Marea frauda electorala in curs de pregatire!

Raluca Turcan a organizat dezbateri pentru o reforma electorala, prin care sa permita votul celor din diaspora, respectiv votul prin corespondenta si votul electronic.
Mai nou MAE, MAI si Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) au pus la cale o intitativa legislativa pe care ministru Teodor Baconschi o supune dezbatrii publice pentru 30 de zile, tocmai in perioada sarbatorilor de iarna cand parlamentarii sunt in vacanta, romanii nu au chef de politica, televiziunile se intrec cu programe de divertisment si viata politica lancezeste.

Sub pretextul respectarii dreptului la vot se incearca valorificarea unui bazin electoral care participa la alegeri in proportie de 5% dupa declaratile lui T Baconschi.

Care sunt principile fundamentale ale unui proces electoral credibil?
Cetatenii trebuie sa aiba incredere in sistemul electoral si sistemul trebuie sa prezinte garantii ca functioneaza corect. Lipsa increderii in corectitudinea alegerilor se masoara prin absenteismul la vot.

McGaley & Gibson (2003) şi Knoppers (2005), pun in evidenta următoarele principii pentru alegeri:

  • Corectitudinea rezultatelor
    1. Vor vota numai persoanele cu drept de vot
    2. Vor vota doar o singură
  • Verificarea rezultatelor de către părţile implicate
  • Secretul votului
    1. Nimeni nu ar trebui să poată să facă legatura între votul acordat si votantul implicat (prevenirea votului forţat)
    2. Un alegător nu ar trebui să poată dovedi cum a votat (prevenirea vânzarii de voturi)

Un alt principiu spune ca: „toate voturile valabile trebuie numarate si toate voturile numarate trebuie sa fie valabile”.

Transparenta procesului electoral trebuie sa fie maxima si transparenta se realizeaza prin: publicarea a cat mai multor informatii care sa permita cetatenilor sa verifice daca centralizarea s-a facut corect, si prin supravegherea procesului electoral de catre cetateni si/sau organizatii civice neutre politic.
In opinia celor care au analizat procesul electoral, se sustine ca centralizarea datelor trebuie facuta de organisme independente de stat, care nu au relatii contractuala cu guvernul, pentru a se evita „stimularea” lor la acceptarea de „defectiuni” in procesul electoral.
Aceasta a fost ideea pentru care s-a infintat AEP, numai ca ea a fost populata de oamenii principalelor partide, partide care pot ajunge la intelegeri.

In Romania se face tot posibilul ca procesul electoral sa fie opac si scos de sub controlul cetatenilor, dar si al partidelor politice mici.
– Listele cu persoanele care s-au prezentat la vot nu sunt afisate dupa vot, pentru ca sa nu se poata verifica daca s-a votat in numele celor absenti.
– Nu se doreste informatizarea evidentei prezentei la vot pentru ca sa nu se poata depista votul multiplu si amploarea fraudei si sa nu se permita sanctionarea si descurajarea votantilor abonati la votul multiplu.
Practic, AEP si puterea protejeaza frauda electorala, pentru ca informatizarea prezentei la vot ar fi o bagatele sub aspect tehnic. Nu ar fi necesar aportul STS si nu ar fi necesara retea in timp real pentru prelucratea datelor post factum.
– procesul electoral este gestionat de STS si mai nou se propune ca datele din diaspora sa fie gestionate de MAE.
– nu se doreste votul impotriva tututror sau votul alb valabil, care sa aiba ca efect locuri libere in parlament proportinal cu voturile albe. Daca s-ar accepta nu ar mai fi nevoie de reducerea numarului parlamentarilor. Electoratul i-ar reduce pe parlamentari proportional cu antipatia fata de ei, ceea ce ar face ca politicenii sa-si schimbe atitudinea aroganta si cinica fata de cetateni.

Ce se urmareste cu legea votului prin corespondenta, care avantajeaza evident partidul la putere?
PD-L -ul stie ca nu mai poate conta nici pe cetatenii mobilizati in teritoriu de activistii de partid, nici chiar pe proprii membrii si atunci incearca sa recupereze voturi din exterior unde electoratul este dispersat si verificarea imposibila. In ambasade si in consulate nu intra orice cetatean si cei care pot participa la alegeri nu pot intra in orice incapere sa verifice ce se intampla „in spatele usilor inchise”.

– O parte din scrisorile venite din teritoriu la ambasade sau consulate pot fi inlocuite cu unele care au votul stabilit. Daca din 10.000 de votanti anuntati ca vor vota prin corespondenta la 3.000 li se substituie votul si atestatul primit tot de la autoritati, nimeni nu poate dovedii frauda. Sigur se poate scrie si o declaratie pentru ca nu verifica nimeni autenticitatea.

– Baza de date poate servi pentru a vedea cine nu si-a exprimat dorinta sa voteze prin corespondenta si se poate vota in numele lor la ambasade si la consulate.
Ca sa se preintampine votul in numele absentilor ar trebui ca AEP sa trimita o scrisoare de confirmare catre toti cei care au votat prin corespondenta. Cei care stiu ca nu au trimis votul ar avea posibilitatea sa conteste. Daca nu stiu ca s-a votat in numele lor, nu vor reactiona in nici un fel.

Se incearca controlul algerilor in doi pasi.
In primul pas se introduce votul prin corespondenta si in pasul doi votul electronic, si practic nu mai exista nici o posibilitate sa scapam de actualii politiceni FSN-isti prin mijloace democratice, iar prin violenta nici atat pentru ca si-au consolidat „unitatile de interventie”.

As sugera liberalilor sa propune UE sa organizeze un aparat electoral propriu in tarile uniunii si sa gestioneze ei procesele electorale din exteriorul tarilor membre.
Eventual costurile procesului electoral sa fie suportat de tara care benficiaza de servicile electorale.
Numai asa s-ar putea avea incredere in votul din diaspora.

UPDATE: De consultat pag principile votului

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

22 Responses to Marea frauda electorala in curs de pregatire!

  1. Ideea cu un organism electoral la nivelul Uniunii este una foarte bună.

    • Deceneu says:

      Fiecare tara are o institutie independenta care se ocupa de alegerile lor, deci au logistica si ar putea organiza alegeri pentru alte tari.
      Spre exemplu Spania, Italia, Franta ar putea organiza alegerile, iar in tarile unde nu sunt multi cetateni romani procesul electoral sa se organizeze doar la ambasade.

  2. Arogantu' says:

    1. NU trebuie sa existe baze de date cu cetatenii romani IN CONSULATE / AMBASADE.
    In acest fel – nu au posibilitatea de a sti cine NU va vota, spre a vota in locul lui.
    2. Propunerea de organizare de catre EU a proceselor electorale NU este realizabila. Conform tratatelor EU – organizarea alegerilor este unul din atributele suveranitatii si nu vor renunta la el tocmai ‘greii’ din uniune.
    3. Este mult mai usor de implementat votul electronic, cu pastrarea bazelor de date la AEP si cu autentificarea pe baza de pasaport / CI, precum si cu ELIMINAREA TOTALA a votului in consulate / ambasade (care au acces la internet).
    Software-ul trebuie expertizat de EU sau de o autoritate recunoscuta international.
    4. Pentru garantarea suplimentara a corectitudinii votului, alegatorul trebuie sa se inregistreze pe pagina AEP, iar sistemul ii va trimite automat un e-mail la adresa precizata – informatii privind momentul votului, dar NU informatii de identificare a alegatorului.

    Cine nu va dori sa voteze – nu se va inregistra si, deci, nu va putea sa voteze altcineva in numele sau.

    Bineinteles – lista este deschisa …

    • Deceneu says:

      Votul electronic nu prezinta garantia ca este un vot corect.
      Un IT-ist de la server poate altera voturile in timpul procesului electoral, sau rezultatul poate fi alterat prin progame care se lanseaza singure in executie.
      De ce tarile avansate nu au recurs la votul electronic?
      El este implementat in Australia datorita distantelor mari si a densitatii mici a populatiie si in tarile africane.

      • Arogantu' says:

        Avem o problema pe care tarile avansate au rezolvat-o: FURTUL INSTITUTIONALIZAT.
        Sint de 38 de ani in bransa IT si stiu ce se poate, dar si cum se poate stopa ceea ce te sperie.
        Ideea era ca – vrem, nu vrem – ne indreptam spre zodia democratiei participative, iar votul electronuic se va impune.
        Dar lucrul cel mai important este ca se concentreaza toata logistica electorala intr-un singur punct – AEP, care este infinit mai usor de supravegheat decit sutele de consulate si ambasade.
        Si, nu in ultimul rind, nu degeaba am precizat: un software expertizat. Apoi sigilezi calculatoarele si nu mai lasi operatorul SA INTRODUCA PROCESE VERBALE !
        Aici este furtul masiv.

        PS Chiar stiu ce se poate face – sint programator in limbaje de asamblare si am dus in spate citeva sisteme de operare ca programator de sistem.

        • Deceneu says:

          Da-mi voie sa ma indoiesc de afirmatile pe care le faci.
          – Cum „sigilezi” un calculator care are consola la distanta si poate fi operat prin wirless?
          – Softul poate fi beton, dar un alt program poate sa modifice datele din DB.
          – Nu supraveghezi un calculator din exterior. Monitorizarea softului se face cu programe care ruleaza pe acelasi calculator in paralel cu softul de centralizare.
          – Daca NU se inregistreaza informatii de identificare a alegatorului, de unde sti cine a votat o singura data, cine a votat de mai multe ori si cine nu a votat?
          Cum stabilesti participarea la vot?

  3. Sint de 38 de ani in bransa IT

    Omu’ e securist din ’72.

    • Arogantu' says:

      -Poate fi operat de la distanta DACA PERMITI. Daca nu – NU.
      – Orice acces la DB este monitorizat si se poate afla cine a facut-o. Daca vorbim de firmele mari – IBM, Oracle etc – securitatea este prima calitate avuta in vedere.
      Cind ai lansat o aplicatie web (cum este cea pe care o am in vedere) IN PRODUCTIE – nici domnu’ dracu’ nu poate face altceva decit permite aplicatia. Evident – proiectata corespunzator d.p.d.v. al securitatii informatiilor.
      IBM are o retea de tip INTRANET la nivel global – n-am auzit sa le fi fost sparte bazele de date.
      Lucrez pe baze de date Oracle aflate afara – nu am auzit de alterari de date. Si este vorba de milioane de clienti inregistrati, de zeci de milioane de inregistrari (sind DB distribuite).
      Am si eu o mica pagina, cu securitatea asigurata la nivel de firewall LINUX (nimic in plus) si cu o DB de utilizatori protejata standard (MySQL). Te invit sa lansezi un program … care sa faca absolut ce vrei. Mesajul de fata este garantia ca nu te voi acuza de nimic din ce ai putea face PINA LA 15 Ianuarie 2011.
      – In acest caz – nu mai functioneaza ideea clasica a numaratorii paralele, cind se introduc la sediile partidelor datele de pe copiile PV din sectiile de votare.
      – Am spus ca informatiile de identificare NU SE TRIMIT ALEGATORULUI, nu ca ele nu se inregistreaza in baza de date.
      Oricine are intentia sa voteze se va putea inregistra si isi va putea verifica datele (acces pe baza de user si parola).
      Exemplu – toate site-urile de PTC (paid to click) SERIOASE, care chiar platesc.
      – Participarea la vot este chiar ULTIMA dintre griji, ca si rezultatul. Aici chiar se poate implementa conceptul „apesi pe buton” si iese rezultatul.
      A se vedea auditarea paginilor web de catre site-urile specializate in masuratori.

      PS Unele facilitati de pe pagina mea inca sint in testare (trimiterea de mesaje audio, trimiterea de fisiere; am avut o problema cu HDD-ul serverului si nu am recuperat tot).
      Eu imi platesc TOATE facturile pe internet – fie cu card (Vodafone si altele), fie cu ordin de plata – la berbecii care nu au implementat plata online.
      Chiar cred ce spun si te invit, din nou, sa faci pagube paginii mele. Pina la 15 Ianuarie 2011 INCLUSIV !
      La multi ani !

    • Arogantu' says:

      Wrong !
      In 1970 am dat cu nasul in calculatoare, la facultate, dar este ceva cu 1972: atunci am inceput sa lucrez – ca student – la transformarea programelor COBOL IBM in programe COBOL IRIS / FELIX. Asta mi se platea – asta faceam.
      Dar asa, o parere despre ce am scris – ai ?
      Daca nu – nu-i bai, doar ca iti pierzi vremea de pomana pe o pista gresita.

      • Deceneu says:

        Vorbim de lucruri diferite.
        Eu ma refer la alterarea datelor de cei care le adminstreaza, dumneavoastra vorbiti de alterarea datelor de catre terti din exterior.

        Intr-un proces electoral datele nu pot fi gestionate de un participant, sau un subordonat al participantului la alegeri, in cazul de fata ambasadele, subordonate Presedintelui, sau STS-ul subordonat aceluiasi presedinte.

        • Arogantu' says:

          Pai asta-i si ideea – AMBASADE, CONSULATE, STS vor ramine batind marunt din buze !
          Ramine un singur „inamic public” – AEP, iar acesta trebuie trecut sub control parlamentar.
          NU vorbeam de interventii din exteriorul sistemului (chiar daca n-am exclus), ci aveam in vedere tocmai eliminarea posibilitatii de interventie a celor din sistem.
          Votul nu se va face la ambasade sau consulate – ci ORIUNDE in alta locatie cu conexiune la internet: acasa, la cafenea, in aeroport, pe strada.
          NU AM AVUT IN VEDERE amenajarea de „cabine de vot electronic”.
          Acum sper ca am fost clar.

        • acesta trebuie trecut sub control parlamentar.

          cu asta s-ar rezolva totul. 🙂

          In tara in care se fura cu… autobuzul in miezul zilei, trecem AEP sub control parlamentar si ne-am scos.

          Eu personal as oferi cazare la racoarea complet gratuit tuturor sefutilor de serviciuri misterioase si le-as da liber tuturor agaricilor aroganti prestatori de „servicii” absolut inutile.

  4. Arogantu' says:

    Supliment pentru Costel … si chiar pentru Aristotel !

    Bula vine de la scoala suparat foc. Taxu (!!!) il vede si-l intreaba:
    – Ce-i Bula de esti asa sucarit?
    – Pai mi-a dat profa doi ca n-am stiut care-i diferenta intre „bai” si „catastrofa”.
    – E, da-l dracu de doi, ca nu-i primu’.
    Da’ pentru cultura ta generala, hai sa-ti spun eu.
    Uite un exemplu: daca miine ne moare scroafa din cotet, atunci e bai mare. Da’ nu-i chiar o catastrofa. In schimb, daca miine se prabuseste elicopteru’ prezidential cu tot cu Ba’secu inauntru, apoi asta-i o mare catastrofa. Da’ nu-i bai…

  5. Arogantu' says:

    😀

  6. Dan Masca says:

    La Multi Ani !
    Este o decizie inteleapta legiferarea votului prin corespondenta.
    Sa vezi peste tot in jurul tau numai hoti este total gresit ca atitudine.
    Prezumtia de nevinovatie ar trebui sa o avem indiferent de culoarea politica.
    Politicienii trebuie sa isi faca meseria si sa faca o lege buna.

    • Deceneu says:

      In alegeri legitimitatea este data de credibiliate si credibiliatea de garantiile intr-un proces electoral corect. Lumea civilizata si onesta se straduieste sa ofere garantii ca sa elimine orice suspiciune.
      Numai excrocii pretind sa avem incredere maxima in ei si s-a vazut la FNI cat valoreaza increderea in prezumptia de nevinovatie.

  7. Arogantu' says:

    @Aristotel
    LA MULTI ANI !

    Nimeni nu a pretins ca prin trecerea AEP sub control parlamentar se rezolva tot musuroiul portocaliu de acolo !
    Dar – cel putin aparent – nu se va mai numi la conducere o individa care fraternizeaza cu EBA (cea atit de controversat „aleasa” in EP) in chiar seara alegerilor.
    Problema ‘sefutilor de serviciuri’ se va putea rezolva doar in conditiile matrasirii ba’secului. Pina atunci – pofta-n cui !

%d blogeri au apreciat: