Hotia si prostia

E clar ca Romania a ajuns in prapastie din cauza hotiei politicienilor si a prostiei electoratului.
In anii ’90 solutia vehiculata de politiceni pentru rentabilizarea societatilor comerciale cu capital de stat era reducerea de personala pentru reducerea costurilor, sa se echilibreze cu veniturile.
Cum veniturile erau in cadere libera costurile nu au mai ajuns din urma veniturile si s-a confirmat paradoxul lui Zenon, cu Ahile care nu poate ajunge broasca testoasa.
Ati vazut o singura societate rentabilizata prin reducere de personal?
Nu s-a acordat nici o importanta vanzarilor, cautarii de piete, retehnologizarii pentru a produce calitativ mai mult cu costuri mai mici.

Roman care mostenise o clasa de manageri care gandeau contabiliceste si asteptau sa primeasca comenzi de la stat, afirma in ’90 ca managementul este la pamant si trebuie reformat.
Roman a fost debarcat si managerii si-au vazut nestingheriti de treaba, sa duca societatile la faliment. Nimeni nu le-a mai evaluat managementul.

Vedem ca si actualul guvern vrea sa echilibreze bugetele prin reducerea costurilor salariale si a pensilor.
Basescu si Boc repeta ca niste „papagali” ce au auzit la „specialistii” BNR.
Aflam din Ziarul Financiar ca „specialistii” BNR nu si-au propus sa relanseze afacerile/economia ei vor sa echilibreze dezechilibrele bugetare omorand economia. Nu ne mai miram ca Basescu afirma cu un an de zile in urma ca nu si-a propus sa ne scoata din criza, pentru ca vom iesii odata cu economia mondiala.
Asa i-au spus „specialistii” in care are incredere.
Economia mondiala o sa iasa din criza dar noi ne vom duce la vale.
Asa cum medicina are mai multe ramuri si nu poti pune un chirurg sa dea tratament unui bolnav psihic si economia are mai multe specializari si economisti specializati pe respectivele domenii.
Nu poti rezolva cu economisti monetaristi sau cu contabili, probleme de stimulare economica, pentru ca pentru ei componenta psihologica este inexistenta. Ei stiu sa echilibreze balante si sa adminstreze conturile.

Criza noastra are cauze „originale”, diferite de criza mondiala.
In Romania s-a trait 20 de ani din imprumuturi si din demolari si desi suntem in criza, continua sa se fure prin contracte cu statul.

– Trebuie sa se renuntarea in totalitate la cheltuieli investitionale ale statului (sali de sport, biserici, drumuri, anvelopari de blocuri etc..) si la achizitii inutile de tehnica de calcul, aparatura, masini etc..
– Sa se suprime finantarea BOR, pentru ca preotii nu vor murii de foame, vor traii din contributia enoriasilor la rascumpararea iertarii pacatelor.
– Se poate adopta o impozitare progresiva pentru ca veniturile foarte mari nu sunt venituri dintr-o competitie normala. Veniturile exagerate sunt din contracte preferentiale. Daca nu se pot elimina contractele clientelare prin metode administrative, atunci sa se recurga la masuri fiscale si sa se impoziteze cu 80% profiturile exagerat de mari.

Daca fondurile respective se reorienteza spre producatori (agricoli si industriali) si spre servicii turistice, spre stimularea exportului sunt sanse sa se relanseze economia.
Prin aceste masuri se diminueaza costurile ineficiente ale statului si se stimuleaza investitile rentabile private.
Prin masurile guvernului se mentin investitile ineficiente ale statului care alimenteaza clientela, pin lucrari de „utilitati inutile” si se diminueaza consumul populatiei, afectant negativ tocmai economia sanatoasa.

Nici un partid politic si nici trusturile media nu discuta despre eventuale solutii la criza romaneasca.
Toti au impresia ca daca-l inlatura pe Basescu au rezolvat problema. Au rezolvat-o pentru ei ca vor ajunge la putere, dar situatia de acum e mai proasta decat ceea din ’90 cand nu existau datorii si economia „multilateral dezvoltata” putea sa furnizeze aproape orice, mai putin tehnologie inalta si produse exotice. Acum economia nu mai pote furniza decat produse agricole si cherestea.

Singura solutie pare sa fie caderea intregii clase politice iresponsabile si inconstiente, a „baronilor si a baronetilor”, care au epuizat economia fara sa investeasca in afaceri.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

3 Responses to Hotia si prostia

 1. Stefan A. says:

  – Imediat dupa 1989 trebuia creat parteneriat stat privat . Investitorii straini trebuiau atrasi in actionariatul firmelor de stat ! Cu o ulterioara cotare in bursa si astfel statul , treptat, putea sa se retraga din o gramada de firme incasind si bani seriosi ! Dar daca aceasta tehnica functioneaza si azi in China comunista , la noi nimeni , repet nimeni nu a avut curajul unor astfel de solutii ! La noi a fost importanta lupta pentru putere , reciclarea masiva si „nu ne vindem tara ” ! Logic ca la baza au stat Caritas , Bancorex , FNI si uite asa am avut primii milionari cu viteza luminii !
  – Lupta impotriva lui Basescu este proba suprema ca astia sint interesati de putere , fotolii si finantare oculta ! Ca urmare nu au nici un fel de solutii , doar gargara anti Base !
  – Cit priveste impozitul progresiv , cu toata opozitia mediatica si pe bloguri , va fi aplicata obligatoriu ca banii nu cad din cer la buget ! De vazut cind vor decide o astfel de masura practicata in tarile din vest ( adica comuniste dupa opinia multora) de zeci de ani .
  – Noi am intrat in criza cind a incetat finantarea din partea bancilor straine . Pentru simplu motiv ca consumam de toate dar fara sa producem aproape nimic ! Exportul era extrem de redus comparat cu importul ! Ca urmare creditul (chiar pe buletin ), a creat o iluzie de bunastare pe care multi o platesc azi cu multe lacrimi si suferinta ! Nu putem iesii din o criza fara industrie si consum autohton ! Nimeni din strainatate nu va lasa balta China pentru a investi in Romania . Chiar daca impozitul pe venit ar fi redus la 5 % . 🙂
  Vom merge inevitabil tot mai rau chiar daca BNR va cheltui valuta intrata din imprumut extern pentru a mentine cursul .
  Ma intreb cu ce bani vom plati in 2012 , pensi , salari la bugetari si ratele din imprumuturile contractate ! 😦

  • Deceneu says:

   Cu un management concesionat catre manageri occidentali nu s-ar fi putut face „inginerii financiare” si nu ar fi fost posibila parazitarea cu firme capusa.

 2. neuronos says:

  e de inteles de ce astia nu au interes sa aibe management performant in afacerile statului, e mai greu de capusat !
  parazitarea cu „manageri” politici e mana cereasca, pentru toate partidele care au trecut pe la conducerea tarii catre prapastie

%d blogeri au apreciat asta: