Locul I !

România, în topul ţărilor cu risc de înfometare.

În fapt, potrivit unui raport al japonezilor de la Nomura, ţara noastră este cea mai expusă din Europa şi printre cele mai expuse din lume la o eventuală creştere generalizată a preţurilor. Importurile substanţiale de mâncare (aproximativ 1,1% din Produsul Intern Brut sau peste 1,3 miliarde de euro), veniturile reduse şi ponderea imensă a cheltuielilor alimentare în totalul consumului (aproape 50%) plasează România pe locul 12 în lume în privinţa riscurilor generate de creşterea preţurilor la produse de bază. Înaintea noastră regăsim mai ales ţări foarte sărace, cum ar fi Bangladesh, Nigeria, Algeria sau Sudan, cu o singură excepţie, Hong-Kong, aflată în top din cauza importurilor foarte mari.

Mâncăm jumătate din salariu şi asta ne poate costa

„Pentru majoritatea ţărilor dezvoltate, ponderea consumului de alimente în totalul cheltuielilor unei gospodării nu depăşeşte 10-20%, în China ajunge la aproximativ o treime, iar în ţările cu venituri foarte mici, cum ar fi Nigeria, Vietnam, Bangladesh sau România, este în jur de 50%”, arată specialiştii Nomura.
..
„Impactul unei creşteri de lungă durată a preţurilor ar fi mult mai amplu în ţările unde populaţia are venituri reduse. Aici,populaţia lucrătoare va fi nevoită să ceară salarii mai mari pentru a compensa creşterea preţurilor. Va fi generată astfel o spirală preţuri-inflaţie dăunătoare întregii economii”, arată raportul.

Astea-s performantele clasei politice.
Desi s-a exploatat intensiv masa lemnoasa si s-a vandut fierul vechi provenit din dezmembrarea fabricilor, nu s-a investit nimic in capacitati de productie.
Ce sa produci si ce sa exporti?
Am exportat copii si „carne vie”, dar cu reducere ajutoarelor pentru cresterea copilului se va reduce si „productia de tinere pentru export”.

Unde-i „tigrul Europei”? S-a transformat intr-un „pisoi jigarit”.
Avea dreptate poetul ca: „Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta”

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

13 Responses to Locul I !

 1. vala says:

  un raport facut de oligofreni si care nu se va adeveri niciodata…

 2. Deceneu says:

  Raportul e sustinut si de „Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii” din Romania care afirma ca: „aproape două treimi din familiile din România (65%) direcţionează întregul venit lunar către produse de bază”.

 3. vala says:

  institutul cu pricina habar n-are care este venitul exact al acelor familii … cat e autoconsumul… etc …

  exista in Romania pensionari cu o pensie de cateva sute de lei … dupa institutele alea destepte …pensionarii aia sunt deja morti …

 4. S-a intamplat in Argentina. Numai ca atunci nu au fost niste oligofreni care sa faca o prognoza.
  Exista cele trei elemente care duc implacabil la oarecare…infometare:

  -recesiune
  -scaderea consumului
  -inflatie

  A mai vazut cineva recesiune si inflatie simultan?
  Nu e in logica economica, dar e in logica tembela a FMI care impune reducerea consumului si cresterea fiscalitati in timpul recesiunii.
  Cat despre autoconsum, se practica si in Africa, si in Coreea de Nord. Rame, insecte, ierburi, radacini. Marfuri nefiscalizate, economie…subterana. Evazionisti, de…

 5. vala says:

  exista un singur element care duce la infometare: lipsa mancarii
  nu-s ingrijorat ca se va intampa intro tara cu 50% populatie rurala …

  e drept ca ne omoara lenea dar de foame multe terenuri se vor lucra in Romania…

  • Deceneu says:

   Din ce am vazut eu politicienii vor sa-i deposedeze de terenuri pe proprietari, prin introducerea impozitului suplimentar pe terenuirile parloaga, asa ca cei de la tara probabil se vor salva, furand de pe terenurile statului daca vor fi cultivate.
   Problema e cu ce se vor platii ratele si dobanzile imprumuturilor, pentru ca politicienii cand au facut imprumut nu s-au gandit si ce vor exporta ca sa-l returneze. Poate daca privatizeaza integral tot ce mai are statul pe la SIF-uri.
   Banuiesc ca FMI-ul pe asta a mizat.

 6. Desigur, din patriotism, proprietarii de terenuri vor produce „mancare” pentru ei dar si pentru restul populatiei.
  Asa cum faceau si in „epoca de aur”, in baza aceluiasi principiu tembel ca munca le rexolva pe toate. Le rezolva si atunci, inclusiv foametea.
  Ce frumos va fi cand taranimea muncitoare va produce „mancare” pentru „clasa muncitoare”, iar cei din fabrici si uzine vor asigura „toate conditiili” pentru propasirea spirituala si materiala a intregului popor.
  Si ce s-a intampla atunci si ceea ce se intampla acum, se datoreaza capilaritatii sociale prin care indivizii tembeli si cu idei neghioabe ajung sa-si spuna cuvantul. Si culmea….il spun cu autoritate. Si cu seninatatea prostului.

  • Deceneu says:

   Ne intorcem la perioada anterioara „epocii de aur”, la cotele obligatorii, care au fost introduse sa-i faca pe tarani sa renunte la teren si sa intre in colhoz.

 7. Uite luati si un ban sa va cumparati alimente din preoduse de aia care vor lucra de foame:

  http://financiar-imobiliar.guvernarea.ro/forum/viewtopic.php?t=732

 8. Majoritarul says:

  Este foarte adevarat ca romanul, cand nu mai are solutie, se apuca de munca. Problema pe care o vad eu in logica asta este ca nu cred ca va munci mai mult decat are nevoie pentru a supravietui. In „epoca de aur” se muncea fortat ceea ce nu cred ca mai este realizabil in democratia noastra subreda. Asadar romanii vor munci atat cat sa poata supravietui insa nu mai mult decat atat deoarece statul nu incurajeaza munca.
  Chiar daca declaratiile politicienilor acuza lenea si indiferenta romanilor pe de o parte, pe de alta parte scade in mod constant veniturile obtinute din munca prin diminuarea salariilor si cresterea taxelor asa ca nu cred in sustinerea consumului intern prin productia agricola a Romaniei.

  • Deceneu says:

   Da, asta-i problema.
   Nici pana acum la tara nu mai lucrau pentru a comercializa produsele, pentru ca nu le cumpara nimeni. Comerciantii preferau sa importe decat sa achizitioneze de pe piata interna. Tarani au produs atat cat sa supravietuiasca, sa nu cumpere si sa nu fie de ras in sat.

   Cursul de schimb scazut a bagat agricultura in faliment si a stimulat indatorarea populatiei, de te si intrebi BN a cui politica a facut-o.
   Politicienii nu au nici idee despre masurile prin care sa protejeze productia.
   Daca atunci cand se putea marii cursul nu l-au lasat liber, acum cand afecteaza 4 milioane de creditori si clientela politica cu atat mai mult nu vor lasa cursul sa fie reglat de piata.
   O sa creasca doar daca nu o sa mai aiba cum sa-l mentina si o sa le scape de sub control.

 9. Cred ca nu era necesar ca japonezii sa ne semnaleze ceea ce stim deja cu totii. Si daca nu stim, poate ca simtim! Iar despre performantele guvernarii este un non-sens sa vorbim. Ar trebui poate mai degraba sa vorbim despre imobilismul nostru civic si acceptarea in continuare a aceastei situatii. O toleram de parca ar face parte din normalitate. Sau poate ca face…

%d blogeri au apreciat asta: