Valorile sociale rasturnate

Traim intr-o societate debusolata, o lume amestecata, cu valori diferite un fel de babilonie.

Sunt destui cetateni onesti, dar in viata publica si politica sunt promovate “lichele”, pentru ca ei au mostenit si au mentinut puterea si propaganda sub denumirea de PR si ei “dau tonul”, iar “tonul face muzica”.
Se induce in societate ideea ca majoritatea suntem lipsiti de bun simt si de inteligenta, suntem desconsiderati pentru ca suntem slabi si acceptam sa fim umiliti. Dupa ce ca ne umilesc ne mai si desconsidera ca nu protestam. Se promoveaza ideea ca oameni valorosi sunt cei care “se descurca“, care “reusesc” intr-o lume a ipocriziei si a cinismului, pentru ca numai cineva inteligent si puternic poate sa se impuna. Cine se impiedica de principii morale, considerate prejudecati, nu reuseste pentru ca “e fraier”, e slab.
Iliescu afirma ca asa-i in viata cei inteligenti si puternici reusesc, cei slabi suporta.
Aceeasi filozofie de viata este adoptata de intreaga clasa politica.
Cu aceste calitati a fost promovat Basescu, singurul in stare sa se ia de piept cu “sistemul ticalosit”.

Imi amintesc ca intr-o tabara in ultima seara, un student oltean spunea ca daca vede un copil urcat in cires nu poate sa-l certe pentru ca respectivul pofteste si e prea mic si incapabil sa-si domine dorintele.
O nemtoaica din Timisoara i-a spus ca-i complet gresit. “In Elvetia primul cuvant pe carel invata copilul este mama si urmatoarele cuvinte sunt ‘te rog’. Copilul trebuie invatat sa ceara daca pofteste, nu-i permis sa ia ce nu-i al lui”, a spus ea.
In copilarie circula printre sateni vorba “cine fura azi un ou mine va fura un bou”, prin care se sugera ca gestul trebui sanctionat indiferent de valoare daunei.
Un unchi imi spunea ca fiind copil de 8-9 ani, a sarit din car si a intrat intr-o gradina sa adune cateva prune de pe jos. Erau foarte multe de nu aveai unde sa calci. Cand s-a intors la caruta bunicul l-a facut sa le arunce, si pentru ca nu voia a pocnit cu biciul pe langa urechile lui si imediat le-a aruncat. Dupa acest gest se tot gandea “ce tata rau am ca nu ma lasa sa iau doua-trei prune care oricum se stricau”.
Exigenta in educatie era mare si pentru ca lumea se cunostea si supravegherea era omniprezenta. Intr-un sat nu puteai misca un deget pentru ca se stia ce ai facut si opinia publica se manifesta. Morala s-a degradat odata cu ubanizarea, pentru ca oamenii au devenit anonimi, si a mai primit un impuls de la comunism, care a promovat “scursurile” societatii ca sa umileasca “crema” sociala.
Politica de umilire a valorilor continua, cu ironizarea celor cu principii cu mistocareala si prin denigrare cu minciuni. E Constantinescu este un exemplu de ura atrasa pentru ca nu s-a adaptat la “sistem”.

In societatile democrate coruptia este la fundul societatii. La noi este invers, ca in america latina, ca in tarile africane sau ca in satra de tigani. Societatea romaneasca s-a stratificat cu coruptii la varf si oamenii onesti sub „crusta”.

Au ajuns sa considere ca daca furi putin esti fraier, trebuie sa furi mult ca sa poti sa “ungi” si pe cei care te-ar putea sanctiona sau te-ar trada. De aici s-a ajuns la furtul in “haita” si cei carte trag sforile marilor afaceri isi creeaza lumea lor de relatii si de mercenari in mass-media, in justitie, politie, SRI etc.. Sa nu va imaginati ca DIP, Basescu, A Nastase, Patriciu, Beceanu, Videanu, Voiculescu, Vantu s.a., lucreaza pe cont propiu. Fiecare este intr-o echipa, fiecare are dosare si dovezi despre ilegalitatile adversarilor politici. Nici nu se stie daca sunt cu adevarat adversari, sau simuleaza si fac afaceri impreuna. Eu cred ca este varianta a doua.

Nu vedeti ca nu au propuneri legislative de eradicare a coruptiei, de limitare a abuzurilor si a arbitrariului?
Solutia nu poate veni decat de la o organizare a societatii civile.
Fără societate civilă nu există democraţie (Ernst Gellner)

Statul a fost acaparat de “lichele” si ca sa-l scoatem de sub influenta lor trebuie sa fim uniti si activi.
Sunt necesare proiecte concrete pe care sa le sustinem in strada, si sa incercam sa sprijinim aparitia de formatiuni politice care sa inlocuiasca actuala clasa politica intrata sub dominatia unor “grupuri nelegitime” de interese.

Sunt convins ca in laboratoarele secrete ale politicienilor se pregatesc formatiuni politice noi in care sa migreze actualii politicieni, dar se pot vedea care sunt clonele, dupa inexistenta solutilor la probleme.
Care sunt sinceri se cunosc dupa eficienta estimata a masurilor propuse, dupa calitatea si credibilitatea propunerilor.
Majoriatea cetatenilor considera ca mergem intr-o directie gresita si peste 60% nu se prezinta la vot pentru ca nu au ce alege, ceea ce dovedeste ca suntem multi care nu impartasim valorile clasei politice si suntem constienti ca de la actualii politicieni nu ne putem astepta la nimic bun.

Daca vrem sa ne integram in Europa, trebuie creeata o miscare care sa promoveze valori universale autentice, sa „sanctioneze descurcaretii de dambovita” si sa promoveze moralitatea.
Daca nu o facem, spatiu CSI ne asteapta cu bratele deschise.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

4 Responses to Valorile sociale rasturnate

 1. George Simion says:

  Nicio transformare de substanta a unui popor, societati, etc. nu a avut loc prin „proteste de strada”. Acestea nu fac decat sa schimbe o gasca cu alta „pregatita in laboratoarele politicului”. Toate transformarile de substanta au avut loc in urma unor evenimente foarte dureroase : razboi, razboi civil, mari calamitati naturale. Printre cei care nu se duc la vot se gasesc o gramada care pentru un ciolan vor trada si procentul va ajunge sub 50 %. Romanul a tradat tot timpul. Poate ati citit jurnalul de front al generalului Berthelot !?

  • Deceneu says:

   Eu am scris pe undeva ca democratia este un proces continuu. Daca electoratul pretinde reforme politicinii nu pot sa-l ignore la infinit, pentru ca risca sa nu mai ia voturi. Sigur trebuie sa existe si partide care au pe agenda reforme. Daca toate partidele sunt fara program alegerile sunt o loterie.

 2. Chrysthyan says:

  Orice rasturnare a valorilor tine o perioada. Dupa aceea vai de cei nu au nici o valoare!

  • Deceneu says:

   Depinde de societate. In unele societati se cronicizeaza, ca in cazul tarilor din America Latina, Africa, Indonezia etc..

%d blogeri au apreciat asta: