Invatam mersul democratiei ?

O emisiune a lui Tatulici cauta „comoara”, „liderul cu viziune”, sau alta „solutie miraculoasa” de iesire din impas.
S-au formulat cateva opinii cum ca societatea nu are coeziune sociala, ca nu este sanctionata hotia si M Guran a afirmat ca trebuie stimulata munca.

Cred ca pacurgem o evolutie cu poticniri, caderi si ridicari.
In ’90 a existat o coeziune sociala care a fost manipulata si s-a schimbat o „clica politica” cu mai multe grupulete.
S-a afirmat si luma a crezut, ca s-a realizat democratia. Coeziunea sociala s-a spulberat cu concursul mass-media, „mafia” si-a reluat relatile si acum intreaga clasa politica apare omogena, dar separata complet de societate.

Radu Tudor se intreba de ce nu se revota lumea? Din cauza asta lumea nu se revolta, pentru ca nu vede ce sens are sa schimbe clica lui Basescu cu a lui Iliescu si a lui Voiculescu.
R Tudor mai afirma ca oamenii au memorie scurta. Dimpotriva, tocmai memoria ii face sa nu iasa in strada. Cand vor iesii for schimba tot.

Criza economica si parjolirea va provoca o noua coeziune sociala, care va „da in clocot” si va lovi din nou in clasa politica.
Pana cand vom avea aceste rabufniri ciclice similare cu ale crizei economice?
Pana cand societate va intelege ca trebuie sa pastreze coeziunea sociala permanent, sa supravegheze continuu puterea si sa protesteze la fiecare derapaj de la democratie si de la interesele societatii. Pana cand puterea va intelege ca trebuie sa fie ancorata in problemele societatii.

Cadem, ne ridicam facem cativa pasi, iar cadem si ne ridicam, pana invatam mersul democratiei.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

3 Responses to Invatam mersul democratiei ?

  1. L-am ascultat si eu pe Radu Tudor. Personal, cred ca ideea lipsei de reactie a societatii justiticata prin deziluzii fata de politicieni este un non sens. Societatea nu poate invoca acest fapt, chiar daca are dreptate, fiindca nu poate poza intr-o postura angelica. Reactia civica pe care o asteapta R.Tudor este consecinta unei maturizari democratice. Pana acolo vom mai avea multe poticneli. Sau poate ca nu! Sa avem noi sansa unei maturizari peste noapte??? Si sa invatam ca societatea civila trebuie sa puna mana pe haturi?…

  2. Putem vorbi de „formă de protest” în cazul a 10, eu ştiu, optimist vorbind 20% din populaţie. În rest, nu s-a descoperit încă ce înseamnă colectivitatea, traiul în comun şi forţa comunităţii. Din 89 încoace societatea s-a atomizat până la nivel de indivizi (în multe cazuri nici măcar ideea de familie nu mai există ci doar 2-3-4-5 oameni care trăiesc în aceeaşi locuinţă). Poate generaţia boomului economic să aducă o schimbare (copii născuţi după 2004) de mentalitate. Deci, vreo 25 de ani 🙂

%d blogeri au apreciat asta: