Natiune sau populatie?

Suntem o natiune sau o simpla populatie, respectiv o turma ce-si urmeaza „liderul puternic”?

Dupa felul dezorganizat si fatalist in care ne comportam nu putem pretinde sa fim natiune, pentru ca natiunea are idealuri si lupta pentru ele castigandu-si din asta o demnitate, pe cand turma lupta pentru „spatiul vital”.

Pentru ce lupta romanii?
Nu avem o lupta comuna. Unii lupta pentru putere sa sa-i domine pe ceilalti, altii lupta pentru supravietuire si pentru un trai decent. Fiecare pe cont propriu fara a fi calauziti de idei marete. De aici si lipsa respectului de sine si pentru colectivitatea din care facem parte.

Ce idealuri am putea avea?
In primul rand sa cucerim si sa ne pastram libertatea si egalitatea de sanse, aparand democratia care sa asigure progresul si un nivel de trai ridicat, sunt idealurile general valabile ale oricarei natiuni.
Natiunile prospere si respectabile au cultivat democratia si responsabilitatea in societatea civila si in politica. Consecinta a fost progresul natiunilor respective.

Cei care si-au abandonat destinele in mainile politicienilor si au spus ca politica nu-i intereseaza, asa cum fac romanii, au devenit victime sigure.

O natiune progreseaza daca isi fructifica valorile umane si  forta de munca intr-un grad cat mai ridicat.
Romania prin importul comunismului si-a devorat valorile si dupa ’89 a promovat „nulitatile si lichelele”. Forta de munca a fost nevoita sa-si caute de lucru in occident, pentru ca in tara nimeni nu s-a preocupat sa relanseze economia si sa creeze locuri de munca.

In 1989 a fost o „revolta regizata” care ne-a dat sansa sa ne eliberam si sa luam soarta in proprile maini. Cei care au avut puterea au facut tot posibilul sa se legitimizeze prin votul popular, denigrand si manipuland electoratul. Electoratul a dat puterea celor care au gestionat-o inainte de ’89 pentru ca ei cunosc „realitatile romanesti” si s-a dovedit ca intradevar au stiut sa profite de putere,  au preluat avutia tarii in proprietate si ca sa „nu ne vindem tara”, ce nu s-a putut da pe un „comision” au demolat-o.
Am ajuns in satadiu in care puterea incearca sa ne transforme intr-o societate de tip latino-american si inca stam in expectativa.

Toata lumea e de acord ca trebuie facut ceva, nu se stie ce si de preferat  „sa faca altii”.
– Opozitia politica nu are credibilitate pentru ca PSD a fost la putere in perioada in care capacitatile de productie s-au „evaporat”,  iar polarizarea sociala s-a facut in perioada cand se practica impozitarea progresiva, deci solutia impozitarii progresive nu aduce speranta de mai bine.
– In guvernarea liberala nu s-a schimbat nimic sub aspectul promovarii valorilor si al reducerii coruptiei. Au evitat refomele in justitie si in institutile statului si s-au limitat la adminstrarea economiei. Acelasi lucru s-a intamplat si in guvernarea CDR.  Au considerat ca o buna adminstrare ii legitimeaza la putere, dar opozitia nu le-a recunoscut succesele adminsitrative, mai mult le-au si contestat .

Romania trebuie sa inceapa cu reforma morala, fara de care nu poate fi vorba de relansare economica.
Au afirmat-o H. Heine –

„O natiune nu pote fi regenerata daca regimul ei nu dovedeste o inalta forta morala. Aceasta forta regenereaza.”

si
Lloid C. Douglass –

Dupa cum tirania nu este o floare spontana, ci rodul lasitatii altora, tot asa excrocheria n-ar exista daca n-ar exista lacomia, coruptia, si imbecilitatea. Cata vreme vor fi oameni prosti, cupizi, si molateci, vor fi si excroci. Excrocul este pata rosie care iese dintr-un sange viciat, pe fruntea societatii.

Nu se poate construi nimic in domeniul libertatilor cetatenesti si economic cu o clasa politica intr-o continua lupta pentru putere, corupta si pusa pe capatuiala.
Trebuie eliminati toti politicienii care s-au perindat pe la putere in ultimii 20 de ani, pentru ca ii leaga complicitati. Se ratoiesc unii la altii, se acuza la modul general si fara dovezi, nu se acuza cu probe. Dosarele sunt pastrate pentru santaj. Pentru politicieni un adversar santajabil e de preferat unuia condamnat.

Fata de anii ’90, cand canalele de comunicare erau monopolizate de oamenii fostului regim,  benficiem de independenta de comunicare, un atuu important pentru organizare.

Ideile pentru care merita sa ne mobilizam trebuie sa fie eficace, simple si populare.

 • – O idee eficienta si populara ar fi clarificarea imunitatii presedintelui, in sensul limitarii ei la activitati ce au lagatura cu functia, si nu la ilegalitati care intra sub incidenta legilor comune.
  Nu e normal sa ca un Presedinte de republica, de care mai mult de jumatate din populatia globului nu stie unde se afla pe harta, sa beneficieze de imunitate absoluta si presedintele celui mai puternic stat, care are si atributii executive, sa poata fi judecat.
  Un presedinte asupra caruia planeaza acuzatia de vinovatie nu este un presedinte respectabil si frecventabil si poporul care-l tolereaza nu poate sa pretinda demitate. Un presedinte si un politician trebuie sa se supuna pricipiului „mai presus de orice banuiala”. Politicienii trebuie sa fie „crema” societatii nu „drojdia” acesteia.
  Nici un partid politic nu a incercat sa introduca acest principiu moral in viata politica.
 • – O alta ideea poate fi introducerea protectiei si premierii substantiale a cetatenilor care divulga si furnizeaza, sau indica probe de ilegalitati.
 • – Ar trebui introduse in legislatie notiuni clare ce inseamna atentat la democratie, sau subminarea autoritatii statului si sa se poata pretinde punerea sub acuzare a functionarilor si politicienilor care atenteaza la democratie sau impiedica functionarea institutilor.
  Spre exemplu primarii care dupa 15 ani nu au emis titluri de propietate pe terenurile retrocedate prin lege 18/92, sa fie pusi sub acuzare pentru subminarea autoritatii statului.
  Daca legea nu are asemenea prevederi sa se adopte si dupa o perioada de gratie de 6 luni sa produca efecte.

Sunt multe exemple de masuri legislative, care ar putea fi promovate si sa se mobilizeze cetatenii pentru una sau doua actiuni, care sa beneficieze de mediatizare printr-o retea proprie de comunicare.

Cineva intreba cati am fi dispusi sa facem ceva concret.
Cred ca depinde ce? Pana nu ai ideea pentru care sa soliciti actiunea nu poti sti cati sunt dispusi sa o sprijine. Din acest motiv o eventuala actiune trebuie sa inceapa cu clarificari.
Sunt multi care se bat cu pumnul in piept ca sunt patrioti, dar cand e vorba sa sustina o masura de sanctionare severa a lipsei de repsonsabiltate invoca drepturile omului sau demintatea acestuia. Pentru multi demintatea celui care decide e situata deasupra celui care suporta decizia.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

9 Responses to Natiune sau populatie?

 1. Turma! Acesta este cuvantul care reflecta exact insusirile dobandite ale romanilor. Accentuez cuvantul „dobandite”. Suntem un popor usor manipulabil, umoral, fara atitudine. Tot acest set de insusiri este potentat de o conducere incapabila de a oferi un ideal acestui popor. Selectia elitelor se face arbitrar, evitandu-se adoptarea unei meritocratii care, poate, ar fi solutia indreptarii lucrurilor.

 2. Sunt interesante propunerile tale. Insa eu m-am lecuit de idealism. Trebuie sa fim realisti si sa ne dam seama ca traim o realitate pe care societatea civila nu va putea sa o schimbe decat in momentul in care va deveni suficient de puternica. Deocamdata noi nu existam decat prin…scris! In momentul in care puterea este detinuta in mod absolut de un grup de oameni este dificil sa mai poti ischimba. In plus, cultura politica a romanilor si spiritul civic sunt la limite reduse, ceea ce face ca mobilizarea in apararea democratiei sa nu poata fi facuta. Constatam niste realitati sumbre dar si frustrante. Ceea ce va urma nu este prea greu de intuit…

  • Deceneu says:

   Nu confunda idealurile cu idealismul.
   Idealurile sunt idei importante pentru societate si sunt realiste nu sunt utopice.

   • Idealurile fac parte din conceptia progresista a unei societati. Sunt de acord ca avem nevoie de idealuri si ,mai ales, sa le putem si concretiza. La momentul de fata, insa, cred ca ca a vorbi despre efectele societatii civile este un nonsens. Cel mai bun exemplu este esecul miscarii sindicale. Multimea aceasta de oameni care locuieste in aceasta tara si despre care nu se poate spune ca constituie un popor nu ar exercitiul manifestarii democratice. Si daca nu am invatat pana acum ma intreb cum o vom face de acum incolo, cand democratia deja este in deriva?

    • Deceneu says:

     Liderii sindicali nu s-au bucurat de aprecierea salariatilor, pentru ca in cele mai multe cazuri au fost parteneri cu directorii deveniti patroni si cu PSD-istii.
     Si manifestatile de acum au fost „organizate” printr-o colaborare PSD-sindicate.
     E adevarat ca nu avem cultura manifesarii pentru idealuri si mai grav nu avem idealuri.

 3. F says:

  erata: ‘In 1998 a fost o “revolta regizata”’ – te referi cumva la 1989?

 4. transildania says:

  Foarte bune ideile tale din finalul articolului.

 5. neuronos says:

  salutare

  vrei sa vii la discutii cu fight4romania ?
  folosim teamspeak

%d blogeri au apreciat asta: