Evenimentele din Decembrie

Se pare ca luna Decembrie reprezinta o perioada agitata pentru Romania.
– 1 Decembrie 1918 a adus marea unire,
– 30 decembrie ’47 – abdicarea Regelui Mihai
– decembrie ’89 lovitura de stat si asasinarea sotilor Ceausescu
– 6 decembrie 2009 realegeraea lui Basescu Presedinte desi opozitia, daca voia, ar fi putut castiga alegerile.

Ana Blandiana afirma intr-un interviu din Romnai Libera ca:

Ana Blandiana: În revolutie au fost implicate doua categorii de oameni. Prima categorie a fost formata din cei care au strigat „Jos Ceausescu” , care trebuiau sa îl dea jos pe acesta si care au fost programati în acest sens. Acestia nu îi reprosau ca fusese prea comunist, ci ca nu fusese suficient de comunist. Ceea ce îi reprosa Brucan era ca diluase comunismul într-un nationalism kitch. Marele repros si ura împotriva lui Ceausescu a structurilor, care au continuat sa domine tara, a fost national comunismul si nu comunismul.

Cea de-a doua categorie a fost cea care a strigat „Jos comunismul”. Aceasta a ramas în Piata Universitatii, încercând sa continue revolutia. Evident ca prima categorie a câstigat.
Existenta acestor doua categorii a produs enorma ruptura din societatea româneasca care a dus în anii 90 la lucruri teribile, de la ura împotriva Pietei Universitatii, pâna la mineriade. Aceasta ruptura a continuat,chiar daca pe parcursul anilor a pierdut din intensitate.

Daca facem o paralela intre fractura de care vorbeste Ana Blandiana mai sus, cu ce se intampla astazi in viata politica, observam ca viata politica nu a evoluat.
Basescu este diabolizat de catre opozitie cum era Ceausescu. Opozitia striga „jos Basescu”, dar nu propune masuri pentru functionarea justitie, vrea doar sa ia puterea, iar cetatenii care doresc democratie si egalitate de sanse sunt in afara „jocului politic”.
Cetatenii sunt spectatori si masa de manevra cum au fost si in ’89, sau cum sunt cu ocazia alegerilor.
Mass-media si „analistii” sunt implicati in batalia politica si evita sa discute agenda importanta pentru societate. Radu Tudor afirma intr-un interviu cu C-tin Balaceanu-Stolnici teza ca mass-media reflecta societatea, iar replica a fost ca mass-media nu face doar informare, este si manipulator si formator de opinie.

Starea democratiei romanesti se degradeaza constant si solutile clasei politice sunt nule.

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: