Comemorare

Corneliu Coposu

Seniorul Corneliu Coposu

Se implinesc 15 ani de la trecerea in nefiinta a regretatului om politic Corneliu Coposu si multi inca simt golul lasat in viata politica de plecarea lui.
Este considerat o personalitate pentru ca si-a dedicat viata pentru democratie, pentru popor si pentru patrie, spre deosebire de detractorii sai care au facut din „patriotismul de parada” o tribuna prin care sa se autopromoveze.
Multi afirma ca a fost o personalitate puternica, dar nu pot spune de ce !
E forte simplu.
Pentru ca si-a dedicat viata pentru idealuri nobile: pentru principile democratiei si morala crestina, de la care nu a facut concesii.
Nu se poate vorbii de personalitate fara idealuri nobile, iar nobletea este data de binele social, de sustinerea interesului public.

S-a condus dupa cea ce a spus N. Iorga – „Democrat inseamna cineva care vrea sa inalte poporul pe umerii sai, nu cineva care vrea sa se inalte el pe umerii poporului.”
A respectat promisiunea catre Iuliu Maniu sa nu lase partidul sa moara.
PNT-CD-ul a fost mijlocul prin care a incercat sa atinga scopul, respectiv sa inalte poporul la demintate prin democratie.

E clar ca nu exista termen de comparatie intre idealurile lui Corneliu Coposu si ale actualilor politicieni, al caror scop este sa profite de partide ca sa ajunga la putere. Afirmatia lui Catarama ca „scopul unui partid este sa ajunga la putere” este crezul tuturor politicienilor actuali si pentru ca obiectivul este marunt, ei sunt politicieni fara anvergura.

In anii ’90 Corneliu Coposu discuta despre masurile pe care trebuie sa le ia puterea ca sa „repare raul” pe care l-a facut comunismul acestui popor. Spunea ca doreste reconcilierea, ca nu urmareste razbunarea, dar ca sa ne putem reconcilia, ca sa putem ierta, trebuie sa aflam adevarul.
Adevarul si dreptatea (nume pe care l-a purtat si ziarul de partid al PNTCD), au fost idealurile pentru care s-au jertfit politicienii dispretuiti de actualii „epigoni”.
Un om politic nu trebuie sa tranzactioneze principii a fost crezul sau.

Corneliu Coposu: „Opinia mea este ca intelectualii au obligatia morala sa se integreze in politica. Imediat dupa revolutie s-a vehiculat in presa romaneasca, in special in revistele de cultura, ideea unei abtineri a intelectualilor de la incadrarea in partidele politice, de la colorarea lor politica, cu justificarea ca intelectualul trebuie sa-si pastreze obiectivitatea pentru a sesiza anumite inadvertente ale lumii politice, pentru a servi ca un fel de cenzor fata de unele manifestari care ar putea fi, bineinteles, criticabile si ca pozitia lui ar fi justificata de aceasta impartialitate, de aceasta echidistanta fata de partidele politice. Cred ca a fost o grava eroare de la inceput, eroare care a dat rezultatele nocive pe care le sesizam in zilele noastre (…) Se afirma despre anumite persoane ca nu fac politica. Nu este adevarat. In tara romaneasca toata lumea face politica, incepand cu elevii din clasa a 5-a de liceu si pana la mosnegi, toti sunt implicati in politica. La noi se confunda insa notiunea de a nu face politica cu notiunea de a nu face parte dintr-un partid. Nu trebuie sa faci parte dintr-un partid ca sa faci politica (…) Nu se poate sa nu faci politica. E o datorie cetateneasca a fiecarui om constient (…) Aici poate ca ar fi bine de precizat ca tocmai detinatorii de putere fara temei Ð adica acei oameni nereprezentativi care detin parghiile de putere – din motive de ordin populist si demagogic, i-au acuzat pe adversarii lor ca sunt vanatori de putere. Sa presupunem prin absurd ca ar fi valabila aceasta acuzatie. Dar cum vine un om care detine puterea sa-l acuze pe celalalt care ii contesta calitatile necesare pentru a administra de pe scaunul puterii un program, o solutie eficienta pentru societate? (…) In loc sa accepte invinovatirea ca de dragul puterii au compromis imaginea Romaniei, vin si spun: „Pai astia vaneaza puterea, pe care noi nu vrem s-o dam din mana!” (…) Dupa opinia mea, care s-ar putea sa fie subiectiva, un om politic trebuie sa fie constant, ferm, onest, foarte muncitor si sa fie incapabil de a face tranzactii cu principiile. Sigur ca trebuie sa dispuna de o oarecare abilitate in sustinerea principiilor pentru care militeaza. Fara indoiala ca trebuie sa aiba o mare dragoste de oameni, adica posibilitatea de a si-i apropia in mod sincer si capacitatea de a le asculta toate pasurile si nevoile si de a intra in rolul fiecarui om interpretand si punand la suflet necazul lui. Calitatea de capetenie pe care as cere-o eu unui om politic este, repet, pot sa fiu subiectiv, fermitate in conceptii si refuzul de a tranzactiona principii”.

Poporul nu-i atat de credul pe cat il considera clasa politica si nici nu are memoria atat de scurta cum ar vrea unii.
S-a vazut ca la inmormantarea din zilele trecute au fost cateva mii de oameni, iar la inmormatarea lui Corneliu Coposu, care „nu a last nici o dara”, ca sa citez „un clasic in viata”, au participat peste o suta de mii de oameni.

Cortegiu

Cortegiu lui Corneliu Coposu


Toti acei oameni au apreciat verticalitatea, consecventa cu idealurile nobile dupa care s-a calauzit, au apreciat ca nu a tranzactionat principile nici cand viata i-a fost amenintata.

Se spune ca politicienii sunt dispretuiti. Corneliu Coposu este exemplu concret care infirma afirmatia. Nu orice politician este dispretuit. Sunt dispretuti doar cei care si-au facut un tel din cucerirea puterii si isi vad doar interesele lor, cei care si-au dedicat viata „conducatorului iubit”, liderului „providential, luminat si adulat”. Si astazi se aud opinii printre „chibitii” politicii, ca trebuie „sa gasim un lider” care sa fie contrapondere la actualul conducator, iar specialistii in imagine ne vand „surogate” pe canalele de televiziune.

Din pacate ii alegem pe ei, pentru ca altii nu ajung sa candideze.

Sa-i fie tarana usoara si somnul linistit.

PS. Fotografiile sunt de la Roxana Iordache, preluate fara consimtamantul ei.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

2 Responses to Comemorare

  1. Lilick says:

    Foarte frumos. 🙂 Si nu cred ca se supara Roxana ca ai luat foto. 🙂

    Corneliu Coposu a fost iubit pentru ca a avut mereu un discurs cu un mesaj inaltator. Nu erau doar idei, doar solutii concrete, ci era, in plus, mai mult decat atat. Un limbaj simmplu, pe care il poate intelege orice om, de orice conditie, dar rostit in asa fel incat sa patrunda nu numai in minti, ci si in suflet, si sa lase ceva acolo pentru foarte mult timp. Da, asa cum spui, nu exista politicieni de anvergura lui acum.

  2. Deceneu says:

    Nu exista politicieni de anvergura pentru ca partidele nu au criterii prin care sa-i trieze. Parca intentionat ne propun lideri si politicieni de la an la an tot mai slabi.

%d blogeri au apreciat asta: