Mistificarea consumului

Auzim mereu vehiculandu-se notiuni economice si cel mai des se aude de PIB si de consum.
Sa marim consumul ca sa stimulam cresterea PIB-ului ne spun unii „economisti”.
Asa a ajuns ca un “carcotas” sa afirme ca „daca asta-i solutia atunci sa se dubleze salarile bugetarilor si sa creasca PIB-ul”.

De unde provin aceste mistificari?
Din formula uzuala de calcul a produsului intern brut:
PIB = Consum privat + Cheltuieli guvernamentale + Investiţii private + (Export – Import)
Matematic, prin cresterea consumului creste PIB-ul, dar cea ce-i corect matematic, de cele mai multe ori nu-i posibil si economic.

Ce reprezinta PIB-ul de fapt ?
PIB-ul reprezinta valoarea productiei destinate consumului final realizate intr-o tara, intr-o perioada de timp, de regula un an.

De ce s-a ajuns la calculul PIB-ului pornind de la consum daca el reprezinta productie realizata?
Din mai multe considerente:
– primul si cel mai important este ca s-a considera ca productia este egala cu consumul (cererea = oferta) si atunci calculand consumul se poate afla indirect oferta(productia).
– este o metoda de calcul mai sigura si mai aproape de realitate pentru ca patronatul are interesul sa falsifice productia din motive de evaziune fiscala, pe cand veniturile salariatilor sunt mai dificil de falsificat pentru ca este necesara complicitatea salariatilor, ceea ce nu-i in interesul lor.
– este o metoda mai putin costisitoare, datele sunt mai simplu de colectat

Consumul depinde de venituri si veniturile depind de cea ce realizezi si de cat vinzi.
In mod normal, nu poti cumpara mai mult decat iti permit veniturile.

Sigur pe termen scurt poti sa amanetezi veniturile viitoare si sa cumperi mai mult decat iti permit veniturile prezente sau acumulate, dar veniturile viitoare trebuie sa fie sigure, si exista o limita a insolventei, atat la fiecare individ in parte cat si la stat.
Romania a trait o perioada din „autodigerarea” potentialului de productie si de servicii, a obtinut venituri din privatizari (vanzarea capacitatilor) pe care le-a directionat spre consum, iar firmele privatizate au fost demolate si vandute la fier vechi, generand venituri temporare.

Demoland capacitatile, potentialul de productie s-a erodat, ducand la erodarea veniturilor la buget si la fondurile sociale si mai ales a compromis dezvoltarea pe termen lung.

Desi productia scadea, veniturile populatiei cresteau, si populatia cu un nivel de trai marit artificial s-a indatorat.
S-a ajuns la un bilant cand nu mai prea este ce demola, bancile si societatile de stat s-au privatizat si nu mai pot fi alimentate firmele care „drenau” o parte din veniturile bugetare spre clientela politica, prin asfaltari, indiguiri, constructii de sali de sport etc…

Perioada de minciuna a fost si mai poate fi prelungita cu credite luate de stat, dar cu cat se prelungeste cu atat mai dureroasa o sa fie scadenta.
„Vanzatorii de iluzii” promit sa relanseze economia impulsionand consumul.
Viitorul depinde de cat de credul o sa fie electoratul si cat de inconstienti sau de ticalosi sunt politicienii. La ambele capitole stam „bine”.

Schimbarea tendintei se va face cu dureri mari pentru ca pornim de la o „zestre” mult mai mica decat cea din ’90.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: