Despre colaborare si succesul social

Este o prezentare a antitezei intre succesul individual si susccesul social.

Are titrare in romana, ( sursa -TED Despre colaborare).

Filmul argumenteaza ca omenirea a evoluat ca urmare a socializarii, a cooperarii si, adaug eu, cu cat o societate are o cultura a cooperarii mai mare, cu atat evolutia a fost mai dinamica.

Ideile traditionale de succes:
„Biologia inseamna razboi in care doar cei mai cruzi supravietuiesc. Afacerile si natiunile reusec numai invangand, si dominandu-si competitorii. Politica insemana ca tabara ta sa castige cu orice pret”, pierd teren şi se demonstreaza cu „dilema prizonierului” din teoria jocurilor si „tragedia paşunilor”, ca lupta duce la neincredere, neincrederea dinamiteaza colaborarea si lipsa de colaborare face ca lucrurile sa stagneze si in final toata lumea sa piarda.

Ce-i interesant ca ideea de corectitudine sociala difera de la o cultura la alta, de unde concluzia ca ea este influentata de institutile sociale.
De remarcat urmatoarele concluzii”
„Oamenii sunt „prizonierii dilemei” numai daca se considera astfel.
Evadeaza realizand institutii pentru actiuni colective.

.. In cazul institutilor care functioneaza exista un numar de principii comune de conceptie. Si aceste principii par sa lipseasca in institutile care nu functioneaza.
.. notiunile noastre(a societatilor avansate), despre indivizi ca fiinte economice, au fost rasturnate. Interesul propriu rational nu e intotdeauna factorul dominant. De fapt oamenii vor actiona pentru a-i pedepsi pe trisori, chiar si atunci cand platesc un pret.
.. Oamenii de stinta afirma ca pedeapsa altruista ar putea fi liantul care tine laolata societatile”.

Mentalitatea romaneasca, „sa moara capra vecinului”, este naturala, este biologica si manifestarea ei se poate atenua prin educatie civica, explicand ca pierdem toti daca cei care castiga vor castig maxim.
Daca acceptam teoria lui Hovard Rheingold, si nu avem motiva sa o respingem, societatea romaneasca nu are cultura „pedepsei altruiste” prin care sa pedepseasca pe „trisori”, iar mass-media promoveaza mitul succesului individual -„biologic”.
Daca am diagnostica adevaratele probleme/boli sociale, am putea gasi si remediul la ele, dar comunicarea media cu impact in societatea romaneasca promoveaza non-cultura civica.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

6 Responses to Despre colaborare si succesul social

 1. Vorbind despre dilema altruistului, stiai ca rezultatul unui studiu din US evectuat de o universitate pe studenti la mai multe facultati (incl economia). Sper deosebire de studentii de la arte, geografie, chimie si cam toate celelalte facultati, economistii, cei care stiau deja destul de bine jocul, au fost primii care sa ii „parasca” pe ceilalti!
  Chiar daca nu e surprinzator rezultatul, e trist.

 2. Parerea mea este ca, atunci cand unul ca Hawking sustine ca omenirea se indreapta spre extinctie, are in vedere si acest spirit de competitie al culturii contemporane.
  As fi interesat ce zici de carticica asta:

  http://www.scribd.com/doc/7829409/Daniel-Quinn-Ismael-Romanian

  • Deceneu says:

   Nu cred ca e refera la competitie, cat la evolutia metodelor si a tehnologiei, o evolutie mult mai rapida decat distrugerea provocata de om.
   Daca constientizarea apare in timp util se pot lua masuri de conservare a mediului si evitare a colapsului pe care multi il prognozeaza.

   Am citit-o si este interesanta si captivanta.
   Este pledoaria pentru integrarea/adaptarea la mediu, si critica agresivitatea si ostilitatea.
   Eu sunt de acord ca goana pentru a ridica nivelul de civilizatie prin aplificarea consumatorismului duce la colaps.

 3. Nu stiu daca atat la competitie, cat la non-cooperare, la individualism, la goana dupa profit … dar asta e tot o forma de competitie.
  Si inca ceva: biologia nu e, nicidecum, doar competitie. Sim-bioza ce e?

  • Deceneu says:

   Simbioza este convietuire intre specii diferite si complementare.
   Indivizii si grupurile umane fac parte din aceeasi specie, si sunt in competitie.
   Tot intr-un film de la TED se afirma ca exista invidie si ca invidia este mai pronuntata intre indivizii apropiati, dar aproape inexistenta intre cei foarte departati ca status social. Se dadea exemplu ca, cetatenii nu invidiaza pe regina Angliei, dar isi invidiaza colegii de generala sau de servici.

%d blogeri au apreciat asta: