Scrisoare catre UE!

Dl Nistorescu vrea rapid o solutie, de preferat una romaneasca, un guvern de tehnocrati spune domnia sa.
Tocmai de „o solutie originala romaneasca” si rapida nu avem nevoie. Am experimentat-o douazeci de ani si ne-a adus intr-o fundatura. Propunerea mea este sa cerem sprijin de la UE, sa le adresam o scrisoare.
Propun in continuare o schita !

Stimati reprezentanti ai UE.

Situatia din Romania poate devenii exploziva si poate contamina si alte tari ale Uniunii Europene.

Cauza acestei stari se datoreaza mostenirii comuniste de care Romania nu s-a putut desprinde si pe care UE a privit-o cu detasare.
In ’89 a avut loc un schimb de putere si de regim, dar puterea a fost preluata de structuri din esalonul doi ale fostului regim, organizate dupa principii militare, care au blocat democratizarea societatii romanesti, au finantat din banii societatilor cu capital de stat trusturi media obediente lor, au blocat ascensiunea partidelor istorice prodemocrate si coagularea societatii civile, infiltrand diversionisti in interioriul lor pentru a discredita conducerea si actiunile. Initial au urmarit sa-si ascunda trecutul pastrand puterea, dupa care au decis sa acapareze patrimoniul „intregului popor” in favoare unor privilegiati.
Guvernantii s-au opus retrocedarilor proprietatilor si au acceptat retrocedarile doar acolo unde presiunea sociala si internationala a fost mare. S-au opus infiintarii de posturi private de televiziune care nu erau controlate de putere (proiectul lui I Ratiu).
Politicienii prin mass-media anexata, au strecurat in constiinta cetatenilor romani ideea ca situatia dificila este consecinta profitului exagerat obtinut de capitatul strain, a contractelor cu statul dezavantajoase pentru Romania, pe care guvernele au fost constranse sa le incheie ca o concesie pentru integrara in NATO si in UE.
Nu contestam ca exista astfel de contracte, dar probabil ele nu au legatura cu integrarea. Probabil comisionalele primite de functionarii si politicienii romani au avut o importanta decisiva, dar prin propaganda au transferat vinovatia la „comploturile” din exterior.
Romania este o societate polarizata, pe de o parte partidele politice si trusturile media care simuleaza lupta politica democrata si alternanta la putere, pe de alta parte societatea atomizata in care presiunea creste odata cu criza economica.
Cu actualii politicieni nu se intrevad solutii si alti politicieni nu pot sa se faca remarcati din cauza embargoului mediatic. Mass-media evita discutarea cauzelor crizei economice din Romania, care nu reprezinta efectul crizei mondiale si evita dezbaterea solutilor de redresare. Tot spatiu media este dominat de politicieni si moderatori care fac „spectacol de lupta politica cu sabii de carton”.

In Romania nu exista competitie politica si mediatica, nu exista democratie si nici economie de piata functionala.
Rezultatul alegerilor a fost in mare parte denaturat de campania mediatica disproportionata, dar si de fraudele realizate prin voturi in numele celor absenti si prin voturile multiple. Desi exista dosare penale pentru voturi multiple si actualul presedinte a acuzat fosta putere de practicarea „turismului electoral”, dosarele nu au ajuns in instanta, ceea ce dovedeste ca nici un partid politic nu vrea sa descurajeze electoratul sa participe la frauda prin votul multiplu. Informatizarea prezentei la vot ar fi permis depistarea votului multiplu, dar nu se doreste acest lucru. Se propune in schimb informatizarea numararii voturilor, respectiv votul electronic, pentru ca in strainantate se afla un bazin electoral care poate reprezenta 30-40% din prezenta la vot din Romania. Acest bazin electoral de la care nu pot fi controlate voturile, va permite puterii sa fraudeze masiv si sa se permanentizeze la putere.

Speram ca interesele cetatenilor romani coincid cu al UE.
Pentru a iesii din acest impas noi vedem ca singura speranta un ajutor al UE acordat societatii civile si reformarii institutilor statului.
Solicitam suprimarea finantarilor economice de care profita coruptii si pe care le platim noi romanii si directionarea lor spre finantarea democratiei, a organizarii societatii civile, a unei mass-media cu adevarat independente, a unor consultanti straini care sa propuna masuri de reforma a institutilor statului sa le faca functionale.
Sugeram introducerea unor standarde de calitate pentru partidele politice, respectiv sa aiba o viata interna democrata, cu dezbateri si alegeri interne, cu consultarea electoratului inainte de adoptarea decizilor importante.
Asa cum legea electorala impune un prag electoral si partidele politice ar putea fi obligate prin lege sa indeplineasca standarde de calitate privind democratia interna si justitia sa verifice periodic respectarea lor.

Institutile statului organizate dupa model occidental nu functioneaza, pentru ca nu au fost prevazute proceduri de evaluare si motivare a functionarilor.
– In Justitie magistratii au imunitate si venituri peste medie, dar veniturile sunt fixe indifent de rezultate, si nu au responsabilitati. Activitatea lor nu este evaluata si recompensatata sau sanctionata functie de rezultatele obtinute, motiv pentru care nu au interesul sa obtina performanta si sa „deranjeze” clasa politica. Cu salarii mari fata de salariu mediu s-a cumparat linista si loialitatea functionarilor in majoriatea institutilor statului.
Parchetele sunt ca „un filtru” in care dosarele clientelei partidelor politice si a lumii interlope nu ajung in instanta sau ajung cu vicii de procedura. Seful DNA isi permite sa interpreteze Constitutia si decide ca imunitatea Presedintelui este una absoluta pentru toate faptele anterioare ocuparii functiei, desi Constitutia prevede doar imunitate pentru faptele savarsite in exercitarea functiei.
– Contractele cu bugetele sunt incheiate netransparent, prin licitatii formale.
– Fondurile la dispozita guvernului se repartizeaza preferential si nici un partid politic nu propune criterii de repartizare obiective, pentru a stopa practicile subiective. Fondurile sunt dirijate spre obiective de investitii fara rentabilitate, multe viitoare mari consumatori de alte fonduri pentru intretinere.

Democratia din Romania a regresat si daca nu va exista o interventie hotarata a UE in relansarea democratiei, Romania va fi un focar de coruptie, sursa de „contaminare” pentru functionarii UE, sau chiar o „deraiere” spre un regim autoritar incompatibil cu democratia.
In anii ’90 politicienii nu erau atat de siguri pe ei, pentru ca nu se manifestau atat de cinic ca in 2010. Noi am sperat ca integrarea in UE va grabii procesul de democratizare din societatea romanesca, motiv pentru care ideea integrarii a avut sustinere populara puternica, dar constatam ca el a incetinit dupa aderare si dezamagirea poate atrage reactie inversa a cetatenilor.
Nu este nevoie de fonduri financiare mari, cat de un punct de sprijin in jurul caruia sa „cristalizeze” mediu social foarte „frustrat” pregatit sa se agite si sa se „aglomereze”, si daca nu se „insamanteaza o impuritate pozitiva”, cristalizarea ar putea evolua intr-o directie neplacuta si nedorita.

Cine vrea sa comenteze, sa preia ideea si/sau textul sa-l reformuleze, sa-l completeze si sa-l propuna pentru strangerea de semnaturi!

PS UPDATE Scrisoarea III-a (Biletul lui Calin) e tare. 🙂

UPDATE:
A preluat-o Cotidianul la rublica „Forumistul de serviciu”

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

9 Responses to Scrisoare catre UE!

 1. Simona says:

  Eu sunt de acord cu toate punctele. Poate mai putin cu faptul ca un guvern de tehnocrati ar esua oricum (e de discutat, nu sunt convinsa nici de un succes spectaculos). Dar nu inteleg ce se cere din partea UE? Fonduri pentru societatea civila?

  • Deceneu says:

   Se cer fonduri pentru a sprijinii aparitia unei mass-media independente si implicare cu know-how petru institutile statului, pentru admnistratie si justitie.
   Guvernul de tehnocrati trebuie sa ajunga cu legile la Parlament. Cu un Parlament ostil nu se poate guverna. Trebuie ca partidele politice sa accepte masurile sau sa paraseasca viata politica la presunea cetatenilor. Cum viata politca fara partide inseamna dictatura, este de preferat aparitia unor partide cu comportament responsabil, care sa inlocuiasca actualele partide printr-un proces de alegeri democratic.
   Mai pe scurt viata politica romaneasca are nevoie de partide alternative la actuala clasa politica, dar cu monopolul media nu se pot afirma fara o sustinere din exterior.

 2. Simona says:

  De acord. Doar ca in plus partidele sunt alese de populatie, altfel nu mai e democratie. UE nu se poate implica nici in aparitia de noi partide politice, asta trebuie sa se intample de aici.

  Cred ca e o idee buna de sustinere a mass media independente. Ar mai fi o idee sustinerea financiara pentru societatea civila, in acest moment sunt prea putine organizatii (fara acoperire prea mare) si nu au credibilitate mare pentru ca oamenii vin tot din media care e pro sau contra un anumit partid.

  • Deceneu says:

   Da evident ca UE nu se poate implica in finantarea de partide politice.
   Nici nu am sustinut asa ceva. (cred ca sa se intelege din ultima fraza „dar cu monopolul media nu se pot afirma fara o sustinere din exterior”).
   Am sustinut finantarea unei mass-media care sa reprezinte societatea civila si know-how pentru functionarea institutilor statului.
   Societatea civila va trebuie sa se organizeze in genul Aliantei Civice si sa lanseze pe piata partide politice.
   Pentru a putea face acest lucru ar trebui sa existe o presa independenta.
   Ar mai fi si internetul bun la asa ceva, cat va mai fi last liber!
   Momentan e doar monitorizat.

 3. teonegura says:

  Mda, iar sfarsim in postura de pres de iuta la usa bunilor aspiranti…

 4. Majoritarul says:

  Cred ca speranta pe care aici se spune ca ar trebui sa o cautam in UE, ne este foarte la indemana insa trebuie sa mai treaca multa vreme pana sa o putem „digera”.
  Cred ca una dintre cele mai bune solutii pentru Romania in situatia actuala este sa renunte la a-si mai alege conducatorii si sa caute conducatori capabili acolo unde sunt in UE sau aiurea. Spun asta pentru ca daca de 20 ani tot alegem si nu vedem nimic bun poate ca nici nu este greseala alegatorului cat este o lipsa de optiuni.
  Asadar poate ca Romania ar trebui sa dea un anunt de angajare pentru posturile de presedinte, premier etc.

  • Deceneu says:

   Romanii ar alege corect daca ar avea pe cine si daca alegerile ar fi corecte.
   Problema este ca nu se poate afirma o alternativa la actuala clasa politica, cu o mass-media ostila democratizarii si schimbarii, si aceasta lipsa de sperante blocheaza din fasa orice initiativa.

%d blogeri au apreciat: