Bruierea comunicarii

Un articol din Cotidianul Postările românilor din The Economist: propagandă sau intoxicare? mi-a amintit de Evgeny Morozov: Este internetul lucrul de care se temea Orwell?

Are traducere in romana.

In strategia razboiului o componenta importanta este blocarea comunicatilor adversarului.
pentru a paraliza actiunile inamicului.
Blocarea informationala a fost facuta brutal in comunism, prin cenzura si/sau bruiaj, prin dezinformare si manipulare. In comunism masinile de scris erau inregistrate, iar copiatorele (xerox-ul) era intr-o incapere separata si cu regim special, pentru ca „dusmanii” sa nu poata comunica. Se puteau face copii doar pentru ce era aprobat de conducerea unitatii sau a celui mandatat.
Presa si televiziunea era intzesata de securisti si informatori, care dupa ’90 au devenit jurnalisti asa cum militienii au devenit politisti.
In ani ’65 s-a renuntat la masurile brutale de exterminare pentru delictul de opinie si s-a trecut la masuri mai subtile de instaurare a fricii prin zvonistica, iar acum se incearca controlul comunicatilor prin internet.
O prima solutie este bruiajul, atacarea in grup a celor care au idei clare despre consolidarea democratiei, pentru a da impresia ca ideea este o prostie din moment ce majoritatea o dezavueaza.

Se pot observa reactii viscerale la articolele din presa sau pe forumuri, cand se critica puterea sau comunismul.
Cititi reactile la articolul lui D C Turturica 61% din romani vor puscarie pentru bancurile cu Basescu.
La forumul RTV nu se poate desfasura o discutie civilizata semn ca mercenarii au acordul conducerii postului tv, daca nu cumva sunt chiar salariatii lor.
Se pare ca aproape toata presa, dar si multi romani care stau pe net, isi castiga o paine din mercenariat politic, facand propaganda de partid.
Te si intrebi cine o sa scoata tara din criza daca la un salariat sunt 2 pensionari si un numar important dintre salariatii „muncesc” pentru propaganda partidelor politice.
Se investeste mult in bruiajul internetului.

Unii afirma ca se urmarestre reglementarea internetului si ca pana si WikiLeaks ar urmarii ca finalitate actiuni impotriva „terorismului informatic”.
La aceasta intitativa noi romanii suntem in frunte prin propunerea Olgutei Vasilescu.

Update
Între concurenţă şi sabotaj
Totul se scurge: de la Wikileaks la Openleaks, Brusselsleaks şi Balkanleaks

La Paris, bulgarul Atanas Ciobanov, a pus bazele site-ului Balkanleaks, sub sloganul „Balcanii nu mai păstrează secrete”. Fondatorii Balkanleaks au subliniat că au hotărât să lanseze acest site, pentru că WikiLeaks s-a concentrat asupra „războiului” său cu Statele Unite, iar cineva trebuie să se ocupe de scandalurile de la nivel local.

„Urmând exemplul site-ului WikiLeaks, am lansat acest site pentru a promova transparenţa şi lupta contra legăturilor între crima organizată şi corupţia politică în statele din Balcani. Suntem ferm convinşi că nu suntem singuri în această luptă. Există mulţi oameni care vor să schimbe Balcanii o dată pentru totdeauna şi care sunt gata să accepte provocarea. Le întindem o mână”, se poate citi pe pagina de primire.

Asteptam intitativa servicilor secrete romanesti.
Ar fi o oportunitate sa colecteze informatile de coruptie ca sa le poata camufla mai bine.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

3 Responses to Bruierea comunicarii

  1. Flavius says:

    Avem nevoie de cat mai multe articole dinastea, ca sa razbata prin propaganda celor mari.

  2. Chiar mi-a dat de gandit articolul. Cred ca avem o problema in Romania pe care nu suntem pregatiti in Romania sa o abordam. Si ca intotdeauna nu avem capacitatea de a preveni. Reactionam doar atunci cand este prea tarziu…

  3. teonegura says:

    Foarte bun articolul si documentat, multumesc mult!

%d blogeri au apreciat asta: