Mituri si revolutii esuate !

Am sustinut de mult timp si sustin in continuare ca principiul „omul sfinteste locul”, face parte din mentalitatea orientala si descurajeaza asocierea si actiunea sociala a cetatenilor.
Cetatenii care privesc pe functionarii de rang inalt ca pe niste persoane importante nu vor avea „tupeul” sa le ceara transparenta sau sa le predinta responsabilitate. Expresile „stiu ei ce au de facut”, sau „e dreptul lor sa hotarasca pentru ca ocupa funtiea x” sunt consecinta acestei mentalitati.

Aflu dintr-un articol Misteriosul iniţiator al revoltei din Egipt din Romania Libera, ca revolutile din orient au fost declansate de evenimente mai mult sau mai putin obisnuite de persoane obisnuite. In Tunisia un tanar si-a dat foc, iar in Egipt un anonim cu nikname „El Shaheed”(martirul) a chemat la protest de pe Facebook, dupa ce un cetatean a murit batut de politisti.

Nici măcar cei care îl ajută pe El Shaheed să coordoneze protestele nu îi cunosc identitatea. ..
….
„El Shaheed este un om mort în jurul căruia se încing spiritele. Nu are gen, nume. Nu există un lider. Totul ţine de idei „, afirmă un activist din America care este în strânsă legătură cu Egiptul.
El Shaheed- un om obişnuit care nu vrea glorie
„Rolul meu este de a-i motiva pe oamenii, de a-i informa, de a-i încuraja să participe la eveniment şi nu doar să scrie despre el”, a spus El Shaheed care spera atunci că dacă suficienţi oameni vor merge pe străzi, mişcarea va deveni de neoprit.
..
” Nu îmi vine să cred. Nimeni nu poate să îşi imagineze ce se va întâmpla în continuare, nici măcar Mubarak” spunea El Shaheed la o zi după protest.
..
„Acum nu este vorba despre mine, ci despre poporul din Egipt. Vreau să mă întorc la viaţa mea reală de înainte, nu vreau glorie”, a declarat El Shaheed înaintea protestelor de vineri.

Ce-i mana pe egipteni in lupta?
Protesteaza impotriva unui tiran, sau a unui sistem?
Ii mobilizeaza ideile, dorinta de libertate pentru a fi tratati cu demnitate.

Daca in urma protestelor se schimba Mubarak cu un alt individ de aceeasi categorie si toata clica de la putere se conserva, sacrificiul va fost zadarnic.
Posibil ca si la ei sa profite de revolte liderii religiosi sa „cada din lac in putz”, cum s-a intamplat in Iran cu ani in urma.

In Romania in ’89 fosta garda s-a reinstalat dupa revolte si a instaurat o altfel de dominatie mult mai perfida.
In 2004 electoratul a sperat ca schimbandu-l pe Nastase cu Basescu, („unul din sistem, ca numai unul de-al lor le cunoaste punctele slabe si ii poate trage in teapa”), si-a tras o „teapa”. La 5 ani ne-a „ciuruit” la buzunare cu niste credite pentru clientela de partid pe care o vom plati noi si generatia urmatoare.
Am ales intre oferte fara miza, variante care au avut aceleasi obiective.

Se dovedeste ca revolta si debarcarea unui tiran nu rezolva nimic, daca nu duce la schimbarea starii de fapt, daca nu ai ce sa pui in loc, in ce priveste legislatia si metodele. Noua conducere care preia puterea se foloseste de ea in acelasi mod.

Credeti ca Tunisia sau Egiptul se vor democratiza?
Fara o societate civila care sa faca presiuni de introducere a reformelor, prin care puterea sa se tranforme dintr-un privilegiu intr-o responsabiliate, nu se rezolva nimic. Aceasta transformare nu o sa fie niciodata initiativa celor de la putere. Din cauza asta este nevoie de o societate civila, sa conceapa, sa le transmita guvernantilor masurile necesare pe care acestia sa le aplice, si la nevoie sa faca presiuni asupra puterii.
Tarile democrate sunt cele cu societate civila dezvoltata.
Daca va interseaza o analiza despre societatea civila si corelati gradul democratiei cu gradul de implicare sociala a cetatenilor si o sa constatati ca lucrurile se leaga.
Sigur numai numarul ONG-urilor nu-i sugestiv, el trebuie corelat cu dimensiunea societatii si cu eficienta lor.

Concluzia: inainte sa faci o revolta si sa schimbi o putere, trebuie sa te asiguri ca ai o solutie mai buna pe care sa o pui in loc, altfel sacrificiul e inutil.
Asa cum o cariera nu se face peste noapte sau nu se poate primii cadou, nici dintr-o revolta nu se naste o societate democrata.
O solutie mai buna nu pica din cer, trebuie pregatita prin implicare sociala si pentru asta se consuma resurse timp si bani.

Anunțuri

Despre Deceneu
"Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc şi refuză să intervina.” - Albert Einstein

10 Responses to Mituri si revolutii esuate !

 1. transildania says:

  Foarte corect, nimeni nu se va democratiza peste noapte fara o societate civila, si fara revendicari structurale (nu doar personale).
  Totusi din tot ce am inteles orice comparatie cu revolutia islamica din Iran nu se cuvine. Protestatarii nu au nici cea mai mica revendicare sau interes in acest sens.
  Mai mult, pericolul radicalismului islamist este proiectat de catre sustinatorii dictatorului, pentru a-i legitima continuitatea

  • Deceneu says:

   Chiar daca initiatorii miscarii nu au intentii de acest, fel nu se stie cine v-a beneficia in final. De regula beneficiaza cei care au mai multa putere.

 2. Aristofan says:

  Adevarata corelarea intre gradul de dezvoltare al societatii civile si democratie.
  Imi permit sa va recomand o analiza (facuta de de-a dura lex) a motivelor pentru care societatea civila in Romania nu se implica si rezista la modernizare si reforme:

  http://www.riscograma.ro/3553/de-a-dura-lex-39-metode-prin-care-scoala-cultiva-slugarnicia/

  Sunt interesante si comentariile autorului pe preluarea de la riscograma, merita vazute alaturi de postarea originala pentru intelegerea modului in care educatia din scoala determina comportamente sociale actuale.

  • Deceneu says:

   Este un punct de vedere. Exista o educatie in scoala si chiar in familie sa fi supus, dar intrebarea este daca „societatea este rezultatul educatiei, sau educatia te pregateste pentru viata”?
   Eu consider ca probelma este una de raporturi de putere.
   O putere nelimitata se manifesta in voie si cel puternic il umileste pe cel slab pentru ca nu exista consecinte ale acestui comportament.
   Daca ar fi consecinte atunci cel puternic si-ar cenzura comportamentul si ar educa si pe copii sa fie prudenti.
   Eu pledez pentru proceduri pentru ca ele limiteaza puterea si ii permite individului sa-si manifeste personalitatea sa i se respecte demnitatea.
   Am scris la pagina despre institutii

   „Salariatii subordonati unor sefi fara criterii de apreciere sunt la cheremul acestora. Ei nu pot avea o conduita demna, o viata profesionala verticala, atat timp cat “seful” da sentinte privind capacitatea lor profesionala dupa bunul plac. Daca veniturile si cariera lor depind de ifosele sefilor, salariatii/functionarii se vor comporta slugarnic, fara demnitate, fara initiativa, si coruptia prospera.

   Am comentat si la link-ul de la riscograma

   • Aristofan says:

    Ok, procedurile definesc cadrul in care se desfasoara activitatile institutiilor.
    Cum te asiguri ca:
    1) se vor defini proceduri (si vei trece peste rezista descrisa de tine in articolul despre institutii)?
    2) procedurile sunt corecte si complete (vezi amendamentul Buda al raspunderii penale a avocatilor)?
    3) procedurile sunt respectate (si nu vei primi raspuns ca legea nu se aplica in cutare speta – cazul actual cu noii membri CSM)?

    Ai acum si o provocare de a trece de la teorie la practica:
    http://infoeconomice.blogspot.com/2011/01/te-provoc.html

    • Deceneu says:

     1. Daca procesul de antrenare la rezolvarea probelemelor societatii este incurajat si intretinut, prin aceasta participare se stabilesc procedurile, se perfectioneaza si se urmareste aplicarea lor.
     2. Procedurile sunt perfectibile.
     3. Eficienta procedurile se monitorizeaza prin alte proceduri. Este un proces de control in circuit cum este raportul intre cele trei puteri in stat care se controleaza reciproc.

     Am trecut si la practica chiar la sit-ul indicat. 🙂

   • Aristofan says:

    Mi-am recitit comentariul.
    Nu lua provocarea drept afront, am exagerat cu aluzia ca e nevoie sa treci de la teorie la practica.
    E doar o proiectie a unei necesitati personale :), de a trece de la „(ceilalti) trebuie sa …” la „ce pot face eu este … „.

    • Deceneu says:

     Eu fac ce poate face un om, respectiv sa prezint o alta opinie si masurile pe care cred eu ca trebuie luate.
     Daca nu exista o masa critica care sa sustina un set minim de idei, atunci de unul singur nu se poate face mai mult.

 3. Aristofan says:

  Ai dreptate cu masa critica. Am impresia ca o coagulare a societatii civile inca se lasa asteptata, exista insa destul de multi calareti singuratici.

  Am facut o cautare pe ceea ce mi se parea o solutie si anume conceptul netroots promovat de Tio si am dat peste un comentariu care iti apartine:
  http://lorylex.wordpress.com/2009/09/03/asta-nu-e-romania-noastra-dar-nici-romania-corporatiilor/#comment-2644
  Ce parere ai? S-a schimbat ceva de atunci?

  Se leaga de postul lui De-a lex dura. Stiu ca suntem nerabdatori si vrem totul aici si acum; dar ma gandesc ca pana la a gasi solutia rapida am putea apela si la solutia inceata: o schimbare in ceea ce le transmitem celor ce invata de la noi.
  Vad aici 2 solutii: ori o facem greu si constient, ori si mai greu la voia intamplarii prin prabusiri si violenta.

  • Deceneu says:

   E valabil ce am scris la Snake si ideea am reluat-o la comentariu de la riscograma.
   Iti educi copii ca sa se integreze in societate sa aiba cat mai putine esecuri si cat mai multe succese.
   Ca sa schimbi educatia trebuie sa se schimbe valorile pe care le promoveaza societatea.
   Valorile pe care le promoveaza societate sunt dictate de guvernanti, pentru ca ei au posibilitatea sa stimuleze egalitatea de sanse, sa elimine inechitatile, sa sanctioneze coruptia, nepotismul si abuzurile.
   Metodele sunt simple: proceduri, criterii de evaluare, motivare(stimulete pentru rezultate peste medie si sanctiuni pentru esecuri).
   Maim multe detalii la postul urmator.

%d blogeri au apreciat asta: