Efectul politicii negativ-pozitive!

Se stie de mult timp ca gandirea pozitiva potenteaza succesul.
Va recomand urmatorul film despre Secretul Legea atractiei (dureaza 1,3 ore), preluat de pe blogul „scenarii economice”. Pentru cei care nu au timp si rabdare le recomand secventa din intervalul min 1.09:19-1.10:40

Ideea este ca se intampla tocmai evenimentele pe care este concentrata atentia, pentru ca le atragem. E ca in cazul soferilor care intra in singurul copac de pe marginea drumului, desi exista atata spatiu de o parte si de alta.

Observam ca in politica romaneasca, exista mult negativism, abunda mass-media despre ce s-a facut rau in politica si de acest negativism beneficiaza tocmai politicienii.
Nici mass-media nici politicienii nu cultiva o mediatizare pozitiva orientata spre ce trebuie sa se faca in Romania. Se mediatizeaza persoanele si se ignora strategiile politice.
Impresia este ca toate televiziunile lucreaza pentru aceeasi clasa politica, indiferent ca o mediatizeaza pozitiv sau negativ.
La un momend dat in film se afirm ca „luptand impotriva a ceea ce nu doresti adugi energie la acel obiectiv”. Nu trebuie sa fi anti-raboi trebuie sa fim pro-pacifisti.
„Daca vrei sa fi impotriva unui anume politician, devino pro-oponentul sau. De multe ori alegerile sunt castigate de persoana pe care oamenii o resping, pentru ca acea persoana atrage toate energiile si toata atentia.” (min 1.09:19-1.10:20)
Ce ne facem cand oponentul politicianului ii face campanie negativ-pozitiva?
Asta-i tragedia in politica romaneasca.

Aceste observatii exista si in filozofia populara romaneasca, dupa cum scrie cineva pe blog.

Chiar şi în Romania sunt nişte zicale:
„Cine se aseamănă se adună.”
„La omul sărac nici boii nu trag.”
„Celui care are i se va mai da, iar celui care nu are i se va lua şi ceea ce are.”
„Un necaz nu vine niciodată singur.”
” De ce ţi-e frică de aia nu scapi”.

Atunci cand ii spui unui unui copil ca „nu-i voie” tocmai este tentat sa faca acel lucru interzis, pentru ca ii atragi atentia si el devine preocupat de lucru interzis, de dorita de a vedea „de ce” nu-i voie.

Romania poate iesii din spirala descendenta daca adopta O POLITICA PRO OBIECTIVE spre care vrea sa se indrepte, o politica orientata spre constructie, o competitie politica cu oferte de solutii.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

16 Responses to Efectul politicii negativ-pozitive!

 1. Corecta observatia. Cred si eu ca se poate crea un efect de bumerang. Rezultatul este ca impostorul poate deveni victima atragand simpatia oamenilor. Ceea ce s-a constatat la alegeri.
  In privinta obiectivelor, sunt de acord, insa noi nu avem un asemenea exercitiu format. Tine de o dispciplina a muncii si a mintii pe care nu o avem. Scriam si eu un articol cu tema proiectului de tara. Cand am avut asa ceva?
  Cred ca ne trebuie rabdare sa putem construi. Insa, ne sunt necesari si oameni capabili sa faca aceasta. Deocamdata nu putem…

  • Deceneu says:

   Cu o gandire negativista, cu patru negatii in doua fraze, nu putem.
   „Tine de o dispciplina a muncii si a mintii pe care nu o avem..
   ..noi nu avem un asemenea exercitiu format.
   ..ne sunt necesari si oameni capabili ..”

   „Deocamdata nu putem…”
   daca o schimbam in „Putem daca ne propunem…” se rezolva problema.

 2. Majoritarul says:

  Este foarte adevarat ceea ce spui tu si evoca filmul. Exista oameni pentru care tot filmul asta s-ar putea mula ca o manusa insa nu pentru toti. La fel de bine cum gandirea pozitiva, in cazul unora, duce la ceva benefic pentru ei, nu cred ca trebuie sa condamnam nici gandirea negativa care pentru o alta categorie de oameni poate deveni un „motor” de neoprit.
  Asadar cred ca depinde foarte mult de subiect. In alta ordine de idei aceasta tendinta de gandire (pozitiva sau negativa) trebuie insuflata in primul rand de conducatori pentru a avea un efect, iar persoanele care ar trebui sa insufle unul sau altul dintre aceste moduri de gandire ar trebui sa aiba o anumita capacitate intelectuala. Din pacate la noi nu prea exista, in fruntea poporului, oameni care sa aiba aceasta capacitate, mai ales daca ne gandim ca presedintele „pocneste” copii sau ca premierul sustine cand un sistemul monocameral cand pe cel bicameral.
  Practic, nu exista coeziune in gandire intre ei, atunci cum ar putea sa canalizeze energiile oamenilor intr-o directie sau alta.
  In plus fata de cele de mai sus, cand oamenii nu au o directie, din punctul asta de vedere, tind sa si-o aleaga prin intelegerea propriei vieti care in Romania este marcata de negativism. Sa ne gandim numai la complexul „Capra vecinului” sau la oricare dintre proverbele date de tine.

  • Deceneu says:

   Nu cred ca nu au capacitate sa promoveze gandirea pozitiva cei de la guvernare sau din amss-media. Le este mai utila gandirea negativa si provocarea unui sentiment de neputinta.

   • Majoritarul says:

    Nu stiu daca asta este realitatea, mai curand as spune ca dezamagirile suprapuse una peste alta duc la instalarea sentimentului de neputinta.
    Dupa aceea evident ca si mass media nu poate face altceva decat sa relateze un sentiment real, existent.
    Nu cred ca ar trebui sa traim intr-o lume virtuala in care totul este perfect doar de dragul gandirii pozitive.
    Gandirea pozitiva, este de fapt, unul dintre motivele pentru care am ajuns aici, sa ne amintim cum ne spunea Base in campanie cum ca „iesim din criza”. Era o abordare foarte pozitiva din partea lui dar ca majoritatea chestiilor pe care le-a spus…era falsa.

 3. 0rt0d0x says:

  Pe negativismul ăsta se bazează şi reclama negativă…

  Eu zic că politica românească nu duce lipsă de idei sau de obiective, ci de oameni – ca şi lumea românească, în general.

  • 0rt0d0x says:

   Pe efectul paradoxal-pozitiv al negativismului se bazează reclama, vroiam să zic, nu pe negativismul însuşi.

   • Deceneu says:

    Daca ar fi numai reclama ar fi bine.
    Nenorocirea este ca toata viata politica e dominata de negativism. Se cultiva votul negativ si se valorifica.

 4. teonegura says:

  Problema este, dragul meu Deceneu, ca-n Romania, areactivitatea, inertia, pasivitatea, daca vrei, au ajuns la rang de arta, iar milogeala si fatalismul genetic aproape ne-au adus in pragul unei crize de identitate aproape fara de iesire. Si trist este ca nimeni, desi se schimba generatii si mor oameni, nu face, din lene sau comoditate, absolut nimic. Probabil c-ar fi singur, in „egoistul” sau demers, de altfel…

  • Deceneu says:

   La cati se lamenteaza poate se gasesc cativa care sa actioneze, impinsi de disperare!

   • Majoritarul says:

    Ai pus punctul pe I Deceneu, asta este singurul sentiment care poate mobiliza societatea civila (orice ar mai insemna aceasta acum).
    In Romania oamenii nu au reactionat niciodata la altceva, acesta a fost declansator mereu, DISPERAREA.
    Inclin sa cred ca asta se va intmpla la toamna-iarna.

    • Deceneu says:

     La toamna poate vom fi pregatiti pentru revolta, dar nu vom fi pregatiti pentru „o schimbare” de politica, nu vom avea alternativa in modul de a face politica. Vom „defila” tot cu politicieni fara programe, iresponsabili si demagogi.

 5. Bibliotecaru says:

  Astăzi lupta împotriva unei idei este cu mult mai puternică decât lupta pentru o idee. Toţi luptă împotriva cuiva, „pentru” nu mai sunt decât declaraţiile.

 6. Deceneu says:

  „Toţi luptă împotriva cuiva” chiar daca adversarii sustin ideile lor.

 7. penultimulom says:

  Filmul ala nu promoveaza gandirea pozitiva, ci consumerismul retardat si ignoranta. Da, gandurile pozitive sunt un lucru bun, dar filmul se concentreaza mai mult asupra ignorarii lucurilor negative si lacomie maxima. Iar explicatiile pseudo-stiintifice date de „fizicieni cuantici” imi provoaca greata. Nu m-ar mira sa fie un fel de propaganda americana pentru a-i convinge pe oameni sa mai cheltuiasca niste bani, sa mai faca niste credite, etc.

  Ma surprinde faptul ca atat de multi oameni care nu par atat de prosti pun botul la el, orice persoana care gandeste cat de cat ar trebui sa se simta ofensat instant de el.

%d blogeri au apreciat asta: