Intrebari incomode

Unde ne aflam?
Ne aflam intr-o situatie neplacuta daca nu dramatica, cu oferta redusa de produse si servicii pentru piata interna si pentru export, din cauza ca majoriatea capacitatilor din industrie si turism s-au degradat si au atras dupa ele caderea agriculturii.
Desi Romania are potential agricol, turistic si uman, el nu este valorificat.
Gradul de valorificare a potentialului economic arata calitatea manageriala a clasei politice.

De ce suntem in situatia asta ?
Pentru ca politicienii care au guvernat nu s-au interesat de stimularea afacerilor mici si mijlocii, cele care realizeaza competitia si in final dinamica economica.

De la comunism s-a mostenit o economie cu trasaturi relativ monopoliste, cu capacitati concentrate si destul de uzate moral/tehnologic si fizic, administrate ineficient. Pentru a le exploata eficient se impunea un management responsabil si cum managementul responsabil este cel privat, privatizare era o conditie necesara.
Privatizarea trebuia precedata de demonopolizare si deconcentrarea agentilor economici, ca sa faca posibila competitia.

 • Pentru a relansa economia s-ar fi impus pregatirea economiei pentru privatizare, prin transformarea capacitatilor mari complexe in capacitati mai mici si specializate.
  Fiecare intreprindere cu profil de constructii de masini, avea sectii de turnatorie , tratament termic, scularie, sectii ce puteau fi separate ca firme independente sa se creeze competitie si sa fie mai usor de adminstrat. Societatile comerciale si turistice cu monopol local (ONT Litoral), puteau fi de transformate in mai multe societati cu acelasi profil.
 • Dupa pregatirea pentru privatizare unitatile care aveau concurenta ar fi trebuit privatizate in totalitate, iar cele cu statut de monopol sa fie mentinute in propritatea statului.
  Privatizarea ar fi permis adminstrarea responsabila, cu o eficienta mai mare decat statul.

Puterea de dupa ’90 s-a opus reformelor care ar fi introdus competitia pe piata interna.

 • Prima masura a fostilor comunisti a fost sa discrediteze partidele politice istorice acaparandu-le conducerea, absorbindu-le sau provocand lupte interne, ca sa nu le submineze planurile.
 • Privatizarea care urmarea sa creeze competitie a fost blocata prin decizia de a privatiza 30% din fiecare societate comerciala. In acest fel scopul privatizarii de a genera competitia intre proprietari a fost anulat pentru ca decizia majoritara a ramas la stat.
 • S-a submniat agricultura prin tergiversarea retrocedarii terenurilor, s-a practica concurenta neloiala cu subventii la credite acordate fostelor IAS-uri si prin importuri de produse agricole practicate de clientela politica
 • Privatizarea prin metoda MEBO s-a facut clientelar cu ajutorul directorilor de la societatile comerciale de stat, care au devenit actionari.
 • Monopolurile multor societati industriale puteau fi desfintate, dar ele au fost mentinute si in final falimentate. Nu s-a dorit pentru ca nu era in intersul politicienilor. Ei doreau sa le paraziteze si in final sa le acapareze la un pret derizoriu si sa le valorifice ca active imobiliare.
 • Politicienii s-au organizat in “gasti” si au vizat puterea, pentru acapararea a cat mai multa avutie prin: devalizarea bancilor, capusarea societatilor agricole si comerciale si a regiilor economice.
 • avutia acumulata ilegal nu a fost investita in afaceri pentru ca politicenii nu aveau cultura manageriala si nici viziune pe termen lung.

Prin falimentarea firmelor si a agriculturii o mare parte din forta de munca a emigrat, lasand in urma multi asistati social “stimulati sa se inmulteasca”.

Unde vrem sa ajungem?
Desi multi afirma ca am intrat pe un drum fara intoarcele, putem ajunge o tara de tip latino-american izgonita din Uniunea Europeana. Sunt multe voci care cer excluderea Greciei din uniunea monetara. O uniune Europeana nu poate functiona cu valori culturale diferite. Daca nu ne vom integra prin adoptarea valorilor europene sunt sanse sa fim izolati si eliminati si atunci nu ne ramane decat afilierea la spatiul ex-sovietic, cu care clasa politica are mai multe afinitati. Coruptia si sistemul politic prezidentiala si politienesc propus de Basescu si agreeat de PSD spre asta ne conduce.
Ucraina este un exemplu de reintoarcele la „matca”. Nu-i exclus ca unii cu nostalgii rasaritene sa-si doreasca acest lucru si sa actioneze in sensul compromiterii pietei libere si a democratiei.

Ce trebuie sa facem?

 1. Primul lucru este sa constientizam ca politica de “lupta pe viata si pe moarte”, dintre partidele politice trebuie sa fie inlocuita cu competitia cu programe in intersul societatii. Pentru asta ar trebui sa luam atitudine impotriva mass-media pentru ca ei deturneaza atentia cetatenilor de la cauze si solutii, spre persoanele din politica, ca sa nu fim preocupati de discutarea masurilor. Se poate spune ca mass-media reprezinta interesele clasei poliitce.
 2. Al doilea pas ar fi sa sustinem activ aparitia unor ONG-uri si partide care sa aiba ca obiective masuri de relansare economica. Electoratul roman are nevoie de alternative de calitate la actuala “oferta politica” decadenta.
 3. Se impune o reforma a justitie, a institutilor statului, pentru a le face functionale, prin motivarea/responsabilizarea functionarilor, stabilind proceduri, criteri de evaluare si un sistem de promovare si de acordare a veniturilor functie de rezultatele profesionale.
 4. Ar trebui adoptate masuri legislative de urmarire si recuperare a averilor privatizate, sustrase ilegal, legal prin abuz de drept (legi cu dedicatie), sau prin capusare. Se poate adopta o amnistie a faptelor si a beneficilor trecute, daca se returneaza averile acaparate din pozitii privilegiate
Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

13 Responses to Intrebari incomode

 1. transildania says:

  Foarte corect ce spui la capitolul „ce trebuie sa facem?”
  In primul rand trebuie discutat despre programe si masuri (pentru infrastructura, agricultura, turism, IMM-uri etc), nu despre persoane.

 2. Chrysthyan says:

  Corecta si adevarata analiza ta. Dar cine are nevoie de independenti in tara asta? Ei au nevoie de sclavi. Si mai ales de oameni fara educatie si fara ganduri personale.

 3. Este clar ca este necesara o ploitica de cooperare. Insa cu cine? Partidele politica au fost programate pe un trend concurential si au creat parteneriate doar atunci cand a intrat in joc interesul propriu. Iar societatea civila nu exista. Despre solidaritate nici nu mai poate fi vorba…

  • Deceneu says:

   Poate efectele crizei sa trezeasca societatea civila „hipnotizata” de „manele politice” oferite de mass-media.

 4. Majoritarul says:

  Ai dreptate insa din pacate, societatea civila este asemenea conducatorilor de acum iar parerea mea este ca si in situatia in care guvernul asta pica cei ce se vor ridica dupa ei nu vor fi mult mai breji.

  • Deceneu says:

   Ai dreptate, dar putem schimba situatia daca punem bazele unei altfel de societate civila, orientata spre reforme concrete, in care liderii sa nu conteze.
   Acum ONG-urile sunt „rampe de lansare” pentru lideri orgoliosi, sau organizatii prin care se „sifoenaza” fonduri guvernamentale sau din occident.

   • Majoritarul says:

    A pune bazele unei alte societati civile este un proces foarte indelungat si nu se poate face deodata.
    Orientarile ca si idealurile si valorile unui grup de indivizi se pot schimba decat foarte lent.
    ONG-urile nu sunt numai rampe de lansare, ele s-au nascut ca si instrumente de eludat taxele.

    • Deceneu says:

     Procesul nu e chiar atat de lent pentru ca nu se pune problema sa schimbam mentalitati, e suficient sa ne grupam dupa mentalitati, iar cetatenii sunt destul de cultivati sa inteleaga.
     Societatea romaneasca nu e atat de decadenta cum se vehiculeaza in media.
     Sunt destui OAMENI cat sa provoace un curent majoritar in societate.
     Cei care ne aburesc cu societatea lipsita de valori nu sunt atat de multi, dar fiind agresiv de activi si prezenti in media, par sa fie dominanti.

 5. Astazi am incercat sa dau un raspuns problemei ridicate> de ce suntem aici? Nu cu cifre economice, ci cu structuri psihologice…

 6. neuronos says:

  Toate is vechi si noi is toate !

  Schimbarea e bine sa vina din interior, cand vine de afara e constrangere !
  Intrebare: este democratic sa votam negativ un politician, astfel incat daca strange x voturi sa plece acasa ?

%d blogeri au apreciat asta: