Români ni se pregăteşte o „marea ţeapă”!

Ii aud pe oficiali afirmand in mass-media si pe bloguri, ca se gandesc sa impoziteze terenurile agricole pentru ca agricultura consuma fonduri mai mult decat produce.
Se dau subventii europene pentru tereuri parloaga afirma ei.
De ce-i doare capul de subventii nu am inteles, pentru ca subventile europene nu sunt rambursabile si nu greveaza bugetul.
Am mai scris ca argumentele sunt false, multi nu cunosc situatia si au tendinta sa-i creada.
Adevarul este ca:

 • toate terenurile se impoziteaza indiferent ca sunt lucrate sau nu. Anul trecut impozitul era de 60 lei noi/ha. Comparati cu o pensie de 400 de lei/luna si o sa constatati ca un taran cu 7 ha isi da pensia pe o luna pentru impozitul pe teren, adica 1/12 din venitul anual. La cat vor sa ridice impozitarea?
 • daca terenul este parloaga nu se acorda subventie, decat daca proprietarul face declaratii false. Daca proprietarul minte si statul se lasa mintit inseamna ca este vina statului.
  Sa faca verificari si sa penalizeze pe cei care iau subventie fara sa cultive terenurile, nu sa ia masuri impotriva celor care nu beneficiaza de stimulente.
 • nu se acorda subventie din fonduri europene pentru parcele mai mici de 0.3 ha chiar daca sunt cultivate.
 • nu exista amatori sa ia ternurile in arenda ca sa le lucreze.
  Daca ar fi fost amatori si taranii nu vor sa le dea in arenda si prefera sa le lase parloaga, atunci sa impoziteze parcelele solicitate de arendasi si refuzate de proprietari.
 • Pierderile in agricultura cred ca sunt la „marii latifundiari”, care castiga din subventii si din declararea culturilor calamitate, desi ele sunt in stare buna si productia de pe ele este valorificata. Cu subventii, despagubiri pentru calamitate si pretul primit sigur ca terenul este rentabil. Mai este rentabil pentru firmele occidentale care aplica tehnologii moderne si productia o valorifica in occident.

Stiu ce spun pentru ca eu am teren in posesie, dar inca nu s-a eliberat titlu de proprietate. L-am avut dat la doua persoane in lucru, unul era nasul de cununie, ing agronom, de la care nu am pretins si primit nimic, nici macar impozitul, si celalat era un fermier crescator de animale care mi-a dat o suma cat sa achit impozitul.
De doi ani ambii au renuntat sa-l mai cultive. Nasul s-a reprofilat pe turism rural si celalat si-a deschis un motel si restaurant la soseaua europeana.
L-am oferit unui cetatean, care si in comunism era particular, si a refuzat. Mi-a spus ca „nu merita sa cultivi terenul ca sa comercializezi” si el are suficient cat sa-si asigure consumul propriu.

Daca nu sunt amatori sa-l cultive de ce il vaneaza politicienii? Pentru cine?
Daca agricultura consuma sa nu se mai dea subventii si sa o punem la conservare pentru zile mai bune.
Societatile comerciale cu pierderi nu s-au conservat, sau demolat, le-au vandut la fier vechi, nu mai au in ce sa-si investeasca banii si incearca sa-i tezaurizeze.
Castigurile din demolari le-au investit in imobiliare, dar au luat plasa. Si pretul terenurilor a scazut, dar mai putin ca la locuinte.
Vine criza si inflatia le-ar putea diminua valoarea lichiditatilor, asa ca prefera o investitie care are sanse de a-si creste valoarea in viitor.
S-a tot spus ca dupa integrare pretul terenurilor va exploda dar nu s-a intamplat. Pretul este mai mic decat in vestul Europei, calitatea terenurilor este mai buna, deci sunt toate motivele sa creasca valoarea, sau cel putin sa nu scada.
Nu am vazut o strategie prin care sa ne spuna cum vor valorifica terenurile la care taranii vor renunta din cauza impozitului.
Probabil le vor valorifica la fel cum au valorificat statiunile turistice, adica le vor lasa in paragina in speranta ca vine cineva sa le cumpere.
Politicenii se gandesc doar la specula.
Dupa ce au demolat industria, au distrus turismul au vandut resursele solului si subsolului, au pus ochii pe terenurile agricole.
Din pacate mass-media si jurnalistii, cu putine exceptii (merita citit), se fac ca nu aud, sau ca problema nu este importanta si aceeasi pozitie complice au adoptat-o si politicienii din opozitie.
Nu exista nici un partid care sa doreasca sa obtina capital electoral din tema deposedarii de teren, desi ponderea electoratului rural este de 40%!
Supraimpozitarea terenurilor ar putea avea acelasi efect electoral ca diminuarea pensilor.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

11 Responses to Români ni se pregăteşte o „marea ţeapă”!

 1. Stefan A. says:

  Bine scris! „sistemul ticalosit ” e acesta ! Suge tot singele si chiar si ultima picatura !

 2. Andrei says:

  expresii precum „Adevarul e ca:” nu fac bine nici unui articol. In rest cunosc destul de bine situatia si confirm cele spuse de tine. Buba e aceeasi ca si la pensii adica prost management. Daca ar verifica atent declaratiile si nu s-a r mai lasa pacaliti de cei care mint in declaratii problema s-ar rezolva. La fel si la pensii- daca pe alea nesimtite si pe cei 900k pensionari de bola i-am verifica mai atent nu ar fi nevoie de reduceri – cel putin in prima faza

 3. Florin Matei says:

  Sunt întrutotul de acord cu tine, Deceneu! Şi când te gândeşti că o politică agricolă sănătoasă şi serioasă, calată pe strategii ferme şi pe concepte investiţionale adevărate, ne-ar putea fi de real ajutor în aceste vremuri grele. Dar, cum ai spus, politicienii, şi îndeosebi ăştia care deţin puterea azi, sunt nişte speculanţi ordinari.

  • Deceneu says:

   In anii ’90 cand se vorbea de privatizare speram sa privatizeze 100% sectoarele concurentiale, industria usoara, turismul agricultura si comertul.
   Ei au privatizat 30% din toate societatile comerciale ca sa nu permita pietei sa stabileasca regulile, sa ramana o economie de comanda pe care sa o poata parazita si vinde preferential. Nu a fost prostie cat ticalosie.

 4. Chrysthyan says:

  Se stoarce ultima picatura din tara asta. Ma intrebau niste francezi ce brand avem in afara de Dacia. Ce sa le zic?
  Am ajuns la concluzia ca avem politicieni si jurnalisti cu competente si defecte asemanatoare.
  Dar ce stiu eu, sunt doar un blogaras! 🙂

 5. petre says:

  Dupa cum am citit articolul mai sus avem investitii si achizitii publice nu gluma ! Si politicienii nostrii se plingea de lipsa investitorilor adica a hotilor ! ptr ca priviti :toate investitiile straine ce au venit au cumparat AU FURAT ADICA fabrici pe cre nu le -au retehnologizat ci le-au demolat (unele au fost demalate din temelli ) si de acest lucru au profitat agentiile imobiliare ce au luat terenul ! Vom vedea la Rosia Montana ce va face acest investitor cu acest obiectiv national care ar trebui sa fie monopol de stat ! noi il dam gratis !

 6. Majoritarul says:

  Foarte interesanta intrebarea ta „de ce vor sa supra-impoziteze terenurile agricole”?
  Pai cred ca raspunsul este foarte simplu, pur si simplu nu prea mai este nimic de furat decat pamantul. Ma gandesc aici ca flota s-a „dus”, resursele s-au vandut sau concesionat, fabricile si combinatele au ajuns la fiare vechi si asta nu e tot.
  Oricum ideea este ca „baietii” astia nu prea mai au din ce sa faca un milion de EUR pe saptamana pentru ca piata imobiliara a picat, de furat nu prea mai e…
  Se pare ca strategia actuala este obtinerea de venituri intr-un timp mai lung, dar cum veniturile trebuie sa fie consistente s-au gandit ca ar fi mai bine sa incerce sa jupoaie si pe cei de la tara, ca si asa nu fac nimic cu pamanturile alea, deci nu le trebuie.
  Cam asta cred ca e ideea.

 7. Abraxas says:

  Un hectar de porumb neirigat costa in jur de 2400 ron (daca platesti pe altii) si in jur de 1800 ron daca il lucrezi cu utilajele tale – de la arat la recoltat si lucrat ca la carte.
  Productia poate fi de la 5000 kg/ha pana la 9000kg/ha – depinde de cat a plouat, de teren etc.
  Anul asta 5000 kg de porumb se pot vinde cu 3500 ron.
  Deci in jur de 50% profit daca il lucreaza altii pentru tine si aproape 100% randament al profitului daca il lucrezi tu.
  Anul asta, pentu ca au fost ani cu preturi de 3 ori mai mici si productii mult mai mici, deci pierdere.
  Si toate astea fara sa pomenesc de subventia de 131 eur/ha (550 ron/ha).
  Agricultura facuta cum trebuie poate aduce intre 5-15% pe an randament al profitului. Nu e mult ,dar se poate si toti trebuie sa mancam.
  In Timis se vinde cu 930 eur hectarul. In Danemarca nu stiu, dar banuiesc ca e mult mai scump…

  Acelasi lucru il citesc si aici:

  http://www.revista-ferma.ro/articole-agronomie/calcule-pentru-culturi-rentabile.html

  sa imi explice si mie cineva cum de nu e rentabila agricultura?

%d blogeri au apreciat: