Simularea combaterii contrabandei?

Masurile de austeritate anuntate de Basescu au declansat in mass-media dezbateri pe tema solutilor pentru reducerea efectelor.
Scriam ca actuala criza va avea si efecte benefice, pentru ca v-a muta focalizarea dezbaterilor de la persoane la masuri, ceea ce v-a duce la o culturalizare politica a alegatorilor.

O asemenea dezbatere a avut loc la o editie speciala de la The Money Channel, unde tema discutilor a fost combaterea contrabandei cu tigari, alcool si produse petroliere si la care au fost invitati ministru Sebastian Vladescu inlocuit de Andeea Paul (Vass), patronatul din industria tutunului, si alti functionari cu rang inalt din institutile implicate in combaterea flagelului.
Discutia s-a concentrat in special pe traficul la frontiera cu tigari si mai putin pe celelalte evaziuni fiscale.
Solutile pe care le anunta oficialii nu se deosebesc de amatorismul celor intalnite pe net, respectiv intarirea controlului si sanctiuni mai severe pentru traficanti, care de cele mai multe ori sunt simplii pioni de sacrificiu ai retelelor infractionale.

Autoritatile de la frontiera probabil si-au justificat neputinta prin dotarea necorespunzatoare, si astfel au obtinut de la Ministru Vladescu fonduri pentru dotare cu scanere.
Vladescu spunea ca sunt puncte in frontiera prin care se scaneaza 120 de mijloace de transport/zi si puncte de frontiera in care se scaneaza doua mijloace de transport iar depistarea de transporturi ilegale este zero, ceea ce ar inseamna ca nu exista contrabanda. El estima contrabanda la 1 mld Euro.
Alt invitat afirma ca in ziua urmatoare introducerii scanerelor intr-un punct de frontiera traficul a scazut cu 20%, ceea ce indica nivelul transporturilor ilegale.
Tot invitatii afirmau ca infractorii isi reanalizeaza strategia la fiecare miscare a autoritatilor si cauta alte posibilitati de trecere a frontierei.

Ministru Vladescu a afirmat ca daca in sase luni nu se vor vedea rezultate, pentru ca „sistemul opune rezistenta”, el nu mai are ce sa caute in pozitia de ministru, pentru ca nu a reusit sa rezolve problema evaziunii fiscale.

Ce nu vor sa inteleaga oficialii, sau inteleg si se fac ca iau masuri?
Nu inteleg ca o societate nu se conduce cu masuri disciplinare.
O societate se conduce cu stimulente: cu premii si comisioane, iar sanctiunile ar trebui sa fie exceptia de la regula.
Masurile disciplinare bazate pe sanctiuni sunt metode comuniste adoptate de oficiali/activisti care erau oameni fara cultura manageriala.

Agentii/functionarii din societate sunt ca margele insirate pe o sfoara.
Ca sa faci sirul sa inainteze il tragi, nu il impingi.
Stimulentele sunt ca tractiunea si sanctiunile sinonime cu impingerea margelelor.

Toate institutile statului sunt inficiente daca nu chiar nefunctionale pentru ca functionarii nu sunt stimulati: de frica sa nu se imbogateasca, sa nu castige subalternii mai mult decat superiorii, si sa nu fie prea insistenti „sa-si bage nasul unde nu le fierbe oala”. Din acelasi ultim motiv cineva afirma ca nu se pot face controale fara ordin de servici, deci verificarile sunt la ordin si nu la initiativa functionarilor.

Functionarii cu salarii fixe indiferent de rezultate nu sunt motivati.
De ce sa riste un functionar securitatea familiei, sau postul pentru ca a stricat afacerea unor potentati ai locului, daca venituril lui nu depind de rezultate?
Ei sunt supusi la coruptie si amenintari din partea traficantilor.
Intre presiunea oficialitatilor si a infractorilor castiga miza cea mai mare.
Statul ar trebui sa-i motiveze si sa le asigure securitatea daca vrea sa aiba rezultate de la ei si mai ales sa-i motiveze material cu cota parte din captura.

Suspectez pe oficiali ca nu sunt atat de incompetenti cat vor sa para, sunt mai mult cinici. Simuleaza ca sunt preocupati de rezolvarea problemelor, dar in realitate ei nu vor sa le rezolve cu adevarat, pentru ca toata clasa politica este alimentat din aceasta economie subterana. Ei stiu foarte bine ca bugetele sunt parazitate si sunt repartizate clientelar ca sa alimenteze „firmele capusa”.
Cu aceste masuri populare oficialii castiga simpatie si timp.

Din pacate nici opozitia nu promoveaza solutii pentru reducerea coruptiei.
Ei vor sa ajunga la putere pentru a gestiona aceste surse ilegale de venituri.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

6 Responses to Simularea combaterii contrabandei?

 1. transildania says:

  Corect, functionarii ar trebui sa primeasca sporuri: x% din valoarea marfii confiscate.

 2. teonegura says:

  Sunt absolut de-acord cu tine, legislatia in sensul asta e in piuneze. Dincolo de evidenta asta insa, e cat se poate de elocvent interesul direct al unor tipi ca Blaga, in special, de-a nu (mai) strange supapa asta de banet vreodata. Sa nu uitam unde a lucrat mai deunazi stimabilul buldog. Sa nu uitam ca evaziunea, dincolo de indolenta pana la un punct, inco,mpetenta sau lipsa de dotari, precum spuneai, presupune si complicitate… Suficient?

 3. abba says:

  Subscriu ideilor tale politice si economice, dar am alta problema, de ordin lingvistic. As putea sa o expun in particular?

 4. societate says:

  Buna ziua.
  Imi place comentariul despre functionari. Aceasta este realitatea in care traim, a celor care nu le e teama ca vor pierde ceva, ba din contra vor castiga mai mult decat inainte. Problema cu traficul de orice fel de la granita sa stie de mult si vamesii au participat la ea, asa ca acum ar trebui inlocuiti toti cu FISC-ul poate ca sa se rezolve ceva, desi e f greu. Sa nu ne mai ascundem dupa degete, acum se fac niste jocuri politice incredibile si arunca cu noroi unii intr-altii cu scopul de a demasca niste ilegalitati pe care toti le-au acoperit pana acum.

 5. GEORGE says:

  frumos spus , comentari frumoase dar extrem de IDIOATE!!!

  1. vin din sistemul magazinelor duty-free si stiu la prima mana ce este contrabanda cu tigari si alcool facuta BIG TIME. nu aveti nici o sansa sa mai educati functionarii coruptii deoarece la ei spaga este de 100 de ori mai mare decat stimulul si nimeni nu vrea sai scada nivelul de trai de la foarte mare la normal.
  2. trebuie dati afara si angajati alti noi si cu acestia noi sa se lucrze exact cum ati spus in articol si comentarii.
  3.contrabanda este BUNA IN O MASURA CARE POATE FI TINUTA SUB CONTROL : de ce? pai aduce bani la bugetul de stat . Da da , aduce bani daca BANI RAMAN SI SE CHELTUIESC IN TARA!!!! pai oameni care fac contrabanda nu mananca, nusi cumpara masini, nusi fac case nu au copii la scoala?
  creati posibilitatea ca bani sa ramana in tara , creati un alt sistem de bugetari si uitativa la companiile petroliere sa vedeti cei aia contrabanda si evaziune si furt prin pret la pompa si [pret de transfer catre rafinarii atiteiului.

%d blogeri au apreciat asta: