De ce are lumea nevoie de WikiLeaks !

Am vazut in urma cu cateva luni emisiunea De ce are lumea nevoie de WikiLeaks, in care era ca invitat Julian Assange, si cum subiectul a devenit in centrul atentiei mi-am amintit de ea.

Inregistrarea are traducere in romana.

Despre Julian Assange si aluzile la viata lui, sau despre episodul din film scrie si Romania Libera -Secretele lui Julian Assange
Cazul probabil va fi privit de la Lovitura de presă a mileniului trei , la un scenariu de tip DNA de Romania, cu scurgeri de informatii dirijate de diplomatia SUA, sau de alta mare putere.
Unele articole deja au inceput sa analizeze autorul si scenarile, dupa cunoscuta filozofie „cine esti dumneata si ce interese urmaresti”.

Ce trebuie remarcat este raporul intre informatii secrete de interes national si informatile secrete care protejeaza abuzurile si ilegalitatile puterilor. De multe ori informatia despre abuzuri este mai importanta decat cea de interes national si deconspirarea ei poate destabiliza puterea.
In Romania este interzis sa publici orice informatie clasificata si clasificarea cu siguranta ascunde abuzuri si ilegalitati.
Clasficarea vizeaza domeniul in intregul lui, fara exceptii pentru ilegalitati.

In cei douazeci de ani nu s-a discutat despre criterile de clasificare a informatilor, desi am mostenit o mentalitate a secretomaniei din cele mai exagerate. Nu s-a discutat pentru ca secretizarea protejeaza abuzurile functionarilor, a puterii si coruptia rezultata din ele, iar mass-media, dar si partidele politice de altfel, sunt finantate de putere.
Nici un partid politic si nici o televiziune nu discuta asemenea teme pe motiv ca nu sunt de interes pentru public, „nu aduc rating”.
Adevarul este ca mass-media decide ce este de interes pentru ea si pentru clasa politica.
Nu am vazut nici o incercare a celor care intocmesc grila de programe sa obtina un feedback de la consumatori. Televiziunile evita sistematic sa ia comentarii in direct, de la telespectatori, pentru ca atunci s-ar vedea de cata „simpatie” se bucura redactorii si posturile de televiziune.
PDL si PSD au votat cot la cot impotriva perchezitiei calculatoarelor in care erau informatii compromitatoare pentru „cercetata” Ritzi, deci va dati seama cat isi doresc politicienii transparenta.

Romania are nevoie de o organizatie de tip WikiLeaks si cum in Romania exista multi informaticieni, poate se gandesc sa fac si ei un lucru bun si concret pentru tara, cu atat mai mult cu cat unii sunt in occident si se bucura de libertate si mai ales de protectie.

Reclame

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

10 Responses to De ce are lumea nevoie de WikiLeaks !

 1. Apropo de protecţie, vezi că Mr. WikiLeaks e puţin arestat 😉 Şi am serioase dubii că un hacker român ar avea o soartă mai bună (că de reuşit, nici nu ar fi greu).

 2. Chrysthyan says:

  Ai auzit ca guvernul SUA si-a sfatuit cetatenii sai sa nu citeasca site-ul?
  Sincer, prea putin ma intereseaza ca ambasadorul SUA il face pe Berlusconi intr-un anume fel. De parca eu nu as vedea asta.
  Totusi sunt documentele confidentiale ale unui stat.

  • Deceneu says:

   Nici o extrema nu e buna, nici Big-Brother si nici secretul total.
   Cand diplomatia sau servicile secrete sunt utilizate in scopuri personale sau de partid -> politice, atunci ar trebui ca divulgarea lor sa fie obligatorie, si confidentialitatea care la acopera sa fie echivalenta cu complicitatea, adica sanctionata sever de lege.

 3. @Deceneu,
  are vreo importanţă (deja arhicitatul exemplu cu Al Capone)?
  Eu cred că haiducia nu e bună şi că preferabile sunt soluţiile instituţionale. Legea 544/2001 e OK, dar nu e folosită decât de câteva ONG-uri.

 4. Deceneu says:

  Si eu „cred că haiducia nu e bună şi că preferabile sunt soluţiile instituţionale”, dar transparenta activitatii asigura garantia functionarii institutilor si impiedica utilizarea lor abuziva .
  Ce trebuie sa aiba o institutie ca sa functioneze in interesul societatii?
  – prevederi legale corecte
  – motivatii pentru functionari si pentru cetateni (stimulente si sanctiuni) sa le aplice.
  Legile din Romania de regula au prevederi bune, dar nu prea au sanctiuni, iar stimulentele lipsesc aprope complet, motiv pentrucare desi avem legi minunate ele sunt „numai bune de pus in rama”, pentru ca efectul e zero.
  Ca sa fie aplicate trebuie insotite de masuri de motivare a celor care supravegheaza si asigura aplicarea si respectarea lor.

 5. TANO says:

  in ceea ce priveste acest aspect cred k ion cristiu are dreptate.assange joaca jocul dorit de americani

 6. teonegura says:

  E un joc cu o miza exclusiv politica, dupa parerea mea…

%d blogeri au apreciat asta: