Prioritatile Romaniei

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a punctat foarte bine care ar trebui sa fie prioritatile Romaniei., respectiv:
– libertatea de exprimare si valorificarea ei prin dezbateri organizate (ONG-uri)
– partide si mass-media independente de oligarhi.
– un sistem judiciar „fidel statului de drept”.
– legislatie antimonopol prin care sa se limiteze polarizarea sociala.
Toate cele de mai sus limiteaza influenta oligarhilor asupra puterii.

Cea mai importantă întrebare pe care trebuie să v-o adresaţi voi, tinerii români cărora vă pasă de viitorul ţării voastre este următoarea: ‘Cum păstrăm această libertate de a avea opinii diferite, pentru a permite adevărului să corecteze greşelile?’

Sunt de părere că există cel puţin cinci elemente pe care trebuie să le protejaţi mai presus de orice altceva:

Nu uitaţi regula de bază a oricărui patriot: preţul libertăţii este vigilenţa neîntreruptă. Trebuie să fiţi pregătiţi să faceţi faţă oricărei ameninţări la adresa libertăţii de exprimare. Însă cutezanţa de a avea opinii diferite nu este suficientă. Instituţiile voastre trebuie să fie atât forumuri care să găzduiască această dezbatere, cât şi mijloace de integrare a concluziilor dezbaterii în sistemul democratic;

De asemenea, aveţi nevoie de un sistem judiciar fidel statului de drept, un sistem care să protejeze orice persoană de încercările statului de a elimina diferenţele de opinie;

În al treilea rând, aveţi nevoie de o presă independentă; independentă nu doar de stat, ci şi de interesele economice care folosesc presa pentru a manipula discursul public;

În al patrulea rând, aveţi nevoie de partide politice puternice, independente de oligarhii financiari şi dedicate asigurării bunăstării românilor obişnuiţi;

În al cincilea rând, aveţi nevoie de o piaţă liberă, protejată de concentrare economică pronunţată, prin existenţa unor legi antitrust şi a unor reglementări raţionale.

În America am descoperit că existenţa Primului Amendament şi a unor cetăţeni fideli principiilor incluse în acesta nu este suficientă. Aşa cum spunea preşedintele Dwight Eisenhower la un moment dat, noi, americanii ‘suntem urmaşii de sânge şi de spirit ai unor revoluţionari şi rebeli – bărbaţi şi femei care îndrăznesc să aibă o opinie diferită de doctrina acceptată.

Nici RTv nici Antenele nu au comentat declaratile.
Subiectele de mai sus nu le veti gasi pe agenda mass-media, pentru ca mass-media s-a „purificat” de presa independenta si au ramas doar trusturile finantate de „moguli”.
Si viata politica s-a „purificat” de partidele democratice, prin asimilare, confiscarea conducerii sau prin schimbarea agendei spre teme care nu au nimic de-a face cu agenda cetatenilor.
Partidele politice nu au programe de reforma pentru justitie, pentru mass-media independenta sau pentru o piata libera.

Se vede cata dreptate avea regretatul Ion Ratiu cand a sustinut finantarea partidelor politice ca sa nu ajunga sa fie „finatate de marele capital”.
A sustinut ca societatile comerciale sa fie impartite in societati mici care sa poata fi administrate eficient, dar specialistii care „cunosteau mai bine realitatile romanesti” nu au acceptat sfaturi de la cei care nu au „mancat salam cu soia”, si le-au dus la faliment. Cu siguranta ca au facut-o in mod constient si nu din incompetenta.

Occidentalii vad foarte bine ceea ce noi nu vrem sa vedem.
Romania nu numai ca nu se va redresa, dar daca nu „schimbam macazul” vom intra in colaps.
„Vulnerabilitatile la siguranta nationala” sunt si la putere si in opozitie asteptand sa le vina randul la comanda. Indiferent ce alegi sunt tot ei.
Societatea romaneasca trebuie sa-si pregateasca o societate civila, care sa promoveze o o mass-media independenta si un alt esalon de politicieni care sa-i reprezinte interesele.

UPDATE vad ca in Cotidianul este un articol, „Ambasadorul SUA: România are nevoie de partide independente de oligarhi” si
Romania Libera Gitenstein: E nevoie de partide independente de oligarhii financiari
, dedicate bunăstării românilor

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: