este simplu! Executivul are centrul de comanda la Cotroceni.
Guvernul face figuratie la fel ca Parlamentul care aproba toate proiectele legislative.

Programele guvenamentale se fac cu “specialistii” din servicile secrete, de la SRI, de la BNR, cu cei care au lucrat la Institutul de Cercetari Economice, care au expertiza si acces la informatii complete, cu cei care ocupa posturi de conducere prin diverse institutii centralizate ale statului. Chiar Presedintele Basescu a declarat ca s-a consultat cu specialistii de la BNR, iar eu am afirmat, la reforme cu autor necunoscut, ca probabil Isarescu s-a opus masurilor inflationiste. Basescu a fost entuziasmat de realizarile celor din servicii inca de la inceputul primului mandat si le-a crescut fondurile in perioada de criza din recunostinta si consideratie pentru servicile aduse presedintelui si PD-L-ului.
Sunt aceeasi “specialisti” care au confundat puii de gaina cu puii de curca, si care au informat ca puii importati au fost sursa focarului de aviara, iar ei erau sanatosi si in viata.
Sunt „specialistii” care au parazitat sau au preluat multe firme de stat si le-au falimentat, in loc sa le rentabilizeze printr-un management profesionist, pe care i-au interesat „tunurile imobiliare” si nu creearea de afaceri.
Masurile propuse de Presedinte sunt similare cu masurile de reducere a costurilor cu salarile adoptate in societatile comerciale mari, in guvernarile PSD in anii ’90, masuri care au dus la falimentarea acestora, pentru ca sunt masuri adoptate de oameni cu gandire contabila si fara experienta manageriala.
Consecventa in adoptarea acelorasi masuri la nivel macro-economic, care s-au devedit falimentare la nivel microeconomic, demonstreaza ca puterea actuala are „consultanti” proveniti de la aceeasi scoala de gandire ca regimul Iliescu, consultanti care nu-si pot depasii limitele gandirii contabile.
Managerii societatilor comerciale cu capital de stat nu au inteles rolul pietei pentru ca in comunism nu era problema lor sa vanda, ei trebuiau doar sa produca.
Actualii guvernanti nu inteleg ca trebuie sa stimuleze vanzarea ca sa stimuleze productia si astfel sa le creasca sumele la buget, ei gandesc in mod static, ca o corelatie intre categorii de persoane.
Acest mod de gandire se vede din ce spune Basescu, ca un salariat nu poate sustine in spate doi pensionari si un bugetar. Depinde de productivitatea muncii. Daca nu ai productivitate si ai costuri cu achizitii inutile nu-i poti sustine, si nu poti avea productivitate fara piata de desfacere.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

8 Responses to Cine guverneaza?

 1. Dan Selaru says:

  Nimeni. N-am citit. Acum ma apuc.

 2. Stefan A. says:

  De data asta , Deceneu , cam grabita logica articolului !
  Doi pensionari cu pensie de 800 lei/lunar/persoana pot fi tinuti de un salariat doar daca plateste 1.600 lei CAS /lunar . Ce intra productivitatea aici ? E matematica .
  Acelasi calcul si in cazul GM (USA) unde productivitatea era enorm mai ridicata ca in Romania . Cum era posibil ca 70.000 angajati GM sa asigure resursele pentru peste 500.000 de pensionari ex-GM. Vezi ca inainte de a fi „ajutata” de stat , masa majoritara a datoriilor era la fondul de pensii a firmei . GM avea si piata , dar nu ca in anii de glorie !
  Si vorbim de pensi private nu de stat , ca in Romania .

  • Deceneu says:

   Suportabilitatea depinde de mai multi parametrii printre care raportul intre salariu mediu si pensia medie, iar nivelul salariului, ca sa nu produca inflatie depinde si de productivitate.

   Productivitatea mare din agricultura a permis migrarea fortei de munca de la rural la urban, si cresterea productivitatii in industrie prin robotizare a permis de modificarea raportului intre “gulerele albe” si muncitori.
   Acelasi proces de modificari structurale poate sa se manifeste intre salariati si pensionari daca va creste productivitatea in productie si servicii.

 3. Spui „Actualii guvernanti nu inteleg ca trebuie sa stimuleze vanzarea ca sa stimuleze productia si astfel sa le creasca sumele la buget, ei gandesc in mod static, ca o corelatie intre categorii de persoane.” Iti recomand spre lectura un articol extrem de interesant aparut in ultimul numar din Forbes Romania. Asta e linkul:

  http://www.adevarul.ro/forbes/Romania_isi_scrie_biletul_de_adio_0_244176020.html

  Din pacate, ai dreptate. Ideile acestea le impartasesc si eu. Paliative, paliative…nimic altceva!

  • Deceneu says:

   E adevarat, Romania nu produce si nu vinde aproape nimic, desi avem potential turistic si agricol. Ar fi interesant de comparat productia din ’90 cu cea din 2010.
   Articolul semnalat pe langa faptul ca afirma corect ca au fost neglijate ramurile traditionale, si s-a trecut pe activitati fluide, bate moneda pe acelasi raport intre salariati si pensionari.
   Nu cred ca asta-i problema. Productivitatea mare din agricultura a permis migrarea fortei de munca de la rural la urban, si cresterea productivitatii in industrie prin robotizare a permis de modificarea raportului intre „gulerele albe” si muncitori.
   Acelasi proces de modificari structurale poate sa se manifeste intre salariati si pensionari.

 4. Cine guverneaza? Nimeni. Nu exista guvern. Nu exista ministri. Nu exista secretari de stat. Nu exista consilieri. Ma rog, sunt niste hartii oficiale care aloca fiecarui post cate un nume, dar in spatele numelor nu exista oamenii in cauza. Pentru ca acestia nu functioneaza dupa fisa postului, ci dupa indicatii exterioare.

  Exista in schimb Bulibasa. Si noi, pulimea, care trebuie sa plateasca pentru visul dement al bulibasei de a fi Unicul Jucator.

  • Deceneu says:

   Toata societate romaneasca e structurata dupa conceptul de „satra” condusa de un „bulibasa”, la nivel national sau local, cu cate un „stabor” in anumite zone unde bulibasa nu s-a putut impune.
   De cand tot spun ca „satra” trebuie sa se transforme in comunitate cu lideri care sa orgaizeze dezbateri pe subiectele importante si care sa fie controlati si obligati sa le puna in aplicare.
   A conduce presupune a organiza dezbateri pentru adoptarea decizilor, nu inseamna a lua decizii pe care altii sa le execute ca in armata.
   Nu intamplator occidenalii ne considera tigani.

%d blogeri au apreciat asta: